Αυτό το συστατικό κάνει τα μακαρόνια και το ρύζι πιο υγιεινά την επόμενη ημέρα μετά το μαγείρεμα, σύμφωνα με ειδικούς

Οι ειδικοί εξηγούν τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, γεγονός που έχει γίνει θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να ακούγεται σαν μία ακόμη διαδικτυακή συμβουλή υγείας, αλλά φαίνεται πως είναι αποτελεσματική.

Μαγειρέψτε λίγα μακαρόνια ή λευκό ρύζι και αφήστε τα να κρυώσουν όλο το βράδυ στο ψυγείο. Μέχρι την επόμενη μέρα, μέρος από τα φυσικά άμυλα του φαγητού θα έχουν μετατραπεί σε πιο υγιεινές εκδοχές, που ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα, τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η ιδέα ότι μπορείτε να αλλάξετε τις ιδιότητες στα τρόφιμα και να γίνουν πιο υγιεινά μόνο με το μαγείρεμα και την ψύξη τους, μπορεί να ακούγεται πολύ καλή θεωρία για να είναι αληθινή. Αλλά σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Balazs Bajka, φυσιολόγος του εντέρου και λέκτορας στο King’s College London, αποδεικνύεται ότι αυτό τελικά μπορεί να ισχύει.

Όταν οι αμυλούχες τροφές κρυώσουν προκαλούνται ορισμένες αλλαγές στη δομή τους που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας, είπε ο Dr. Bajka.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που υπάρχει σε πολλά είδη φυτικών τροφών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι πράσινες μπανάνες. Όμως, μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες, μετά το μαγείρεμα και την ψύξη τους.

Το μαγείρεμα και η ψύξη κάνουν τα μόρια αμύλου των τροφών να συνδέονται στενά μεταξύ τους, καθιστώντας τα πιο δύσπεπτα, σύμφωνα με τον Dr. Bajka. Όταν συμβαίνει αυτό, μέρος του αμύλου γίνεται “ανθεκτικό”, που σημαίνει ότι τα μόρια του σακχάρου του δεν διασπώνται και απορροφώνται πιο εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός σας απ’ ότι συνήθως.

Ακόμα κι αν ξαναζεστάνετε το φαγητό που έχει απομείνει, την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθεκτικού αμύλου που σχηματίστηκε κατά την ψύξη θα διατηρηθεί στις τροφές, πρόσθεσε ο ειδικός.

Ποια είναι τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου για την υγεία;

Επειδή τα ανθεκτικά άμυλα δεν είναι εύπεπτα, δεν ανεβάζουν το σάκχαρό στο αίμα τόσο πολύ όσο τα κανονικά άμυλα, σύμφωνα με την Kimberley Rose-Francis, διαιτολόγο στη Φλόριντα που ειδικεύεται στην εργασία με ασθενείς με διαβήτη.

Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο συνεχίζει να κινείται στο έντερο, μπορεί να τρέφει τα καλά μικρόβια στο έντερό σας, δήλωσε ο Dr. Bajka. Αυτό τα βοηθά να αναπτυχθούν ευεργετικά μόρια που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και καλύτερη υγεία του εντέρου γενικότερα.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα ανθεκτικά άμυλα μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, δήλωσε η Annette M. Goldberg, διαιτολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 900 ανθρώπους με σύνδρομο Lynch, μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μια που έπαιρνε 30 γραμμάρια συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου κάθε μέρα για έως και τέσσερα χρόνια, και μια άλλη που έπαιρνε εικονικό φάρμακο.

Έως και 20 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ δεν υπήρξε αλλαγή στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τα συμπληρώματα ανθεκτικού αμύλου, είχαν δύο φορές λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Όταν μαγειρεύετε και αφήνετε να κρυώσει μια τροφή που περιέχει άμυλο, στην ουσία αυξάνετε και την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, δήλωσε η Mindy Patterson, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο Texas Woman’s University.

Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου μειωμένου κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Επίσης, όταν καταναλώνονται ως ανθεκτικό άμυλο, φαίνεται ότι προκαλεί τις λιγότερες πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες όπως το φούσκωμα σε σχέση με άλλες μορφές φυτικών ινών, δήλωσε η Dr. Patterson.

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωφελούνται από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, είτε με τη μορφή ανθεκτικού αμύλου είτε όχι, δήλωσε η Dr. Patterson.

Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Εκτός από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν με φυσικό τρόπο ανθεκτικό άμυλο, όπως τα φασόλια, το κριθάρι, οι πράσινες μπανάνες και η βρώμη, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου σε τροφές όπως τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ρύζι μαγειρεύοντάς τα και αφήνοντας τα στη συνέχεια να κρυώσουν, δήλωσε η Dr. Patterson. 

Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, είπε η ειδικός.

Η Rose-Francis ενθαρρύνει πολλούς από τους πελάτες της με διαβήτη να πειραματιστούν με μεθόδους μαγειρέματος και ψύξης σε ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες για να δουν εάν αυτό επηρεάσει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους με διαβήτη, οι οποίοι αποφεύγουν να τρώνε αμυλούχα τρόφιμα καθώς φοβούνται ότι μπορεί να ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: FOXreport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ