Επιβεβαίωση του enikos.gr: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο

Ένα όραμα δεκαετιών για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών παίρνει σάρκα και οστά με την δημιουργία του ναυστάθμου στον Αλμυρό, στον Βόλο. Έπεσαν οι υπογραφές και αρχίζει άμεσα η επόμενη φάση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών μπαίνει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και σε λίγα χρόνια δε θα έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγαλύτερες μονάδες Πεζοναυτών παγκοσμίως, με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του enikos.gr στις 30 Μαΐου.

Το παράδοξο ελληνικό σύστημα του υπερσυγκεντρωτισμού στην Αττική, πλοίων, διοικήσεων, μονάδων και μέσων έχει αρχίσει να ανατρέπεται τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό Περλ Χάρμπορ, όπως πολύ χαρακτήριζαν την διαμορφωθείσα κατάσταση, τελικά άρχισε να αποδομείται πριν επαναληφθεί ως τραγική αναβίωση – αντιγραφή της ιστορίας.

Από τη μια είναι η δημιουργία του νέου μεγάλου ναυστάθμου στα Χανιά της Κρήτης, δίπλα στη βάση της Σούδας, που θα φιλοξενήσει τον Στόλο Μεσογείου και από την άλλη η δημιουργία του μεγάλου ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου που θα αποτελέσει τη βάση ελλιμενισμού των αρματαγωγών αλλά και ενός ελικοπτεροφόρου τύπου LPD.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), την Πέμπτη 13 Ιουλίου, υπεγράφη από τον Διευθυντή του Γ’ Κλάδου ΓΕΝ, Αρχιπλοίαρχο Βασίλειο Τσούκα ΠΝ και τον Δήμαρχο Αλμυρού νομού Μαγνησίας Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, Ιδιωτικό Συμφωνητικό παραχώρησης έκτασης του Δήμου Αλμυρού στο Πολεμικό Ναυτικό για την δημιουργία της νέας Ναυτικής Βάσης.

Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, η νέα Ναυτική Βάση θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού με την δυνατότητα ελλιμενισμού Πολεμικών Πλοίων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία, διαδικασίες εκπόνησης μελετών και στη συνέχεια η σταδιακή κατασκευή των Λιμενικών και λοιπών χερσαίων υποδομών υποστήριξης της Βάσης.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή Ναυστάθμου στον Αλμυρό είχε πρώτη αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της  4ης Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, υπέρ της μεταφοράς της Διοίκησης Αρματαγωγών έχει συνηγορήσει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), μετά από σχετική  συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) καθώς και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021.

Στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Επιτελείων και δη το Πολεμικό Ναυτικό διέκριναν κι επικύρωσαν την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η παραμονή των οποίων εκεί δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τον αντικειμενικό σκοπό τους. ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ μοιράζονται το κοινό όραμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη της αναβάθμισης του ρόλου των Πεζοναυτών, με το δόγμα της διακλαδικότητας να βρίσκει εν προκειμένω την απόλυτη εφαρμογή.

Επιχειρησιακή αναβάθμιση

Πλέον, με την εγκατάσταση της Διοίκησης Αρματαγωγών στην περιοχή θα εκτοξευτούν  οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Πεζοναυτών, που ανά πάσα ώρα θα μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία και να πραγματοποιήσουν σε κάθε σημείο της νησιωτικής επικράτειας αποβατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε λεπτομερώς το enikos.gr στις 30 Μαΐου, το σχέδιο κατασκευής του Λιμένα δεν περιλαμβάνει τη φιλοξενία μόνο των 4 αρματαγωγών του ΠΝ αλλά κι ενός πλοίου – μεγέθους ελικοπτεροφόρου, τύπου LPD.

Τέτοια πλοία διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία (κλάσης Mistral) όπως και η Αίγυπτος, τα οποία έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο κι έχουν μετάσχει σε ασκήσεις. Η δημιουργία του ναυστάθμου, που θα μπορεί να φιλοξενεί πλοία του τύπου στην «αυλή» των πεζοναυτών, έχει κινήσει το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων, στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, που βλέπουν ένα ασφαλές και προστατευμένο λιμάνι σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή, απ’ όπου θα μπορούν να επιχειρούν.

Οι εργασίες ελλιμενισμού θα προσφέρουν τη δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, που διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.

Στρατηγικής σημασίας

Το σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς θεωρείται ύψιστης στρατηγικής σημασίας αφού ακριβώς δίπλα δεν βρίσκεται μόνο η 32 ΤΑΞ αλλά και η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έχει ημιμόνιμη παρουσία ένα Τάγμα ελικοπτέρων των Αμερικανών για ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πεδίο βολής Γλαφυρών, στο οποίο επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ασκούνται συχνά.

Επιπλέον, υπάρχει και η ομπρέλα προστασίας με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot – λόγω της 111 Πτέρυγας Μάχης, που επίσης βρίσκεται στον Βόλο, στον Αγχίαλο.

Στα σχέδια (όχι και τόσο μακρινά) του ΓΕΕΘΑ είναι οι Έλληνες πεζοναύτες να πλησιάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά πρότυπα, κυρίως σε ότι αφορά τα μέσα που θα διαθέτουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και την απόκτηση των 76 αμφίβιων AAV-7 από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ.

Ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το 2023 κονδύλια 4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του Ναυστάθμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ