Έρχονται τα πρώτα ενισχυμένα εμβόλια: Είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών κατά της covid-19, ενόψει του χειμώνα και της πιθανής εμφάνισης νέας παραλλαγής προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από την βαριά νόσηση.

Στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες θα έχουν τα πρώτα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπιστεί το αρχικό στέλεχος του ιού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας το 2019,αλλά και τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία κατά κύριο λόγο θα απευθύνονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους, τις έγκυες και τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι.

O υπόλοιπος πληθυσμός θα λάβει τα αρχικά εμβόλια, πρόσθεσε, τα οποία είναι σε θέση να προστατεύσουν από τη σοβαρή μορφή της Covid-19 και τον θάνατο, αν και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Οι δύο φάσεις των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων

Ο ΕΜΑ προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε ταχεία έγκριση των πρώτων επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ξεκινήσει γρήγορα η κυκλοφορία τους σε ολόκληρη την ΕΕ και οι πολίτες θα ενημερωθούν έγκαιρα. Σε δεύτερη φάση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα προσαρμοσμένα εμβόλια Όμικρον BA.4 και BA.5.

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα προσαρμοσμένα εμβόλια στις ποσότητες που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους. Στην Ελλάδα, τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον αναμένονται τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του enikos.gr. Οδηγίες για τον εμβολιασμό θα δοθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα εξετάσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19.

Στις ΗΠΑ ξεκίνησε η χορήγηση των νέων εμβολίων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτικές από την έναρξη της πανδημίας και είναι υπεύθυνες για το 90% της μετάλλαξης από την οποία νοσούν οι Αμερικανοί πολίτες. Τα CDC συστήνουν τα ενισχυμένα εμβόλια να χορηγηθούν, της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών, και της Pfizer-BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών. Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ