Κόνιτσα, ένα “παραδοσιακό” ταξίδι

Κόνιτσα, χτισμένη με το παραδοσιακό στυλ της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιακά αρχοντικά, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, ανηφορικά καλντερίμια, πλακόστρωτα σοκάκια και πετρόκτιστες εκκλησίες. Ιδανική εναρμόνιση του παλαιού με το νέο, συνδυάζοντας τις παροχές μιας μικρής πόλης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός χωριού.

Στην είσοδο της Κόνιτσας συναντάμε το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το ξακουστό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας μέσα στην πλούσια φύση, το οποίο αποτελεί σύμβολο της περιοχής.

Το απαράμιλλο, πλούσιο φυσικό περιβάλλον στη χαράδρα του Αώου, στη χαράδρα του Βίκου, στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου και στο σημείο όπου συναντιούνται στην πεδιάδα, συνθέτουν ένα θεσπέσιο τοπίο που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε καμία φωτογραφία.

Δυνατό “χαρτί” της περιοχής, είναι ο εναλλακτικός τουρισμός. Καγιάκ, κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά των ποταμών στις πολλές διαμορφωμένες μικρές παραλίες, ποδηλασία βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία  στα πολυάριθμα μονοπάτια, στα πλούσια και πυκνά δάση, στα τοξωτά γεφύρια, στους τρεις ποταμοί Αώος,  Βοϊδομάτης,  Σαραντάπορος, καθώς και οι διαδρομές off road με οχήματα 4×4  και μηχανές, μπορείτε να απολαύσετε όλο τον χρόνο.

Δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν την Κόνιτσα και για θρησκευτικό τουρισμό, αφού εκεί βρίσκεται το σπίτι του Αγίου Παΐσίου, καθώς οι γνωστές Μονές, Στομίου και Μολυβδοσκεπάστου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας,  με τα πολυάριθμα χωριά της, την καθιστούν έναν από τους προσφιλείς προορισμούς. Έχει πλούσια παράδοση, γραφικούς οικισμούς, όπως τα περίφημα Μαστοροχώρια (τα χωριά των μαστόρων), τα χωριά της Λάκκας Αώου καθώς και τα Πέτρινα χωριά (Γανναδιό, Μοναστήρι, Μόλιστα κ.α) είναι μέρη η επίσκεψη σε μαγεύει η τέχνη της πέτρας που είναι έντονη σε κάθε βλέμμα.

δύο χωριά της Κόνιτσας διαθέτουν ιαματικές πηγές, με ευεργετικές ιδιότητες. Στα Καβάσιλα, μπορείτε να κολυμπήσετε σε θερμές μεταλλικές πηγές και στον Αμάραντο, υπάρχουν ατμόλουτρα μοναδικά  στο είδος τους στην Ευρώπη.

Μία  περιοχή με ιδιαίτερη γαστρονομία, με μεγάλη ποικιλία και πολλή γευστική. Μπουγάτσες, πίτες, μαγειρική με πρωταγωνιστή το κρέας αλλά και τα θαλασσινά.

Δρακολίμνη Τύμφης

Κολυμπήθρες

Καταρράκτες Μπάλντα Ντι Στρίγκα

Αχέροντας, το «ποτάμι των νεκρών»

Ο Αώος στον κάμπο της Κόνιτσας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ