Καρκίνος του στομάχου: Τα 6 «σιωπηλά» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Κάθε χρόνο ο καρκίνος του στομάχου σκοτώνει σχεδόν 11.000 Αμερικανούς και 4.000 Βρετανούς. Το σημαντικό, όπως και σε όλες τις ασθένειες, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Καρκίνος του ενδομητρίου: Τα «καμουφλαρισμένα» συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Υπάρχουν μικρά συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε. Ωστόσο εάν έχετε πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα θα ήταν καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να κάνετε εξετάσεις.

Δυσπεψία

Η μακροχρόνια δυσπεψία θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου σύμφωνα με τους ειδικούς. Το οξύ από το στομάχι συχνά ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου ή τον λαιμό και προκαλεί την πάθηση που είναι γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πάθηση είναι συχνή και δεν οφείλεται συνήθως σε καρκίνο. Ωστόσο το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στους Βρετανούς να κάνουν ιατρικό έλεγχο εάν έχουν δυσπεψία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας στη διάρκεια τριών εβδομάδων, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην κοιλιακή χώρα.

Καρκίνος του πνεύμονα: 4 συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν το πρωί και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δυσκολία στην κατάποση

Ένας όγκος στο στομάχι σας μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και αίσθημα καύσου όταν καταπίνετε. Επίσης μπορεί το φαγητό να κολλάει στο λαιμό ή στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους εξαιτίας του πόνου που προκαλείται όταν τρώτε. Αν και αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι γιατροί συνιστούν να κάνετε μία επίσκεψη στον γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία στην κατάποση.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους όταν δεν κάνετε δίαιτα θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνο. Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση «Έρευνα για τον Καρκίνο», ο καρκίνος του στομάχου μπορεί συχνά να οδηγεί στην απώλεια της όρεξης.

Άλλες αιτίες όταν κάποιος δεν τρώει μπορεί να είναι ένας όγκος στον γαστρεντερικό σωλήνα ή η καχεξία, δηλαδή η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Σε ασθενείς με καρκίνο, η καχεξία προκαλείται από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τους όγκους. Να σημειωθεί ότι η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα διαφορετικών τύπων καρκίνου και άλλων ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.

Η αίσθηση ότι είστε άρρωστοι

Η ασθένεια μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στομάχου και εμφανίζεται, καθώς ο καρκίνος προκαλεί απόφραξη και καθιστά δύσκολο να κρατήσετε το φαγητό στο στομάχι. Εάν αυτό το μπλοκάρισμα εμποδίσει την τροφή να περάσει από το πεπτικό σας σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Σπάνια υπάρχει αίμα στον εμετό, σύμφωνα με την «Έρευνα για τον Καρκίνο», αλλά εάν υπάρχει μπορεί να είναι σημάδι νέας αιμορραγίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα MailOnline.

Δεν έχετε ενέργεια

Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και σας κόβεται η αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλούς αριθμούς ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση «Έρευνα για τον Καρκίνο». Ο καρκίνος μπορεί να αιμορραγήσει μέσα στο στομάχι και να μειώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου. Έτσι το αίμα μεταφέρει λιγότερο οξυγόνο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία. Επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα σας.

Εξόγκωμα στο στομάχι

Τα εξογκώματα ή ο πόνος στην κορυφή του στομάχου σας είναι επίσης σημάδι καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS). Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον ιστό που καλύπτει την κοιλιά, καθώς η συσσώρευση υγρού που προκύπτει θα σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι ή θα νιώθετε ότι τα ρούχα σας είναι πιο σφιχτά. Παράλληλα μπορεί να κάνει επώδυνο το να κάθεστε και να τρώτε.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή εάν αρχίσετε να εμφανίζετε πολλά από αυτά ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό και να υποβληθείτε σε εξέταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ