Νέο φάρμακο οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με το Ozempic, σύμφωνα με έρευνα

Ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 έλαβε το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει στην αγορά της Βρετανίας. Η τιρζεπατίδη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Mounjaro, θα μπορούσε να ξεκινήσει να συνταγογραφείται από τις αρχές του 2024 στην Βρετανία.

Ozempic: Τι είναι ο «θόρυβος του φαγητού» και πώς τον εξαφανίζει

Το Mounjaro είναι μια ενέσιμη θεραπεία που βοηθά τον οργανισμό να ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα μετά τα γεύματα όσο και να ρυθμίζει την όρεξη.

Η έρευνα του φαρμάκου με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Forbes: Γιατί το Ozempic μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους

Η τιρζεπατίδη προέρχεται από μια πρωτεΐνη με παρόμοια δομή με την ορμόνη GIP (ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο που εξαρτάται από τη γλυκόζη), η οποία διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης.

Η διαφορά της τιρζεπατίδης είναι ότι μπορεί να συνδέεται με τους υποδοχείς μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται GLP-1 (πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνο), η οποία απελευθερώνει επίσης ινσουλίνη.

Οι χρήστες του Ozempic αναφέρουν νέα παρενέργεια – Τα βίντεο στο TikTok

Αυτό σημαίνει ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να επιδρά σε δύο ορμόνες και να της ενεργοποιεί για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Να σημειωθεί ότι η σεμαγλουτίδη (πωλείται με την επωνυμία Ozempic) στοχεύει μόνο την ορμόνη GLP-1.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Mounjaro

Η τιρζεπατίδη μιμείται τις επιδράσεις δύο ορμονών και γι’ αυτό δεν προξενεί έκπληξη ότι στις ερευνητικές δοκιμές το φάρμακο φάνηκε να είναι από αποτελεσματικό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, μελέτησε την χορήγηση δόσεων 5mg, 10mg και 15mg της τερζεπατίδης σε ασθενείς στην διάρκεια 40 εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% των ασθενών που έλαβαν τερζεπατίδη μπορούν να πετύχουν τους στόχους για την γλυκόζη στο αίμα. Επιπλέον το φάρμακο προκαλεί απώλεια βάρους στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Σε άλλη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του Λος Άντζελες φάνηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη που τους χορηγούνταν τερζεπατίδη έχασαν κατά μέσο όρο 8,5% έως 13% του σωματικού βάρους τους, ενώ εκεί που λάμβαναν σεμαγλουτίδη έχασαν περίπου το 7%.

Περίπου το 80%-90% των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μέχρι πρόσφατα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία είτε δεν οδηγούσαν σε απώλεια βάρους είτε συνδέονταν με την αύξηση του βάρους των ασθενών.

Η απώλεια βάρους είναι ένας τρόπος διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ύφεση της ασθένειας. Αυτό συμβαίνει γιατί το αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα το λίπος που συγκεντρώνεται στο σημείο της κοιλιάς επηρεάζουν την ινσουλίνη που

Θα χρησιμοποιηθεί για απώλεια βάρους;

Η σεμαγλουτίδη πλέον εξετάζεται να μετατραπεί από μια θεραπεία αποκλειστικά για τον διαβήτη τύπου 2 σε ένα φάρμακο διαχείρισης βάρους. Έτσι αρκετοί αναρωτιούνται αν θα συμβεί το ίδιο με την τιρζεπατίδη.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή πλατφόρμα επιστημονικών ειδήσεων The Conversation, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο ακόμη δεν έχει εγκριθεί γι’ αυτή την χρήση σε Βρετανία, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη 2.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ