Μητσοτάκης: Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές – Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα

«Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία. «Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας μάλιστα την συμπαράστασή του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Όπως είπε στη συνέχεια, «οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα και επικαλέστηκε την τραγωδία στην Χαβάη, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «φέτος προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά», αλλά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» είπε, καθώς «μικρές εστίες με μεγάλη ταχύτητα παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις ακόμη κι αν υπάρχει άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Υπάρχουν φωτιές που δυστυχώς καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να τις σταματήσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε ειδικότερα στην φωτιά στον Έβρο, λέγοντας ότι «παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας που είχε να παρατηρηθεί από την καταστροφική πυρκαγιά της Καλιφόρνιας, το 2018». «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες».

«Η φωτιά στον Έβρο, στην αρχή της, έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε μία άλλη φωτιά το 2021 στη πυρκαγιά της Δαδιάς σε πέντε ημέρες. Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση που έκαψε μία αντίστοιχη πυρκαγιά στον Έβρο, σε πέντε ημέρες», είπε.

«Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν αυτή τη μάχη ολοένα και πιο άνιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε αυτή τη μάχη χαμένη. Το κράτος σήμερα είναι παρόν αμέσως και παντού, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας επιτρέψει να μηδενίσουμε τα μεγάλη βήματα που έκανε η Ελλάδα, όπως είναι η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε πρέπει να ισοπεδώνεται ο αγώνας των μαχητών της πρώτης γραμμής. Τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ