Κορονοϊός: Νέα έρευνα για τα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νέα έρευνα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό των εγκύων και σε υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, λιποβαρές μωρό ή θνησιγένεια, δείχνει μια καναδική επιστημονική έρευνα.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικός και ασφαλής για τις έγκυες και το μωρό τους. Αντίθετα, η λοίμωξη Covid-19 στη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, νοσηλείας και θανάτου της εγκύου, καθώς επίσης για γέννηση πρόωρου μωρού ή νεκρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ντεσέιν Φελ της Σχολής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οτάβα και του Νοσοκομείου Παίδων του Ανατολικού Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 85.162 τοκετούς το 2021, από τους οποίους οι 43.099 είχαν γίνει από εμβολιασμένες με μία ή περισσότερες δόσεις (σχεδόν όλες είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6,5% στις εμβολιασμένες έναντι 6,9% στις ανεμβολίαστες, ενώ του πολύ πρόωρου τοκετού 0,59% έναντι 0,89% αντίστοιχα. Ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού ήταν 9,1% για τις εμβολιασμένες έναντι 9,2% τις ανεμβολίαστες, ενώ της θνησιγένειας 0,25% έναντι 0,44% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια άσχετα με το στάδιο (τρίμηνο) της εγκυμοσύνης, τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων ή ποιό mRNA εμβόλιο από τα δύο είχε χρησιμοποιηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ