Αστόρια, Νέα Υόρκη: Εδώ μιλάμε Ελληνικά

Στη βορειοδυτική πλευρά του Κουίνς της Νέας Υόρκης, μόνο 15 λεπτά από το κέντρο του Manhattan με το αυτοκίνητο, βρίσκεται η Astoria (Αστόρια). Μία ζωντανή και ποικιλόμορφη γειτονιά στην οποία αποτυπώνεται η πλούσια πολυπολιτισμικότητα της πόλης.

Ιστορικά, η Αστόρια ήταν συνοικία που προσέλκυε μετανάστες από όλο τον κόσμο. Αρχικά τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν Ολλανδοί και Γερμανοί. Τον 20ο αιώνα υποδέχθηκε μεγάλο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες και μια νέα ζωή στην Αμερική. Έτσι δημιουργήθηκε μία δεμένη κοινότητα η οποία με τα χρόνια αυξανόταν. Πολλοί Έλληνες βρήκαν δουλειά σε κοντινές βιομηχανίες όπως η μεταποίηση, η ναυτιλία και οι κατασκευές, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα, η Astoria διατηρεί με περηφάνια την ελληνική της κληρονομιά, που είναι εμφανής στα πολυάριθμα ελληνικά εστιατόρια, τις αγορές, την πλατεία Αθήνας (ή αλλιώς παραλιακή), το πάρκο Σωκράτης και τους Ορθόδοξους ναούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εμβληματικό καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Η Αστόρια αναφέρεται συχνά ως «Μικρή Ελλάδα» λόγω της πληθώρας των επιχειρήσεων Ελλήνων ομογενών. Η Ditmars Boulevard και η 30th Avenue, ειδικότερα, λειτουργούν ως το επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού. Αυτοί οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πολλά ελληνικά εστιατόρια, καφετέριες, αρτοποιεία και παντοπωλεία, που το καθένα προσφέρει μια αυθεντική γεύση της Ελλάδας. Η ελληνική γαστρονομία της Astoria, είναι γνωστή για το λαχταριστό σουβλάκι, τον γύρο, τη σπανακόπιτα, τα απολαυστικά αρτοσκευάσματα, τον μπακλαβά τους λουκουμάδες και πολλά άλλα. Τα ελληνικά τα ακούς διαρκώς στους δρόμους της περιοχής και πιο συχνά ακόμα βλέπεις ελληνικά ονόματα στις επιχειρήσεις, όπως Ομόνοια, Λευκός Πύργος, Ακρόπολη, Titan (Τιτάνας), Κυκλάδες, Αγνάντι, Λουκούμι, Μπαχάρι, κ.τ.λ.

Η ελληνική κοινότητα στην Αστόρια, εορτάζει με υπερηφάνεια την πολιτιστική της κληρονομιά μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό από αυτά είναι το ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Αυτή η εκδήλωση προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, για να απολαύσουν παραδοσιακή ελληνική μουσική, χορευτικές παραστάσεις και μία μεγάλη ποικιλία από νόστιμες ελληνικές λιχουδιές. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδεικνύουν τη θέληση των Ελλήνων ομογενών να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και να τις κάνουν γνωστές σε όσους περισσότερους μπορούν. Η Astoria διαθέτει πολλά ιδρύματα που συμβάλλουν στη διατήρηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού, που λειτουργεί ως κόμβος ελληνοαμερικανικών δραστηριοτήτων, προσφέροντας μαθήματα γλώσσας, εργαστήρια χορού και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση Ιδιοκτητών Κατοικιών, η οποία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων. Οι Έλληνες της Αστόρια έχουν δείξει υποδειγματική συσπείρωση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των συμφερόντων της κοινότητας. Οι επιχειρήσεις των Ελλήνων, συχνά συνεργάζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη, δημιουργώντας μια αίσθηση αλληλεγγύης. Επιπλέον, η ελληνική κοινότητα συμμετέχει ενεργά σε τοπικές πρωτοβουλίες, φιλανθρωπίες και πολιτικές παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας την επιρροή της στα δρώμενα.

Athens Square Πλατεία Αθηνών

Η πλατεία Αθηνών, πήρε το όνομά της από το κέντρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την πρωτεύουσα της Ελλάδα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην ελληνική κοινότητα. Η ιδέα ξεκίνησε από μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Astoria, πολλά από τα οποία είχαν μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο του 1945. Στο πάρκο συναντάμε ένα χάλκινο άγαλμα του φιλόσοφου Σωκράτη, μία κατασκευή από γρανίτη η οποία αποτελείται από τρεις αυλακωτούς κίονες δωρικού ρυθμού που στηρίζουν ένα καμπύλο θριγκό,  το χάλκινο αντίγραφο βασισμένο στο αρχαίο άγαλμα του Αθηνάς, μία προτομή του Αριστοτέλη και ένα γλυπτό του Έλληνα δραματουργού Σοφοκλή.

Ένα σημαντικό στοιχείο για την Πλατεία Αθηνών, είναι το πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αναδεικνύοντας την πλούσια ελληνική κληρονομιά και γιορτάζοντας την πολυμορφία της κοινότητας της Αστόρια. Ένα τέτοιο γεγονός είναι το ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ της Πλατείας Αθηνών. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και μια μεγάλη ποικιλία από απολαυστικούς ελληνικούς μεζέδες, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Το Athens Square Greenmarket, που πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα σε εμπόρους να πωλούν φρέσκα προϊόντα, χειροποίητα είδη και σπιτικές λιχουδιές. Σαν τις λαϊκές αγορές της Ελλάδας.

Socrates ParkΤο πάρκο Σωκράτης

Στις όχθες του East River, στην Αστόρια, βρίσκεται το πάρκο Socrates (Σωκράτης). Αυτό το γραφικό πάρκο, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη, προσφέρει μία ανάπαυλα από τους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης και προσκαλεί τους επισκέπτες να συνδεθούν με τη φύση και την τέχνη. Με το πλούσιο πράσινο, την εκπληκτική θέα και τα δημιουργήματα που εκτίθενται μέσα σε αυτό, αποτελεί απόδειξη του αρμονικού συνδυασμού της αστικής ζωής και της φυσικής ομορφιάς.

Το Socrates Park Astoria καλύπτει μια εντυπωσιακή έκταση περίπου 6 στρεμμάτων, το οποίο φημίζεται για την προβολή της σύγχρονης τέχνης. Έχει αναγνωρισθεί ως ένα διεθνούς φήμης υπαίθριο μουσείο και ένα σημαντικό δημόσιο πάρκο της Νέας Υόρκης. Η συγκεκριμένη έκταση  ήταν μια εγκαταλελειμμένη παράνομη χωματερή δίπλα στο ποτάμι για δεκαετίες. Το 1986 ανασκευάστηκε και το μετατράπηκε σε ανοιχτό στούντιο και εκθεσιακό χώρο, από μία ομάδα καλλιτεχνών και μελών της κοινότητας, με πρωτοστάτη και ονοματοδότη τον καλλιτέχνη Mark di Suvero, για να τιμήσει τη μεγάλη ελληνική μεταναστευτική κοινότητα στην Αστόρια.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάρκου, είναι η ποικιλία γλυπτών που βρίσκονται μέσα σε αυτό σε συνδυασμό με δέντρα, ανθισμένα λουλούδια και γρασίδι. Το ήσυχο περιβάλλον του, είναι ιδανικός χώρος  για πικνίκ, συνεδρίες γιόγκα ή χαλαρή βόλτα.

Ελληνικό super market

Για περισσότερα από 30 χρόνια στην Astoria προσφέρει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα άρτου, ελιές και παράγωγα αυτής, τυροκομικά προϊόντα, έτοιμα γεύματα και γενικά είδη  παντοπωλείου.

Ελληνικό κανάλι

Από το 1975 λειτουργεί ελληνοαμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι που απευθύνεται στην ελληνική διασπορά. Προβάλει προγράμματα από την Ελλάδα και παράγει προγράμματα για τους Έλληνες του εξωτερικού.  Απευθύνεται στην ελληνική κοινότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ