Μία σακούλα ποπ κορν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, λένε οι επιστήμονες

Οι άνθρωποι που τρώνε μία σακούλα ποπ κορν την ημέρα μπορεί έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο έκαναν την ανακάλυψη αφού παρακολούθησαν 3.300 ανθρώπους για έξι χρόνια και εξέτασαν τις γνωστικές ικανότητες τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 85 γραμμάτια δημητριακά ολικής αλέσεως – όπως ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν, κινόα ή δημητριακά – την ημέρα είχαν μικρότερη μείωση στην βαθμολογία των γνωστικών ικανοτήτων τους σε σχέση με όσους έτρωγαν ελάχιστα αυτές τις τροφές.

Επιπλέον παρατήρησαν την επίδραση μόνο σε αφροαμερικανούς συμμετέχοντες, οι οποίοι αποτελούσαν το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Μπορεί να μην είχαν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα εάν είχαν παρατηρήσει μόνο τους λευκούς συμμετέχοντες, που ήταν λιγότεροι ή κατανάλωναν λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως συνολικά από τους συνομηλίκους τους.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πρόσληψη ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αποτρέπει άνοδο του σακχάρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πλάκα στις αρτηρίες και φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα δημητριακά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Παράλληλα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός μπολ δημητριακών με ζάχαρη την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού έως και 25%.

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν άνοια, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες. Οι ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί ενήλικες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοια μπορεί να συνδέεται με την ομάδα που έχει υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 3.300 ενήλικες που ήταν κατά μέσο όρο 75 ετών και δεν είχαν άνοια. Όλοι είχαν λάβει μέρος στο Πρόγραμμα του Σικάγο για την Υγεία και την Γήρανση, το οποίο παρακολούθησε 10.000 άτομα από το 1993 έως το 2012.

Οι συμμετέχοντες κάθε τρία χρόνια απαντούσαν πόσο συχνά έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως και τους ζητήθηκε επίσης να συμπληρώσουν γνωστικά τεστ και τεστ μνήμης. Αυτά περιλάμβαναν εργασίες, όπως η ανάκληση μιας λίστας λέξεων, η απομνημόνευση αριθμών και η επαναφορά τους στη σωστή σειρά.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση πόσα δημητριακά ολικής αλέσεως κατανάλωναν και έγινε σύγκριση των βαθμολογιών τους στα γνωστικά τεστ και τα τεστ μνήμης.

Οι ομάδες χωρίστηκαν σε αυτούς που κατανάλωναν τις λιγότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης, περίπου 14 γραμμάρια την ημέρα, σε αυτούς που κατανάλωναν περισσότερες μερίδες και αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 85 γραμμάρια την ημέρα.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τουλάχιστον τρεις μερίδες τροφών ολικής αλέσεως την ημέρα, με μία μερίδα να ισοδυναμεί με μία 28 γραμμάρια – όπως μια φέτα ψωμί ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι.

Μετά από την προσαρμογή παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τρία ή περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα είχαν πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Η γνωστική έκπτωση είναι ένα πρώιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα της άνοιας. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι οι Αφροαμερικανοί συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως από τους λευκούς συμμετέχοντες.

Από τους Αφροαμερικανούς συμμετέχοντες, το 68% ανέφερε ότι έτρωγε περισσότερες από μία μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Το ίδιο απάντησε μόλις το 38% των λευκών συμμετεχόντων.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ξεκαθαρίσει γιατί η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μείωσε τον κίνδυνο άνοιας. Θεωρούν, όμως, ότι αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με το πώς τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου.

Έτσι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετές μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης θα μπορούσαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο φλεγμονής και βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία και άρα να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας.

Οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως να κοιμούνται ή να ασκούνται περισσότερο. Αυτό επίσης βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Τα ελλείμματα της μελέτης

Η μελέτη στηρίχθηκε στην παρατήρηση και δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η κατανάλωση ποπ κορν από μόνη της μείωσε τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης, δεν εξέτασε τις επικαλύψεις που τοποθετούνται σε ποπ κορν, όπως το βούτυρο και η ζάχαρη, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι περιορισμοί της μελέτης ήταν ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες περιέγραφαν την διατροφή τους και δεν απαιτούνταν να υποβάλλουν αποδείξεις για τα δημητριακά ολικής άλεσης που κατανάλωναν.

Ο Xiaoran Liu, επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια να επηρεάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς, η εύρεση τρόπων πρόληψης της νόσου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία».

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας αυξάνοντας τη διατροφή τους με δημητριακά ολικής αλέσεως κατά μερικές μερίδες την ημέρα», τόνισε ο επιδημιολόγος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ