10 συμβουλές για ανακούφιση από τη νυχτερινή καούρα με φυσικό τρόπο

Εάν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πιθανότατα γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι τα συμπτώματα είναι χειρότερα στην διάρκεια της νύχτας, όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Όταν ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση αυτό δεν επιτρέπει στη βαρύτητα να βοηθήσει στη μετακίνηση των τροφίμων και των οξέων προς τα κάτω στον οισοφάγο και το πεπτικό σύστημα σας. Αντίθετα τα οξέα του στομάχου συγκεντρώνονται σε ένα σημείο.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπλοκές της στη διάρκεια της νύχτας.

Αυτά τα βήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αποφυγή βλάβης στον οισοφάγο που μπορεί να εμφανιστεί εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Επίσης θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη νυχτερινή καούρα

Αποφύγετε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ποτών

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές και ποια ποτά, που πυροδοτούν την πάθηση θα πρέπει να αποφεύγονται. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό αλλά μερικές από τις τροφές που πυροδοτούν την πάθηση είναι:

  • αλκοόλ
  • ποτά με καφεΐνη
  • πικάντικα φαγητά
  • εσπεριδοειδή
  • ντομάτες
  • κρεμμύδια
  • σκόρδο
  • σοκολάτα
  • μέντα
  • τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Παρακολουθείστε τα συμπτώματα

Εάν κρατάτε ημερολόγιο διατροφής και σημειώνετε πότε έχετε συμπτώματα τότε μπορείτε να εντοπίσετε ποιες τροφές μπορεί να είναι προβληματικές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις αποφύγετε ή τουλάχιστον να φάτε μικρότερες ποσότητες. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και να καταλάβετε εάν δεν συνδέονται με τα τρόφιμα.

Μειώστε το άγχος

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη για την υγεία που συνοδεύουν τη μείωση του άγχους είναι και οι λιγότερες καούρες. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε γιόγκα, διαλογισμό ή να βρείτε άλλους υγιεινούς τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να αντιμετωπίσετε το στρες.

Διατηρείστε το βάρος σας

Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτό συμβαίνει επειδή το επιπλέον βάρος, ειδικά γύρω από την κοιλιά, μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι και να οδηγήσει σε διαρροή οξέων από το στομάχι στον οισοφάγο.

Μερικές φορές η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν θα το συστήσει.

Συμβουλές για να προλάβετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα

  1. Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά. Δοκιμάστε ένα ανυψωτικό στρώματος, ένα μαξιλάρι σε σχήμα σφήνας ή προσθέστε ένα μαξιλάρι για να μην κινείται προς τα πάνω το περιεχόμενο του στομάχου σας.
  2. Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής οξέος και άλλων περιεχομένων από τον οισοφάγο στο στομάχι.
  3. Καταναλώστε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Καταναλώστε πολλά μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για δύο ή τρία μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε την κατανάλωση γευμάτων με πολλές θερμίδες και λιπαρά το βράδυ.
  4. Καταναλώστε διαφορετικά φαγητά. Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά και βρώμη, τα οποία συγκαταλέγονται στις τροφές που βοηθούν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος.
  5. Μασήστε πολύ. Το να μασάτε την τροφή αργά και καλά κάνει την ποσότητα φαγητού μικρότερη και μπορεί να διευκολύνει την πέψη.
  6. Βάλτε χρονοδιάγραμμα. Περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε.
  7. Βελτιώστε τη στάση σας. Δοκιμάστε να σταθείτε όρθια για να επιμηκύνετε τον οισοφάγο σας και να δώσετε περισσότερο χώρο στο στομάχι σας.
  8. Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, τους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει βήχα, ο οποίος ενδέχεται να πυροδοτήσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή να την επιδεινώσει.
  9. Αποφύγετε ρούχα που πιέζουν την μέση σας. Μην φοράτε ρούχα που εφαρμόζουν πολύ σφιχτά στη μέση σας.
  10. Κάντε μια χαλαρή βόλτα. Δοκιμάστε να κάνετε έναν χαλαρό περίπατο μετά το δείπνο για να επιταχύνετε την πέψη και να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής οξέων του στομάχου στον οισοφάγο σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ