Σεισμός στην Κρήτη: Η “φτωχή” μετασεισμική ακολουθία και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κρήτη έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη “φτωχή” μετασεισμική ακολουθία.

“Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός, αλλά το θεωρώ αρκετά πιθανό», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι επιστήμονες αναμένουν την σεισμική ακολουθία για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα”, είπε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένονται μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να προσεγγίσουν τα 5 Ρίχτερ, αλλά και να τα υπερβούν.

Σημείωσε ακόμα ότι «το εστιακό βάθος του σεισμού μειώνει την πιθανότητα για πολλούς σεισμούς αλλά δεν μειώνει την πιθανότητα για ισχυρούς μετασεισμούς». Παράλληλα, συμβούλευσε όσους έχουν βλάβες στα σπίτια τους να συμβουλευτούν τους ειδικούς για το αν πρέπει να μείνουν σε αυτά.

 

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμησή του ότι  η σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη αποτελεί τον κύριο σεισμό και την ανησυχία του για ενδεχόμενους ισχυρούς μετασεισμούς, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Με βάση το ιστορικό της περιοχής φαίνεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, απλώς μπορεί να έχουμε μεγάλους μετασεισμούς» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή , η οποία ανήκει σε ένα ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο το οποίο φτάνει και μέχρι τις ακτές.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ