Διακοπές στον Πόρο

Ο Πόρος, ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Αργοσαρωνικού,  βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι ένα μικρό νησί με λίγους δρόμους και μικρές αποστάσεις.

Σε μία κίνηση μείωσης της κίνησης των μηχανοκίνητων, την τουριστική περίοδο ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κέντρο του νησιού και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει το κεντρικό πάρκινγκ του λιμανιού. Όλες οι μετακινήσεις προς το κέντρο γίνονται με τα πόδια, μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας και με τη δυνατότητα ενοικίασης δημοτικών ποδηλάτων (1,00€ εγγραφή στην εφαρμογή, 3 ώρες δωρεάν χρήση, επιπλέον ώρα 2,00€, πέραν των 6 ωρών 5,00€ την ώρα).

Για να πάει κάποιος στον Πόρο, μπορεί είτε οδικώς με Ι.Χ. μέχρι το Γαλατά και από εκεί με ferry boat με συχνά δρομολόγια, είτε ακτοπλοϊκώς από Πειραιά που αναχωρούν καθημερινά ταχύπλοα (ιπτάμενα ή καταμαράν) και συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα με το ταχύπλοο και 2:15 με το συμβατικό.

Ο Πόρος αποτελείται από 2 νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζονται από ένα στενό κανάλι. Η ηρεμία, η γαλήνη, η χαλάρωση και γενικά ό,τι περιλαμβάνει η έννοια διακοπές για κάποιον, αποτυπώνονται στη φράση “Διακοπές στον Πόρο”.  Παραλίες με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα, νόστιμο φαγητό, φύση και βόλτες με ποδήλατα είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά του νησιού.

Παντού θα δει ο επισκέπτης γραφικά σοκάκια με νεοκλασικά σπίτια, όμορφα μπαλκόνια, ανθισμένες γωνιές και μικρά μαγαζιά. Το ιστορικό ρολόι είναι σήμα κατατεθέν του νησιού και ένα σημείο για να ζήσει κάποιος την εμπειρία ενός  μοναδικού ηλιοβασιλέματος. Το καλοκαίρι, η παραλιακή οδός της πόλης είναι όλη την ημέρα και μέχρι αργά τη νύχτα, γεμάτη από ζωή, κόσμο και διασκέδαση. Το λεμονοδάσος και το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ είναι ακόμα 2 αξιοθέατα που όποιος πάει στον Πόρο, δεν πρέπει να φύγει χωρίς να τα επισκεφθεί.

Ο Πόρος έχει αρκετές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες, οι περισσότερες  οργανωμένες με πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και προσφέρει φυσική σκιά. Αναφέρουμε κάποιες ενδεικτικά.

Το Ασκέλι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου. Διαθέτει οργανωμένη αμμουδερή παραλία με beach bar, γήπεδο beach volley, τραπεζάκια με καρέκλες, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, αποδυτήρια για να αλλάξετε, τουαλέτες, σχολή για σκι και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπόρ. Στην αμμουδιά υπάρχει χώρος για να παίξετε ρακέτες και πανύψηλοι ευκάλυπτοι που δημιουργούν σκιά για όσους δεν θέλουν πολύ τον ήλιο.

Η Βαγιωνιά, οργανωμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και βότσαλο, ιδανική για ήρεμες διακοπές. Διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μαγαζί καφέ, snack, παγωτά και ποτά. Είναι απέναντι από την Αίγινα και τον Πειραιά. Στο βυθό της Βαγιωνιάς κρύβεται μια αρχαία βυθισμένη πολιτεία.

To Λιμανάκι της Αγάπης είναι ένας πανέμορφος κόλπος, με τιρκουάζ νερά,  που «πνίγεται» στο πεύκο. Για να φτάσει κάποιος στην παραλία, πρέπει να κατέβει ένα μονοπατάκι από τον κεντρικό δρόμο. Η παραλία είναι σχετικά μικρή, αλλά τόσο η φυσική ομορφιά, όσο και τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά την κατατάσσουν από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Και αυτή είναι πλήρως οργανωμένη παραλία και μπορείτε και εδώ να βρείτε ό,τι χρειάζεται ένας παραθεριστής για καφέ και snack.

Νεώριο. Πρόκειται για 2 όμορφες παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο. Είναι από τις πιο ωραίες οργανωμένες αμμουδερές παραλίες του Πόρου με ομπρέλες,  ξαπλώστρες και καντίνα,  με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Προσφέρονται για οικογενειακό τουρισμό, χαλαρές διακοπές και βρίσκεται απέναντι από την Πελοπόννησο, στον κόλπο του Πόρου.

Ρωσικός Ναύσταθμος. Ένας όμορφος όρμος με άμμο, πεντακάθαρα νερά και μία καντίνα. Εκτός από την υπέροχη παραλία μπορεί ο επισκέπτης να δει και τα  ερειπωμένα κτίρια του παλιού ρωσικού ναυστάθμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Καλυψώ: είναι μικρή παραλία Πανέμορφη παραλία ιδιαιτέρως όμορφη,  με άμμο, καταγάλανα νερά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ιδανική για απογευματινό μπάνιο, καθώς μπορείτε από εκεί να απολαύσετε  το ηλιοβασίλεμα, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλία. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μαγαζιά για καφέ, snack και φαγητό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ