Βρέθηκε μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο – Ιδρύθηκε πριν 4.000 χρόνια με 15 κιλά χρυσού

Μία ταμπλέτα, που χρονολογείται πριν 4.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε στο Κιουλτεπέ, μαρτυρά ότι, η πρώτη επιχείρηση στην Ανατολία, ιδρύθηκε από 12 ανθρώπους με 15 κιλά χρυσού.

Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε αρχαιολογικό μυστήριο 2.700 ετών – Τα 5 αρχαία σύμβολα σε ναό που δημιούργησαν σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Kültepe Kaniş-Karum Ruins στον αυτοκινητόδρομο Kayseri-Sivas έριξαν φως στο εμπορικό παρελθόν της Ανατολίας

Στα πρώτα χρόνια της 2ης χιλιετίας, οι Ασσύριοι ίδρυσαν πολλαπλούς εμπορικούς οικισμούς στην Ανατολία. Στην αρχαιολογική ορολογία, η περίοδος των Ασσυριακών αποικιών, που καλύπτει τους δύο πρώτους αιώνες της δεύτερης χιλιετίας, είναι κοινώς γνωστή ως Μέση Εποχή του Χαλκού.

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος ομαδικός τάφος ηλικίας 2.200 ετών – Μοιάζει με ανεστραμμένη πυραμίδα και είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ασσύριοι ήταν πολύ δραστήριοι σε διεθνείς ανταλλαγές προϊόντων και εμπορικές επιχειρήσεις. Το επίκεντρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν η πόλη της Νέσα ή του Κανές (Κιουλτεπέ).

Το Κιουλτεπέ θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολίας, με ιστορία 6.000 ετών. Οι ανασκαφές συνεχίζονται αδιάκοπα εδώ και 75 χρόνια και έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 χιλιάδες σφηνοειδείς ταμπλέτες. Αυτές οι ταμπλέτες αποκαλύπτουν τις εμπορικές δραστηριότητες της περιόδου λεπτομερώς.

Καβάλα: Έκανε παράνομη ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Ιδρύθηκε πριν 4.000 χρόνια με 15 κιλά χρυσού

Ο επικεφαλής της ανασκαφής του Κιουλτεπέ, καθηγητής Φικλί Κουλάκογλου δήλωσε ότι η πρώτη εταιρεία στην Ανατολία ιδρύθηκε πριν από 4.000 χρόνια από 12 άτομα με 15 κιλά χρυσού

Ο καθηγητής Δρ. Κουλάκογλου αναφέρει ότι οι περισσότερες ταμπλέτες στο Κιουλτεπέ εξυπηρετούσαν  εμπορικούς σκοπούς και ότι εκεί καταγράφηκαν όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Πολλές λεπτομέρειες, που κυμαίνονται από τις δαπάνες των καραβανιών έως σχέσεις πίστωσης και χρέους, περιλαμβάνονται σε αυτές τις ταμπλέτες. Αυτό δείχνει ότι το Κιουλτεπέ ήταν ένα πολύ ενεργό και μεγάλο εμπορικό κέντρο εκείνη την εποχή.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Kültepe Kaniş-Karum Ruins.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Kültepe Kaniş-Karum Ruins. Πηγή: İHA

Πώς λειτουργούσε μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο

Ο καθηγητής Δρ. Κουλάκογλου δήλωσε ότι οι πληροφορίες που λήφθηκαν από τις ταμπλέτες αποκάλυψαν ότι η πρώτη εταιρεία που ήταν εγκατεστημένη στην Ανατολία ιδρύθηκε με κεφάλαιο 15 κιλών χυσού και η εν λόγω εταιρεία είχε 12 εταίρους.

Κάθε εταίρος έγινε μέτοχος της εταιρείας, δίνοντας χρυσό σε διαφορετικές αναλογίες. Το κεφάλαιο της εταιρείας διαχειριζόταν ένας έμπορος που ονομαζόταν Amur Ishtar για 12 χρόνια και το ένα τρίτο του κέρδους μοιραζόταν. Όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με την εταιρεία σφραγίστηκαν και καταγράφηκαν παρουσία μαρτύρων.

Ο Φικλί Κουλάκογλου είπε: «Αν ήθελες να αποσύρεις το μερίδιό σου από το κεφάλαιο της εταιρίας πριν την ημερομηνία λήξης, θα σου δίνονταν περίπου 4 κιλά ασήμι αντί για 1 κιλό χρυσό. Αν αποσύρατε το κεφάλαιό σας πριν από την ημερομηνία λήξης του, είχατε μια απώλεια. Με άλλα λόγια, είναι εγγυημένο ότι το κεφάλαιο θα παρέμενε στη θέση του για μια μακρά περίοδο 12 ετών».

Και συνέχισε: «Οι ταμπλέτες που βρέθηκαν εδώ, χρονολογούνται από την περίοδο μετά τη δεκαετία του 1950 π.Χ. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία η γραφή ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ανατολία. Φυσικά, είναι η πρώτη δήλωση της πρώτης εταιρείας στην Ανατολία, κατά μια έννοια, μια εταιρική πράξη. Εμφανίζεται εδώ για πρώτη φορά στην Ανατολία».

Βρέθηκαν συμβόλαια γάμου, διαζύγια και κληρονομικά έγγραφα

Οι πήλινες ταμπλέτες δεν περιέχουν μόνο εμπορικές πληροφορίες. Πολλές λεπτομέρειες της κοινωνικής ζωής, όπως συμβόλαια γάμου, διαζύγια, κληρονομικά έγγραφα και συμβολαιογραφικές διαδικασίες, περιλαμβάνονται επίσης σε αυτές τις ταμπλέτες.

Αυτό δείχνει ότι το Κιουλτεπέ αποτελεί μια μεγάλη πηγή για την κατανόηση της κοινωνική και οικονομικής ζωής της περιόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ