Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna κατά της Όμικρον – Γιατί λέγεται “διδύναμο”

Μάθαμε την πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως σε εμβόλιο κατά κορονοϊού που στοχεύει και στην παραλλαγή Όμικρόν.

Το εμβόλιο, κατασκευασμένο από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna, έχει εγκριθεί από αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως αναμνηστική δόση σε ενήλικες, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εμβόλιο της Moderna στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος όσο και στην πρώτη παραλλαγή Omicron (BA.1), που εμφανίστηκε τον περασμένο χειμώνα. Είναι γνωστό ως διδύναμο εμβόλιο καθώς στοχεύει σε δύο μορφές του Covid.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα και έδωσε την έγκριση του εμβολίου για χρήση σε ενήλικες. «Η πρώτη γενιά εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της νόσου και να σώζουν ζωές. Αυτό που μας δίνει αυτό το διδύναμο εμβόλιο είναι ένα ενισχυμένο εργαλείο στο οπλοστάσιο μας για να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε από αυτήν την ασθένεια καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται» είπε ο Δρ Τζουν Ρέιν, διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε 437 άτομα έδειξαν ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο ήταν ασφαλές και παρείχε καλύτερη ανοσολογική προστασία έναντι νεότερων παραλλαγών. Τα επίπεδα αντισωμάτων για την Όμικρον (BA.1) ήταν οκτώ φορές υψηλότερα με το νέο εμβόλιο από το παλιό της Moderna. Οι δοκιμές έναντι πιο πρόσφατων παραλλαγών Omicron (BA.4 και BA.5), που προκαλούν το τρέχον κύμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξαν επίσης υψηλότερα επίπεδα προστασίας με το ενημερωμένο εμβόλιο. Ωστόσο, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι γνωστών παραλλαγών, είναι αβέβαιο τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες και πόσο καλά θα αποδώσει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Ο Stéphane Bancel, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε «ευτυχισμένος» που εγκρίθηκε το εμβόλιο. «Αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη έγκριση ενός διδύναμου εμβολίου και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Covid-19 καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες», ανέφερε. 

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο στη Βρετανία

  • υγειονομικό και κοινωνικό προσωπικό
  • όλοι από 50 ετών και άνω
  • φροντιστές που είναι άνω των 16 ετών
  • άτομα άνω των πέντε ετών των οποίων η υγεία τούς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό περιλαμβάνει τις έγκυες γυναίκες άτομα άνω των πέντε ετών που μοιράζονται ένα σπίτι με κάποιον με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αρχικά δεν επρόκειτο να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 50-65 ετών. Ωστόσο, η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει επεκταθεί λόγω της γρήγορης εξάπλωσης των παραλλαγών, της αβεβαιότητας για το πώς θα μεταλλαχθεί ο ιός και της προσδοκίας ότι θα είμαστε πιο κοινωνικοί αυτόν τον χειμώνα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια – δίνοντας στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.