Το μυστήριο με αρχαίο τείχος μήκους 405 χιλιομέτρων – Ο γρίφος που προσπαθούν να λύσουν οι αρχαιολόγοι

Μια ομάδα αρχαιολόγων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μογγολίας, μελέτησε το σύστημα τειχών μήκους 405 χιλιομέτρων στην ανατολική Μογγολία, γνωστό ως Μογγολικό Τόξο, για να μάθει περισσότερα γύρω από την ιστορία του και τον σκοπό του, αλλά έπεσε πάνω σε νέα μυστήρια.

Στην μελέτη τους που δημοσίευσαν στο Journal of Field Archaeology, οι Αρχαιολόγοι περιγράφουν τις τεχνικές και την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για να μελετήσουν το τείχος.
Υπάρχει ένα τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας που εκτείνεται στη Μογγολία (που είναι ανεξάρτητη χώρα), το οποίο έχει γίνει γνωστό ως Μογγολικό Τόξο λόγω του σχήματός του.

Όπως επισημαίνεται από την ερευνητική ομάδα, σε σύγκριση με το τείχος στην Κίνα, το τόξο στη Μογγολία έχει μελετηθεί ελάχιστα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για το τείχος χρησιμοποιώντας μια ποικιλία προσεγγίσεων.

Ο γρίφος που προσπαθούν να λύσουν οι αρχαιολόγοι

Μια προσέγγιση περιλάμβανε τη χαρτογράφηση του τείχους, το οποίο εκτείνεται από την επαρχία Dornod έως την επαρχία Sukhbaatar, περίπου κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Μογγολίας και Κίνας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελείται από 34 κατασκευές και ότι κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τόσο χωμάτινους τοίχους όσο και τάφρους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ιστορικά αρχεία που αναφέρουν λεπτομερώς πότε χτίστηκε το τείχος δεν είναι ξεκάθαρα, τοποθετώντας την κατασκευή του κάπου μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα μετεωρολογικά αρχεία για να μάθει περισσότερα για το τι άντεξε το τείχος με την πάροδο των ετών, Χρησιμοποίησε και δορυφορικές εικόνες για να μάθει περισσότερα γύρω από τις συσχετίσεις μεταξύ των θέσεων του τείχους και του εδάφους. Διεξήγαγαν επίσης τα μέλη της ομάδας μελέτες επί τόπου για να μάθουν περισσότερα για τη σύνθεση και την κατάσταση του τείχους.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε κάποιες εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη ήταν ότι το τείχος είχε μεγάλα κενά που υποδηλώνουν ότι δεν χτίστηκε για να κρατήσει μακριά όλους τους εισβολείς – φαίνεται ότι χτίστηκε γρήγορα ως απάντηση σε ορισμένους επιτιθέμενους. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το τείχος χτίστηκε ως μέσο ελέγχου της μετακίνησης ανθρώπων ή ζώων ή ίσως ως μέρος ενός φορολογικού συστήματος.

Τέτοιες θεωρίες προέκυψαν καθώς έγινε σαφές ότι το τείχος δεν μπορούσε να χρησιμεύσει ως ισχυρό εμπόδιο. Πολλά από τα φυλάκιά του, για παράδειγμα, βρίσκονταν σε μέρη που προσέφεραν περιορισμένη θέα στην γύρω περιοχή.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν ήταν σε θέση να δώσουν οριστικές απαντήσεις σχετικά με τον λόγο κατασκευής του τείχους ή να δώσουν έναν ακριβέστερο χρόνο κατασκευής. Σκοπεύουν να συνεχίσουν το έργο τους, ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα.

Πηγή: FOXreport.gr

H Apple φέρνει την επανάσταση: Η νέα μέθοδος που θα κάνει τις έξυπνες συσκευές ακόμα πιο γρήγορες

Γιγαντιαία βακτήρια έχουν ξετρελάνει τους επιστήμονες – Είναι ορατά με γυμνό μάτι και έχουν ένα πρωτόγνωρο είδος μεταβολισμού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ