250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για όλους

Του Βασίλη Κικίλια, Υπουργού Τουρισμού, υποψήφιου βουλευτή Α’ Αθήνας.

Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει το ελληνικό καλοκαίρι με μια λέξη, νομίζω ότι αυτή θα ήταν η «θάλασσα», καθώς η χώρα μας διαθέτει έναν πραγματικό θησαυρό από παραλίες, μεγάλες και μικρές, κοσμοπολίτικες και «μυστικές», με άμμο ή με βότσαλο… παραλίες για όλους.

Είναι όμως προσβάσιμες για όλους;

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας, αλλά και ταξιδιώτες και τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι, λόγω κινητικών δυσκολιών, δυσκολεύονται να απολαύσουν τις υπέροχες ελληνικές θάλασσες. Όμως, η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, και μέσω του έργου «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Τουρισμού έρχεται να διορθώσει την αδικία αυτή, και να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες παραθεριστές να αποκτήσουν πρόσβαση στις ελληνικές θάλασσες.

Μέσω του έργου αυτού, περισσότερες από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για όλους.

Για αρχή.

Στις παραλίες αυτές εγκαθίστανται μη μόνιμοι συναρμολογούμενοι μηχανισμοί που επιτρέπουν την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία, καθώς και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, αλλά και άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο στους μηχανισμούς, αλλά προχωρούμε σε παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, η οποίες αφορούν σε μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διαδρόμους στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, χώρους σκίασης και προστασίας των λουόμενων, αλλά και χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.

Με το έργο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, αλλά και σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην παραλία, με οικογένεια και φίλους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων.

Ταυτόχρονα, προβάλλει διεθνώς τη χώρα μας ως έναν προσβάσιμο θαλάσσιο τουριστικό προορισμό, όπως, άλλωστε, φάνηκε και από πρόσφατο εκτενές δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, το οποίο αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στην πρωτοβουλία αυτή που λάβαμε για τους συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες.

Για εμάς, ο τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα.

Είναι, πάνω απ’ όλα μια έκφραση της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας.

Και από τη φιλοξενία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει κανένας, πολλώ δε μάλλον συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ