Χρήση μάσκας για όσους βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιές – Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Μάσκες όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούμε για τον κορονοϊό θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο και βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος έδωσε «οδηγίες επιβίωσης» στις ακραίες συνθήκες καύσωνα και πυρκαγιών.

Φωτιά στο Λουτράκι: Τα Σινούκ στη μάχη της κατάσβεσης – Εντυπωσιακό βίντεο μέσα από το πιλοτήριο

«Οι μάσκες υψηλής προστασίας φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εισπνοή σκόνης την ώρα που εργάζονται. Όταν έχουμε μια πυρκαγιά υπάρχουν πάρα πολλά αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία όταν τα εισπνέουμε επικάθονται στο αναπνευστικό μας και προκαλούν φλεγμονή» ανέφερε ο πνευμονολόγος στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε, ιδανική επιλογή είναι μια μάσκα υψηλής προστασίας, αλλιώς μια διπλή χειρουργική ή έστω και υφασμάτινη προκειμένου να μειώσουμε τα σωματίδια που μπαίνουν μέσα μας και  προκαλούν φλεγμονή.

Φωτιές: Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές – Επί ποδός τα συνεργεία της ΔΕΗ

Μιλώντας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα ανέφερε ότι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να λάβουν οδηγίες για το τι αγωγή πρέπει να λάβουν.

«Τώρα που είναι επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, συνήθως χρειάζεται να ενισχύσουμε την αγωγή μας ή να αυξήσουμε τη δόση ή να την παίρνουμε συχνότερα» τόνισε εξηγώντας ότι πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας.

Φωτιά στο Λουτράκι: Στην κυκλοφορία η γραμμή του Προαστιακού προς Κιάτο

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο οι πολίτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές που υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα καθώς τα προϊόντα που καίγονται κάνουν ατελή καύση και συχνά εκλύονται διάφορα αέρια τα οποία είναι τοξικά με κίνδυνο να προκαλέσουν λιποθυμικά επεισόδια.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή μας, Να αφήσουμε τους ειδικούς, τους εκπαιδευμένους να κάνουν αυτή τη δουλειά για να μην κινδυνεύσουμε» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ