Η Google «θυμάται» τη Σιμόν ντε Μποβουάρ

Η Google «θυμάται» τη Σιμόν ντε Μποβουάρ

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στα 106 χρόνια από τη γέννηση της Γαλλίδας συγγραφέως, Σιμόν ντα Μποβουάρ.

Η Σιμόν ντε Μπoβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1908 και ήταν Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν Πολ Σαρτρ.

Το γνωστότερο έργο της υπήρξε Το Δεύτερο Φύλο, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών.

Γεννημένη ως Simone Lucie-Ernestine-Marie-Bertrand de Beauvoir στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι της Γαλλίας, σπούδασε στο ανώτατο πανεπιστήμιο της École Normale Supérieure όπου και συνάντησε το 1921 τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Το 1981 συνέγραψε το La Cérémonie Des Adieux (Η Τελετή του Αποχαιρετισμού), μια οδυνηρή εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων του Σαρτρ.

Η Μποβουάρ θεωρήθηκε η μητέρα του «μετά το 1968 φεμινισμού», με φιλοσοφικά γραπτά που συνδέθηκαν, αν και ήταν ανεξάρτητα, με τον Σαρτριανό υπαρξισμό.

Πέθανε από πνευμονία στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε παραπλεύρως του Σαρτρ στο Cimetière du Montparnasse του Παρισιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ