Kέα (Τζια), ένας παράδεισος κοντά στην Αττική

Η Κέα ή Τζια είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι κι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, που βρίσκεται κοντά στην Αττική. Στο νησί θα δείτε απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ρεματιές, γραφικούς ορμίσκους και απομονωμένες ακρογιαλιές.

Στην Κέα παλαιότερα υπήρχαν μεταλλεία, εργοστάσια καθώς κι ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι.

Η Χώρα που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, είναι η πρωτεύουσα της Κέας. Είναι γραφικότατος οικισμός γεμάτος παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλά σκαλάκια.

Στη Χώρα (Αρχαία Ιουλίδα) μπορείτε να δείτε:

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο με ενδιαφέρουσες συλλογές από τα προϊστορικά και τα ιστορικά χρόνια, tο μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αι., με εντοιχισμένο αρχαίο υλικό, τα νεοκλασικά κτίρια του δημοτικού σχολείου (του 19ου αι.) και του δημαρχείου (1902), σχεδιασμένα από τον Έρνστ Τσίλερ, το αιωνόβιο πλατάνι και στη μαρμάρινη βρύση, τις ζωγραφιές του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, τις εκκλησίες της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, του Ευαγγελισμού, του Αγίου Σπυρίδωνος, της Παναγίας της Ρευματιανής, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας της Γκαμήλας. Tον Λέοντα της Ιουλίδας, κολοσσιαίο έργο πλαστικής, λαξευμένο σε φυσικό βράχο (7ος – 6ος αι. π.Χ.), τη Μονή της Επισκοπής, τη Μονή της Αγίας Άννας, του 13ου αιώνα, τη Μονή της Δάφνης την οποία ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (1522-1589), τον Πύργο της Αγίας Μαρίνας, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία (4ος αι. π.Χ.).

Το λιμάνι Κορησσία. Το οποίο ονομάζεται και Λιβάδι. Eίναι ιδιαίτερα γραφική και κοσμοπολίτικη, με πολλά καταστήματα, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και θαυμάσιες αμμουδιές.

Αξίζει να θαυμάσετε

Τις παλαιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Εμαγιέ», με τη χαρακτηριστική καμινάδα, όπου εκτίθενται παλιά μηχανήματα του εργοστασίου, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, την αρχαία Κορησσία, χτισμένη σε δύο λόφους, με σημαντικά λείψανα στην κάτω και την άνω ακρόπολη. Ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων, ο γνωστός Kούρος της Κέας (530 π.Χ.), την πηγή Φλέα, στον οικισμό Μυλοπόταμος.

Το Βουρκάρι. Παραλιακός οικισμός χτισμένoς αμφιθεατρικά, με ωραία θέα στη θάλασσα. Βρίσκεται κοντά στην Κορησσία και έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, στο οποίο το καλοκαίρι γεμίζει κότερα, ενώ ολόγυρα υπάρχουν ψαροταβέρνες και γκαλερί, με έντονη νυχτερινή ζωή.

Τον ιδιαίτερα σημαντικό προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, στο ομώνυμο ακρωτήρι, όπου βρέθηκαν πολυάριθμα αγάλματα του 15ου αι. π.Χ., το στενό του Λάμπρου Κατσώνη, τον φάρο, στο ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου.

Οτζιάς. Παραθαλάσσιος οικισμός, με υπέροχη αμμουδιά με αρμυρίκια. Στην περιοχή του ακρωτηρίου Κεφάλας εντοπίστηκαν οικισμός και νεκροταφείο ύστερων νεολιθικών χρόνων (3300-3200 π.Χ.).

Το νεολιθικό οικισμό του Κεφάλα, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, με πανέμορφη θέα.

Πήσσες. Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, με την υπέροχη αμμώδη παραλία μπροστά σε κάμπο με κήπους από λαχανικά. Στην περιοχή θα δείτε ερείπια, που χρονολογούνται τον 6ο π.Χ. αι.

Κούνδουρος. Έχει όμορφους κολπίσκους με μικρές αμμουδιές. Υπάρχoυν πολλοί παλαιοί ανεμόμυλοι, οι οποίοι έχουν αναπαλαιωθεί και κατοικούνται.

Τα λείψανα της αρχαίας Καρθαίας, τους Αγίους Αποστόλους, του 13ου αι., στην Κάτω Μεριά, Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Το Πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής, στις 15 Αυγούστου.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Κέα

  • Θαλάσσια σπορ
  • Ψάρεμα
  • Καταδύσεις
  • Πεζοπορία (στο νησί υπάρχουν μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χλμ. από τα οποία το 65% είναι λιθόστρωτα)
  • Εκδρομικό εντούρο
  • Κολύμπι στον Κούνδουρο, στις Πήσσες, στο Γυαλισκάρι και στον Οτζιά. Πιο ερημικές αμμουδιές είναι η Συκαμιά, το Σπαθί, τα Ξύλα και η Κεφάλα, οι Τρεις Αμμουδιές, το Μελισσάκι, το Μαυραμπέλι, ο Καλόγηρος και ο Βρόσκοπος
  • Κάμπινγκ στις Πήσσες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ