9 τροφές που μπορούν να πυροδοτήσουν μία κρίση ημικρανίας

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ημικρανία, τη νευρολογική ασθένεια που συνήθως προκαλεί επεισόδια κεφαλαλγίας που συνοδεύονται από ναυτία, ζάλη και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Αλλά αποφεύγοντας ορισμένες από τις αιτίες ημικρανίας, μπορεί να είναι δυνατό να μειώσετε τη συχνότητα αυτών των κρίσεων.

«Ενώ η δίαιτα από μόνη της είναι σπανίως αιτία ημικρανίας, μπορεί κάλλιστα να αποτελεί έναυσμα. Υπάρχουν διάφορες αποδείξεις για συγκεκριμένα τρόφιμα που την πυροδοτούν, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ατομικών απαντήσεων», λέει ο Noah Rosen, αναπληρωτής καθηγητής. νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Donald and Barbara Zucker στο Hofstra-Northwell της Νέας Υόρκης.

Αυτό που προκαλεί τις δικές σας κρίσεις ημικρανίας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που προκαλεί, για παράδειγμα, τις κρίσεις ημικρανίας ενός συγγενικού σας προσώπου.

«Τα άτομα της ίδιας οικογένειας πιθανότατα θα έχουν την ίδια γενετική προδιάθεση για ημικρανία, αλλά μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά ερεθίσματα», εξηγεί με τη σειρά του στο EverydayHealth ο Thomas Berk, νευρολόγος και ειδικός στον πονοκέφαλο, ιατρικός διευθυντής της Neura Health.

Γενικά, ωστόσο, η αποχή από φαγητό ή ποτό για πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κεφάλι, σύμφωνα με τον Δρ. Rosen, πράγμα που θα μπορούσε να θέσει μερικούς ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια κρίση ημικρανίας από άλλους. Αυτό περιλαμβάνει δάσκαλους, νοσοκόμους, εργάτες κατασκευών, οδηγούς φορτηγών ή άλλα επαγγέλματα όπου η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις μπάνιου οδηγεί στην αφυδάτωση.

«Στον “εγκέφαλο της ημικρανίας”, γενικά, δεν αρέσει η αλλαγή και η αποφυγή ή η απώλεια γευμάτων μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώτε», επισημαίνει ο ειδικός.

Οποιοσδήποτε ατομικός τροφικός παράγοντας ημικρανίας -ένας μεμονωμένος τύπος τροφής ή κατηγορία τροφών- μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά οι ειδικοί παραθέτουν μερικούς συνήθεις υπόπτους που πρέπει να προσέξετε.

9 τροφές που πυροδοτούν την ημικρανία

  1. Καφεΐνη
  2. Παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά
  3. Αλκοόλ
  4. Γλουταμινικό μονονάτριο
  5. Φρέσκα φρούτα
  6. Σοκολάτα
  7. Πικάντικα τρόφιμα
  8. Τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη
  9. Φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

1. Καφεΐνη

Για μερικούς ανθρώπους, η καφεΐνη ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι. Όταν την καταναλώνετε κάθε μέρα, μπορεί να εξαρτηθείτε από αυτήν και εάν καταναλώσετε περίπου 80 χιλιοστόγραμμα (mg) λιγότερο από τη συνηθισμένη ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Δεδομένου ότι η ποσότητα της καφεΐνης ποικίλλει ευρέως σε ποτά και τρόφιμα όπως η σοκολάτα, αξίζει να εξετάσετε τη δική σας καθημερινή χρήση, συμβουλεύει ο Δρ. Rosen.

2. Παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά (και τυρί κότατζ;)

Τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, το ελβετικό, η παρμεζάνα, το blue cheese και το μπρι περιέχουν μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται τυραμίνη, η οποία είναι μια τροφή που προκαλεί ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας.

Τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα στο σαλάμι και σε άλλα αλλαντικά θεωρείται επίσης ότι προκαλούν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ αλμυρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, λέει ο Δρ. Rosen.

Το τυρί κότατζ, από την άλλη πλευρά, θεωρείται γενικά ασφαλές για την ημικρανία επειδή είναι φρέσκο, όχι παλαιωμένο και περιέχει χαμηλά επίπεδα τυραμίνης. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να είναι αλμυρές, αλλά αν παρατηρήσετε μια σύνδεση μεταξύ του τυριού κότατζ και των κρίσεων ημικρανίας, θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξήγηση -μπορεί να τρώτε τυρί κότατζ για να ικανοποιήσετε μια λαχτάρα που εμφανίζεται νωρίς κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.

3. Αλκοόλ

Δεν είναι τόσο το ίδιο το αλκοόλ που σχετίζεται με μια κρίση ημικρανίας -είναι η αποχή από αυτό την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον Δρ. Rosen. «Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρασί είναι μεγαλύτερο έναυσμα από άλλα αλκοολούχα ποτά, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι οι τανίνες, τα θειικά συντηρητικά και άλλοι ρύποι μπορεί να παίζουν ρόλο για τα άτομα», αναφέρει.

4. Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)

«Γνωρίζουμε ότι το γλουταμινικό είναι ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής και μπορεί να προκαλέσει μια κρίση ημικρανίας», εξηγεί ο Δρ. Berk. Ο Δρ. Rosen επισημαίνει ότι το MSG δεν βρίσκεται μόνο στο κινέζικο γρήγορο φαγητό αλλά και σε πολλά παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως σάλτσα μπάρμπεκιου και σάλτσες για σαλάτες.

5. Φρέσκα φρούτα

Μαζί με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, τα εσπεριδοειδή μερικές φορές πιστεύεται ότι προκαλούν γαστρικό ερεθισμό και πυροδοτούν ημικρανίες, λέει ο Δρ. Rosen. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν τον περιορισμό της κατανάλωσής τους -συμπεριλαμβανομένων των χυμών εσπεριδοειδών- σε μισό φλιτζάνι ημερησίως.

Οι μπανάνες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης -την ίδια χημική ουσία που βρίσκεται στα παλαιωμένα τυριά- εάν ωριμάσουν υπερβολικά. Το ίδιο ισχύει και για τα αβοκάντο, γι’ αυτό και τα δύο μπορεί να προκαλούν ημικρανία.

6. Σοκολάτα

Μπορεί να μην είναι πάντα ένα έναυσμα, αλλά η σοκολάτα μπορεί ακόμα και να προηγείται μιας ημικρανίας. «Μπορεί το σώμα σας να λαχταρά σοκολάτα πριν από την ημικρανία, επειδή η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά στη σοκολάτα μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα συμπτώματά της», εξηγεί ο Δρ. Berk.

Αλλά είναι επίσης εύλογο ότι η μαύρη σοκολάτα, ειδικά, μπορεί να είναι ένα τρόφιμο που προκαλεί ημικρανία επειδή περιέχει καφεΐνη, επομένως μπορεί να πρέπει να προσέχετε πόσο τρώτε.

7. Πικάντικα τρόφιμα

Οι πιπεριές τσίλι είναι πιο πιθανό από οποιοδήποτε άλλο είδος πικάντικου φαγητού να πυροδοτήσουν ημικρανίες. «Είναι πιθανό να αντιδρούν σε ορισμένους υποδοχείς πόνου -που ονομάζονται υποδοχείς TRP- στον εγκέφαλο που μειώνουν το όριο για την ανάπτυξη ημικρανίας», λέει ο Δρ. Berk.

Οι πολύ καυτερές πιπεριές μπορεί επίσης να συνδέονται με αυτό που είναι γνωστό ως κεραυνοβόλος πονοκέφαλος, στον οποίο ο έντονος πόνος στο κεφάλι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και διαρκεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

8. Τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας, αλλά ο Δρ. Berk λέει ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο γλυκαντικό θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε τροφή που την περιέχει -ειδικά τα αναψυκτικά διαίτης. Άλλα τεχνητές ή με μηδενικές θερμίδες γλυκαντικές ουσίες δεν θεωρούνται παράγοντες ημικρανίας, αλλά μπορεί να σχετίζονται με μια κρίση ημικρανίας, για παράδειγμα, εάν πίνετε αναψυκτικό δίαιτας αντί να τρώτε το κανονικό γεύμα.

9. Φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Οι ξηροί καρποί -συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών και του φυστικοβούτυρου– καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται φαινυλαλανίνη που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας. Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα σύκα και τα βερίκοκα.

Πηγή: oloygeia.gr

Αϋπνία: Τι αποκαλύπτει η ώρα που ξυπνάτε μέσα στην νύχτα για την υγεία σας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ