Βρέθηκαν ερείπια κτιρίων ενός ιστορικού, αρχαίου λαού που εμφανίστηκε πριν 2.600 χρόνια

Στη διάρκεια ανασκαφών στο Oluz Mound στην Αμάσεια της Τουρκίας βρέθηκαν κτίσματα, τα οποία χρονολογούνται πριν 2.600 χρόνια και φέρονται να ανήκουν σε μία αρχαία θρησκευτική αίρεση.

Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκαν ένας βωμός και κτιριακές κατασκευές του ιστορικού, αρχαίου λαού των Μήδων. Οι Μήδοι ήταν ένας αρχαίος λαός που ζούσε στην σημερινή περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν την περιοχή αυτή Μηδία.

Ο επικεφαλής των αρχαιολόγων, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Şevket Dönmez είπε σε τουρκικά ΜΜΕ ότι οι ανασκαφές στην περιοχή διεξάγονται εδώ και 17 χρόνια. Ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί στο Μουσείο της Αμάσειας πλησιάζει τις 2.000.

Ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί στο Μουσείο της Αμάσειας πλησιάζει τις 2.000. Στην εικόνα τα κεραμικά των Μήδων. Πηγή: AA

Τα στοιχεία για την θρησκευτική αίρεση

Ο Dönmez επεσήμανε ότι οι επιστήμονες κατέληξαν πέρσι στο συμπέρασμα ότι τα κεραμικά ανήκαν στον λαό των Μήδων. «Την περίοδο του 2023, κατά τη διάρκεια της εργασίας μας στο ανατολικά του βωμού Kubaba στην ίδια περιοχή, συναντήσαμε θρησκευτικά ευρήματα και αρχιτεκτονικά ερείπια για πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογίας της Ανατολίας», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Και συνέχισε: «Το χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι δεν είναι μόνο ευρήματα της ύστερης Φρυγικής περιόδου. Με άλλα λόγια, δεν είναι στην πραγματικότητα η πολιτική περίοδος των Φρυγών, αλλά μάλλον μια θρησκεία Kubaba που διαμορφώθηκε από τις πολιτιστικές τους επιρροές, μια συνεισφορά στον πολιτισμό Kubaba με τη λατρεία της φωτιάς των Μήδων. (σ.σ. Είναι δηλαδή) μια σύνθεση».

Οι Μήδες διένυαν την ισχυρότερη περίοδο της αυτοκρατορίας του γύρω στο 600 π.Χ. Εικόνα από τις ανασκαφές.
Οι Μήδες διένυαν την ισχυρότερη περίοδο της αυτοκρατορίας του γύρω στο 600 π.Χ. Εικόνα από τις ανασκαφές. Πηγή: AA

Παράλληλα ο Dönmez εξήγησε ότι τα περισσότερα ερείπια, που ανήκαν στους Μήδους, θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των ανασκαφών. «Έχτισαν (σ.σ. οι Μήδοι) μια εστία που σχετίζεται με την αίρεση που λάτρευε την φωτιά ακριβώς βόρεια αυτού του νέου τετράγωνου βωμού. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτή η αίρεση ζούσε εδώ για δεκαετίες μαζί με την εστία», υπογράμμισε ο καθηγητής Αρχαιολογίας.

«Είναι μια εστία στρογγυλής κάτοψης και ακριβώς δίπλα της, έχουμε εντοπίσει την περιοχή όπου συγκέντρωναν την ιερή στάχτη. Ακριβώς στα νοτιοανατολικά της, έχτισαν έναν πύργο, που βλέπουμε ότι χτίστηκε κατά τη Μηδική περίοδο», σημείωσε ο Şevket Dönmez, ο οποίος εκτιμά ότι ο πύργος αυτός δεν αποκλείεται να χρησίμευε για την επικοινωνία της αίρεσης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα χτίσματα που βρέθηκαν στο Oluz Mound χρονολογούνται πριν 2.600 χρόνια
Τα χτίσματα που βρέθηκαν στο Oluz Mound χρονολογούνται πριν 2.600 χρόνια Πηγή: AA

Επιπλέον εξήγησε ότι οι Μήδες διένυαν την ισχυρότερη περίοδο της αυτοκρατορίας του γύρω στο 600 π.Χ. «Οι Ουράρτιοι επρόκειτο να καταστραφούν στα ανατολικά. Στο μεταξύ, οι Μήδοι εισήλθαν στην κεντρική Ανατολία χρησιμοποιώντας την ανατολική Ανατολία, τη λίμνη Βαν και ειδικά τον διάδρομο της επαρχίας Ερζιντζάν. Το 590 π.Χ., ο βασιλιάς της Λυδίας και ο βασιλιάς της Μηδίας πολέμησαν στον πόλεμο του Kızılırmak. Αυτός ο πόλεμος, που διήρκεσε πέντε χρόνια, έληξε το 585 π.Χ με την ειρήνη του Kızılırmak. Η συμφωνία ειρήνης (σ.σ. προέβλεπε) ότι τα δυτικά του Kızılırmak ανήκαν στους Λύδους και τα ανατολικά στους Μήδους. Η περιοχή της Αμάσειας έγινε επικράτεια των Μήδων και το Oluz Mound έγινε μηδικός οικισμός», είπε ο Şevket Dönmez.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα περισσότερα ερείπια, που ανήκαν στους Μήδους, θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των ανασκαφών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα περισσότερα ερείπια, που ανήκαν στους Μήδους, θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των ανασκαφών. Πηγή: AA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ