Μητσοτάκης: Φαινόμενα αυτοδικίας δεν θα γίνουν ανεκτά – Ερευνάται η αιτία της φωτιάς στον Έβρο

Μήνυμα ότι «φαινόμενα αυτοδικίας» και «αυτόκλητοι σερίφηδες» δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών».

Μητσοτάκης: Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές – Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, το αίτιο της πυρκαγιάς στον Έβρο ερευνάται. «Είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της ήταν ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες, που έχουν μπει στην πατρίδα μας. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά την αλήθεια για την γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, η υπόθεση ερευνάται δεν θα πω κάτι περισσότερο αυτή την στιγμή. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε, αλλά το ξαναλέω αυτή είναι η δουλειά των αρχών και μόνο των αρχών, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά απ’ αυτή την κυβέρνηση».

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, είπε, και αναφερόμενος στους εμπρησμούς τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. 

Όπως υπογράμμισε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο και επανέλαβε ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» ανέφερε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, ότι κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν» και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από την Δαδιά, όπως έγινε και χθες με την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένοι δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, ενώ διαμήνυσε ότι όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου, που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε, δε, τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Στη συνέχεια, γνωστοποίησε ότι το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα καναντέρ. «Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θεσμοθετούμε το evrospass

Αναφερόμενος στην μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Έβρο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, όπως είπε.

Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης.

Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, σημείωσε, ενώ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ