Αστυπάλαια: Η «πράσινη» πεταλούδα του Αιγαίου

Η Αστυπάλαια είναι γνωστή για την παρθένα φύση της, την πρωτεύουσά της, η οποία είναι ένα παραδοσιακό κατάλευκο χωριό, με θέα στη θάλασσα, με στενά σοκάκια, γραφικά σπίτια και ένα ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα στην κορυφή του λόφου.

Το νησί έχει ορεινό τοπίο, με την ψηλότερη κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία, να βρίσκεται σε υψόμετρο 478 μέτρων.

Η Αστυπάλαια είναι διεθνής πρωταγωνίστρια στη βιωσιμότητα και πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» γίνονται μεθοδικές ενέργειες προκειμένου να μετατραπεί σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις “έξυπνες” μορφές συγκοινωνίας.

Μέσω του προγράμματος προωθείται η «Έξυπνη κινητικότητα» που προβλέπει την αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων του νησιού με ηλεκτρικά οχήματα, με ιδιαίτερα σημαντικά οικονομικά κίνητρα, καθώς και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο project περιλαμβάνονται η δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας μεταφορών (AstyBUS), με ηλεκτρικά μίνι-βαν, στα οποία οι κρατήσεις θα γίνονται με το λεπτό, η δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάσταση των ρυπογόνων γεννητριών που χρησιμοποιούν καύσιμα, και η δημιουργία ενός δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού.

Τέλος, θα εφαρμοστεί η ανακύκλωση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί.

Ιστορία

Η Αστυπάλαια έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από την Αστυπάλαια, την κόρη του Φοίνικα και της Περιμήδης. Το νησί κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή και αργότερα καταλήφθηκε από Μινωίτες, Δωριείς, Πέρσες, Ρωμαίους, Βυζαντινή αυτοκρατορία και Ενετούς. Επίσης, από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη τον 14ο αιώνα και τους Οθωμανούς Τούρκους τον 16ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Αστυπάλαια έγινε μέρος της Ελλάδας. Το νησί αναφέρεται επίσης από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, όπου περιγράφεται ως τόπος εξαιρετικής ομορφιάς και εύφορης γης.

Ήθη – Έθιμα

Η «μπουλουστρίνα»: Τα παιδιά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους παίρνουν ως δώρο χρηματικό ποσό, το οποίο ονομάζουν μπουλουστρίνα.

Λαζαράκια: Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν «λαζαράκια», που είναι ψωμιά σε σχήμα ανθρώπου ή στενόμακρες φραντζόλες. Μέσα έχουν σταφίδες και από πάνω ολόκληρα καρύδια.

Την Κυριακή του Πάσχα φτιάχνουν τον «λαμπριανό», που είναι γεμιστό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο, τα κιτρινοκούλουρα τα οποία περιέχουν κρόκο Κοζάνης (ζαφορά) και τις λαμπρόπιτες.

Το κάψιμο του Ιούδα: Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, ένα ανδρείκελο που αναπαριστά τον Ιούδα, παραδίδεται στην πυρά από τους πιστούς.

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται τριήμερο πανηγύρι στη μονή της Παναγίας της Πορταΐτισσας, με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και μεζέδες.

Τα Κουκάνια: Είναι αγώνες κολύμβησης, γιαουρτοφαγία κ.α.

O «αστυπαλίτικος» γάμος: Στο στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού οι καλεσμένοι προσέρχονται με ξεροτήγανα, παστέλια και άλλα δώρα, βάζουν στο κρεβάτι  χρήματα και ρύζι, για να «ριζώσει» ο γάμος τους ζευγαριού. Το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί.

Είδη τουρισμού

Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμη και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά Με βότσαλο Με βράχια
Σχοινώντας οργανωμένη Πάνορμος
Στενό οργανωμένη Άγιος Ιωάννης Ρίχτης
Μαλτεζάνας οργανωμένη Κουτσομύτης
Χρυσή ή Ψιλή Άμμος Πλάκες οργανωμένη
Βαλάνη +βότσαλο Μπλε Λιμανάκι
Καμινάκια οργανωμένη Μικρό Στενό
Άγιος Βασίλειος+βότσαλο Παχιά Άμμος
Λιβάδι+βότσαλο οργανωμένη Άγιος Ιωάννης
Πέρα Γιαλός+βότσαλο οργανωμένη

 

Βάτσες οργανωμένη
Άγιος Κωνσταντίνος οργανωμένη
Τζανάκια

Κουνούπα
Άγιος Βασίλειος

Αξιοθέατα

  1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  2. Η Χώρα, η κύρια πόλη του νησιού.
  3. Το Ενετικό Κάστρο που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα.
  4. Οι Ανεμόμυλοι.
  5. Το Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας.
  6. Το Κάστρο του Αγ. Ιωάννη.
  7. Η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Βαρβάρας.
  8. Το Βρεφικό Νεκροταφείο.
  9. Τα Λουτρά του Ταλαρά.

Φυσικά αξιοθέατα

  1. Το σπήλαιο του Νέγρου.
  2. Το σπήλαιο του Δράκου.
  3. Η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής.

Σπορ

Καταδύσεις, βόλτες με σκάφος, jet ski, ψάρεμα από σκάφος, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία, τρέξιμο, windsurfing, kitesurfing κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Πουγγιά.
  2. Λαμπρόπιτες.
  3. Κίτρινα κουλούρια.
  4. Λαμπριανός.
  5. Χειροποίητα λαζάνια γεμιστά με κρόκο Κοζάνης και ανθότυρο.
  6. Δίπλες Τριαντάφυλλα.
  7. Χταποδοκεφτέδες.
  8. Αρντιστά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ