Αρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο της τοποθεσίας μίας ιστορικής μάχης – Τα στοιχεία που ανέτρεψαν τα δεδομένα

Μια επταετής έρευνα εντόπισε τη “χαμένη” τοποθεσία ενός πεδίου μάχης του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, λύνοντας ένα από τα διαχρονικά μυστήρια της σύγκρουσης. Η ανακάλυψη δείχνει ότι η μάχη του Στόου, στο Gloucestershire διεξήχθη σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο πιο μακριά από το σημείο όπου πίστευε ότι έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις η Historic England, η υπηρεσία παρακολούθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βρετανίας, υπηρεσία που είναι υπεύθυνη και για την προστασία των πεδίων μάχης.

Προηγήθηκαν πέντε ξεχωριστές αρχαιολογικές έρευνες από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Battlefields Trust, καθώς και η επανεξέταση των σύγχρονων περιγραφών της μάχης μεταξύ των Roundheads και των Cavaliers (Στρογγυλοκέφαλων και Καβαλιέρων).

Το Ίδρυμα είχε από καιρό υποψίες ότι ένα πέτρινο μνημείο που έστησαν οι ντόπιοι το 2002 για να τιμήσουν τη μάχη κοντά στην πόλη Stow-on-the-Wold, του Cotswold, βρισκόταν σε λάθος σημείο. Τις υποψίες συντηρούσε το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν λείψανα του εμφυλίου πολέμου.

Η τελευταία έρευνα από αρχαιολόγους και ανιχνευτές μετάλλων, λεπτομέρειες της οποίας μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα, έφερε στο φως δεκάδες σφαίρες μουσκέτων του 17ου αιώνα και καπάκια πυρίτιδας από όπλα του πεζικού και του ιππικού, σε αγροτικές εκτάσεις μισό μίλι από την πόλη. Αυτό έδειχνε ότι η μάχη δεν διεξήχθη στην τοποθεσία που έχει καταγραφεί από την υπηρεσία Historic England, λέει το ίδρυμα.

Η Historic England δέχεται τώρα αιτήματα να αλλάξει το μητρώο των πεδίων μάχης, για να λάβει υπόψη της τα νέα ευρήματα. Ο συντονιστής της έρευνας του Ιδρύματος, ο Simon Marsh δήλωσε: “Τους είπαμε πως εδώ πιστεύουμε ότι διεξήχθη η μάχη, με βάση τα στοιχεία που έχουμε. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στην τρέχουσα καταγραφή. Εάν έχουμε σκοπό να προστατεύσουμε αυτές τις τοποθεσίες, είναι σημαντικό η αλλαγή να γίνει σύντομα”.

Η μάχη

Η μάχη, τον Μάρτιο του 1646, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη του πρώτου εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Καρόλου Α’ και του Κοινοβουλίου. Οι δυνάμεις των Roundhead (Στρογγυλοκέφαλοι) πρόλαβαν το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του στρατού του βασιλιά, καθώς αυτό προσπαθούσε να συνδεθεί με τον Κάρολο, 30 μίλια μακριά στην Οξφόρδη. Η μάχη κράτησε σχεδόν μια ώρα και έληξε με το υποδεέστερο σε αριθμούς βασιλικό πεζικό να υποχωρεί στο κέντρο του Στόου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Ένας από τους κεντρικούς δρόμους “βάφτηκε κόκκινος από το αίμα των βασιλικών”, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, προτού ο διοικητής του τμήματος, λόρδος Τζέικομπ Άστλεϊ, αναγκαστεί να παραδοθεί στην πλατεία της αγοράς. Ο Κάρολος συνειδητοποίησε ότι το τέλος ήταν ορατό και παραδόθηκε λίγο αργότερα στον σκωτσέζικο στρατό στο Νιούαρκ του Νότιγχαμσάιρ, τον Μάιο του 1646.

Επαναχάραξη των γραμμών της μάχης

Δεν είναι η πρώτη φορά που επανασχεδιάζονται οι χάρτες των πεδίων μάχης που έγιναν στην Βρετανία. Το 2016, μια αναμνηστική πέτρα στο Battle Abbey, στο East Sussex, η οποία έδειχνε το σημείο όπου σκοτώθηκε ο βασιλιάς Χάρολντ στη μάχη του Hastings το 1066, μετακινήθηκε κατά έξι μέτρα, όταν οι ειδικοί αποφάσισαν ότι βρισκόταν σε λάθος θέση. Επτά χρόνια νωρίτερα, ο “επίσημος” τόπος της μάχης του Bosworth, το 1485 στο Leicestershire «μετατοπίστηκε», επίσης, αφού οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεσαιωνικά όπλα σε χωράφια τρία χιλιόμετρα, πιο μακριά.

Από τον 18ο αιώνα πιστεύεται ότι η μάχη του Στόου διεξήχθη σε μια κορυφογραμμή, γνωστή ως Horsington Hill, περίπου δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει αυτή τη θεωρία. Υποστήριξαν ότι η τοποθεσία του μνημείου είναι πολύ μικρή για δύο στρατούς που έδιναν μάχη και πολύ μακριά από το Στόου για να μπορέσουν οι υποχωρούντες βασιλικοί να φτάσουν εκεί, χωρίς να τους αποκόψει το ιππικό των Στρογγυλοκέφαλων.

Μεταξύ του 2015 και του 2022, το ίδρυμα Battlefields Trust έλαβε άδεια να ερευνήσει τα χωράφια και στις δύο πλευρές του σημερινού αυτοκινητόδρομου A424 γύρω από ένα κοντινό αγρόκτημα, καθώς και την “επίσημη” τοποθεσία στο Horsington Hill. Το παλαιότερο αντικείμενο που ανακτήθηκε κατά την τελευταία έρευνα στο Horsington Hill ήταν μία άσχημα φθαρμένη δεκάρα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1770.

Ο Simon Marsh πρόσθεσε: “Ψάχναμε ουσιαστικά για μολύβδινη σφαίρα κοντά στο μνημείο, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη έλαβε χώρα σε διαφορετική τοποθεσία περίπου ένα 1,5 χιλιόμετρο πιο μακριά”.

Κατόπιν αυτών, η υπηρεσία Historic England ανακοίνωσε: “Λάβαμε μια αίτηση που ζητεί να τροποποιήσουμε το καταγεγραμμένο πεδίο μάχης και βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια εξέτασης των πληροφοριών που έχουν υποβληθεί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ