Αυτό το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση ενός δημοφιλούς ζεστού ροφήματος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βερόνας δείχνει ότι ο καφές θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, ιδιαίτερα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις ένας εσπρέσο την ημέρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζει τον σχηματισμό πρωτεϊνών Τ, οι οποίες συσσωρεύονται στους εγκεφάλους των ατόμων με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον εσπρέσο διασπούν ενεργά τις πρωτεΐνες Τ. Με αυτόν τον τρόπο μπλοκάρουν την βλάβη που προκαλούν στους νευρώνες του εγκεφάλου και την επακόλουθη εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και το μοντέρνο κοκτέιλ Espresso Martini, περιέχει τις ευεργετικές ενώσεις του εσπρέσο που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή των διαδικασιών που σχετίζονται με την άνοια.

Σε υγιή άτομα, οι πρωτεΐνες Τ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση των δομών του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να συσσωρευτούν σε επιβλαβείς «ίνες» που διαταράσσουν τη νευρική λειτουργία και οδηγούν σε γνωστική εξασθένηση, η οποία χαρακτηριστική της άνοιας.

Τα εργαστηριακά πειράματα, που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της μελέτης, έδειξαν ότι ο εσπρέσο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον σχηματισμό αυτών των «ινών». Η μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 96% των Ιταλών καταναλώνουν εσπρέσο καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές σάρωσης και φασματοσκοπίας για να διερευνήσει την χημική σύνθεση για τον εσπρέσο. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, Mirko D’Onofrio είπε: «Είτε τον απολαμβάνουμε σκέτο είτε τον αναμιγνύουμε με γάλα σε latte, Americano ή ακόμα και σε μαρτίνι, ο εσπρέσο παρέχει μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης στους λάτρεις του καφέ».

Και συνέχισε: «Αλλά μπορεί να κάνει περισσότερα από το να σας ξυπνήσει. Οι χημικές ενώσεις του εσπρέσο μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση πρωτεΐνης Τ – μια διαδικασία που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ».

Η τυπική διαδικασία παρασκευής εσπρέσο περιλαμβάνει άλεσμα περίπου 20 γραμμαρίων κόκκων καφέ. Η δημιουργία μίας μονής δόσης εσπρέσο περιλαμβάνει τη διέλευση ζεστού νερού μέσα από αλεσμένου καφέ. Αυτό το εκχύλισμα χρησιμοποιείται συνήθως ως βάση για άλλα ροφήματα, όπως το δημοφιλές espresso martini.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά τους προηγούμενους κινδύνους για την υγεία, η τακτική κατανάλωση εσπρέσο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυτό το αγαπημένο ρόφημα θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του.

Συγκεκριμένα, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και χημικές ενώσεις, που μειώνουν τη φλεγμονή και παρέχουν προστασία από τον διαβήτη Τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, τις ηπατικές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ