Βίντεο: Συγκλονιστική επίθεση – Πώς μία 60χρονη όρκα σκοτώνει λευκό καρχαρία

Συγκλονιστικά πλάνα καταγράφουν τη στιγμή που μια 60χρονη όρκα επιτέθηκε και σκότωσε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.

Η απίστευτα σπάνια θανατηφόρα συνάντηση, που γυρίστηκε ως μέρος της σειράς του National Geographic, «Queens», έδειξε την όρκα, που ονομάζεται Σοφία, να χτυπά με δύναμη και να πετάει στον αέρα τον καρχαρία.

«Οι όρκες είναι πολύ έξυπνα ζώα», είπε ο Δρ Κρις Λόου στο ABC News . «Είναι πολύ ισχυρές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανώς ακόμη πιο ισχυρές από έναν λευκό καρχαρία».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια όρκα έχει καταγραφεί να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι πιθανώς μια ανωμαλία. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει τόσο συχνά», είπε ο Lowe. «Συχνά πιστεύουμε ότι οι λευκοί καρχαρίες είναι ο κορυφαίος θηρευτής στον ωκεανό, ενώ στην πραγματικότητα είναι η όρκα».

Οι όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι, μπορούν να φτάσουν σε μήκος σχεδόν 9 μέτρα και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους. Είναι κοινωνικά ζώα που συνήθως ζουν σε ομάδες, γνωστές ως λοβοί, που συνεργάζονται για να κυνηγήσουν τροφή.

Το στυλ του μοναχικού λύκου της επίθεσης στον καρχαρία μπορεί να είναι μια προσαρμογή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Οι όρκες φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές, με πολυάριθμες αναφορές τα τελευταία χρόνια για επίθεση φαλαινών σε σκάφη. Ορισμένες επιθέσεις φαινόταν ότι έγιναν από εκδίκηση.

Σε ένα περιστατικό στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, μια φάλαινα δολοφόνος έσκισε με τα δόντια της το πηδάλιο ενός καταμαράν.

«Πιθανώς να έχει να κάνει με τις συμπεριφορές και το πώς αλληλεπιδρούν με αυτά τα αντικείμενα», είπε ο Λόου. «Είτε τους κάνουν, ξέρετε, να τους προκαλούν απλώς ενόχληση, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από το να επιτίθεται και να σκοτώνει κάτι από το οποίο θα βγάλει φαγητό, το συκώτι εν προκειμένω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ