Αυτοί οι σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου

Αυτοί οι σπόροι δεν είναι μόνο πλούσιοι σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, αλλά η κατανάλωση τους έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι σπόροι chia είναι οι μικροσκοπικοί σπόροι του φυτού Salvia hispanica L. Αν και χρησιμοποιούνταν ως τροφή για χιλιάδες χρόνια από τους ιθαγενείς λαούς, έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς την τελευταία δεκαετία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για την εντυπωσιακή διατροφική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία.

Τα 4 οφέλη των σπόρων Chia στην υγεία

  • Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
  • Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών
  • Βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Οι σπόροι chia είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως οι φυτικές ίνες, τα υγιεινά λιπαρά και το μαγνήσιο. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σπόρων chia είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως τα υψηλά επίπεδα LDL ή “κακής” χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης από το πεπτικό σύστημα και στην αύξηση της απέκκρισης της, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπόρων chia ήταν αποτελεσματική στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση των επιπέδων της προστατευτικής για την καρδιά HDL χοληστερόλης.

Οι σπόροι chia έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθούν στη μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. Οι σπόροι chia είναι μια συμπυκνωμένη πηγή μαγνησίου, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και φυτικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών και πρωτεϊνών, τα οποία έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 42 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 40 γραμμάρια σπόρων chia την ημέρα για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες υπερβαίνει αυτή των αποξηραμένων φρούτων, των ξηρών καρπών, του λιναρόσπορου και των δημητριακών.

Μία μερίδα σπόρων chia παρέχει εντυπωσιακά 9,75 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία καλύπτουν περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών σας. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης ευεργετικών βακτηριδίων στο έντερο .

Οι φυτικές ίνες των σπόρων chia βοηθούν τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Οι σπόροι chia περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου. Είναι επίσης πλούσιοι σε μέταλλα, όπως ασβέστια, σελήνιο και ψευδάργυρος, που είναι συνήθως χαμηλά σε άτομα με πεπτικές διαταραχές.

Βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και το μαγνήσιο, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα,

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σπόρων chia με βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υγιείς ανθρώπους και σε άτομα με υψηλό σάκχαρο. Μία μελέτη που διερεύνησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης σπόρων chia σε άτομα με και χωρίς διαβήτη διαπίστωσε ότι, όταν καταναλώνονται σε υψηλές δόσεις, βοήθησαν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης.

Μια άλλη μελέτη σε 15 υγιείς ενήλικες έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωσαν 25 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων chia μαζί με 50 γραμμάρια διαλύματος ζάχαρης είχαν μείωση 39% στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν το διάλυμα ζάχαρης μόνο του. Αυτό έδειξε στους επιστήμονες ότι η προσθήκη σπόρων chia σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Επιπλέον, η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί να βοηθήσει στη μείωση άλλων προβλημάτων υγείας που είναι συχνά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη διαβήτη σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως οι σπόροι chia, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αισθάνεστε χορτασμένοι και να καταφέρετε να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο. Τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και αυξάνει το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό. Η επιλογή πιο χορταστικών τροφών, όπως οι σπόροι chia, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλειας βάρους.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 24 άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες πείνας και υψηλότερες βαθμολογίες κορεσμού τις ημέρες που κατανάλωναν γιαούρτι με 14 γραμμάρια σπόρους chia. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πρόσληψη θερμίδων ήταν σημαντικά χαμηλότερη όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν γιαούρτι με σπόρους chia.

Πώς να τους εντάξετε στο πρωινό σας

Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά θρεπτικοί. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προσθέσετε σπόρους chia στη διατροφή σας:

  • Συνδυάστε τους σπόρους chia με γάλα ή γάλα ξηρών καρπών και αφήστε το μείγμα να πήξει για να φτιάξετε πουτίγκα chia.
  • Προσθέστε τους σπόρους chia στο γιαούρτι, τη βρώμη και τα δημητριακά για να αυξήσετε την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.
  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι chia σε αρτοσκευάσματα, όπως ψωμιά και μάφιν.
  • Πασπαλίστε σπόρους chia σε σαλάτες και μπολ με δημητριακά για λίγη τραγανή υφή.
  • Προσθέστε σπόρους chia σε σπιτικά γκρανόλα, μπάρες ενέργειας.
  • Φτιάξτε μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia ανακατεύοντας τους σε μαγειρεμένα φρούτα.

Για να φτιάξετε μια απλή, αλλά χορταστική πουτίγκα chia,  προσθέστε τέσσερις κουταλιές της σούπας σπόρους chia με ένα φλιτζάνι γάλα σε ένα βαζάκι και ανακατέψτε. Μετά από λίγα λεπτά, ανακινήστε το βαζάκι και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να σφίξει για περίπου μία ώρα.

Μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικά, όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και να συμπεριλάβετε θρεπτικά συστατικά όπως φρέσκα φρούτα, βούτυρο ξηρών καρπών και φέτες αμυγδάλου.

Επίλογος

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως με την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης και την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Δοκιμάστε να προσθέσετε σπόρους chia στην βρώμη και γιαούρτι ή φτιάξτε μια απλή πουτίγκα chia που μπορείτε να απολαύσετε για ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ