8 φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζετε με τον καφέ – Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας

Tόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια νόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία ο συνδυασμός του καφέ με ορισμένα φάρμακα.

Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας καθώς υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να αναμειγνύετε τον καφέ με τα εξής φάρμακα:

  • Εφεδρίνη
  • Αντιδιαβιτικά φάρμακα
  • Θεοφυλλίνη
  • Φαινοθειαζίνες
  • Αντιπηκτικά
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
  • Φάρμακα για το άσθμα
  • Αντισυλληπτικά

Γιατί δεν πρέπει να αναμειγνύετε τον καφέ με αυτά τα φάρμακα

Εφεδρίνη

Ο συνδυασμός εφεδρίνης, ενός διεγερτικού που χρησιμοποιείται στα αποσυμφορητικά, με τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτικές κρίσεις.

Αντιδιαβητικά φάρμακα

Ο καφές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε ορισμένα άτομα, γεγονός που μπορεί να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των αντιδιαβητικών φαρμάκων όπως η γλιμεπιρίδη (Amaryl), η γλυβουρίδη (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), η ινσουλίνη, η πιογλιταζόνη (Actos), η ροσιγλιταζόνη (Avandia) και άλλων.

Θεοφυλλίνη

Ο συνδυασμός θεοφυλλίνης, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και άλλων παθήσεων του αναπνευστικού, με τον καφέ μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις του φαρμάκου και τις παρενέργειές του.

 Φαινοθειαζίνες

Οι τανίνες που υπάρχουν στον καφέ μπορούν να συνδεθούν με τις φαινοθειαζίνες, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και να εμποδίσουν το σώμα να τις απορροφήσει αποτελεσματικά.

Αντιπηκτικά

Τα αντιπηκτικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη (Plavix), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin και άλλα), η ναπροξένη (Anaprox, Naprosyn και άλλα), η ενοξαπαρίνη (Lovenox) και άλλα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον καφέ. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να αυξήσει τις πιθανότητες για υπερβολική αιμορραγία και μώλωπες.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη (Elavil) και η ιμιπραμίνη (Tofranil, Janimine) μπορεί να έχουν περιορισμένη απορρόφηση από τις τανίνες που υπάρχουν στον καφέ. Συνιστάται να αποφεύγετε τον καφέ εντός 1-2 ωρών από τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

Φάρμακα για το άσθμα

Οι β-αδρενεργικοί αγωνιστές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος μπορεί να επιδεινώσουν τις παρενέργειές τους όταν καταναλώνονται με καφέ. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν άγχος, τρέμουλο, αρρυθμία ή αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

Αντισυλληπτικά φάρμακα

Τα αντισυλληπτικά φάρμακα όπως η αιθινυλοιστραδιόλη και η λεβονοργεστρέλη, η νορεθινδρόνη και άλλα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον καφέ. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, πονοκεφάλους, γρήγορο καρδιακό παλμό και άλλες παρενέργειες.

Εκτός από τα παραπάνω φάρμακα, ο καφές μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, η ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις, καύση λίπους, ανάκαμψη μετά την άσκηση, μειωμένο κίνδυνο για νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ακόμη και με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου.

Πηγή: FOXreport.gr

Γιατί μας παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα στον καναπέ σε σχέση με το κρεβάτι μας;

Ανακοινώθηκε επίσημα το The Last of Us Part II Remastered για το PS5

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ