Το μυστικό για τραγανές και αφράτες ψητές πατάτες, σύμφωνα με επαγγελματία σεφ

Ένα πιάτο που υπάρχει σε κάθε εορταστικό γεύμα είναι οι ψητές πατάτες. Γι’ αυτό, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν ποια είναι η σωστή μέθοδος μαγειρέματος για αφράτες και τέλεια ψημένες πατάτες.

Ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους είναι: Ποια ποικιλία πατάτας είναι η καλύτερη; Πρέπει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας; Αν τις ζεματίσετε εξαρχής θα γίνουν πιο αφράτες; Πόσο νωρίτερα πρέπει να το κάνετε αυτό; Ποιο συστατικό κάνει πιο τραγανές τις πατάτες: λάδι, λίπος χήνας ή το λίπος από μοσχαρίσιο κρέας;

Πώς να φτιάξετε τέλεια ψημένες πατάτες

Ο διακεκριμένος σεφ Kush Bhasin μοιράζεται τις αλάνθαστες συμβουλές του για να φτιάξετε τις τέλειες ψητές πατάτες για το χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Προετοιμασία

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε τις σωστές πατάτες. Ο Bhasin συνιστά τη χρήση πατάτας King Edward, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν στην επίτευξη μιας ξηρής, τραγανής εξωτερικής επιφάνειας και ενός αφράτου εσωτερικού.

Πέντε μέρες πριν το γεύμα

Ο Bhasin συνιστά να προετοιμάσετε τις πατάτες έως και πέντε ημέρες πριν από το μεγάλο γεύμα. Έτσι θα έχετε χρόνο για να ζεματίσετε τις πατάτες και να τις αφήσετε να στεγνώσουν εντελώς.

Για να ζεματίσετε τις πατάτες ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

  1. Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τις πατάτες
  2. Κόψτε τις πατάτες στη μέση
  3. Τοποθετήστε τις πατάτες σε πολύ αλατισμένο, βραστό νερό.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά και μόλις οι πατάτες μαλακώσουν και αρχίσουν να «ξεφλουδίζονται», είναι έτοιμες. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 20-30 λεπτά.
  5. Μόλις ψηθούν, στραγγίξτε καλά τις πατάτες και στη συνέχεια αφήστε τις να στεγνώσουν εντελώς από όλες τις πλευρές. Μπορείτε να τις αφήσετε να στεγνώσουν σε μια σχάρα στο τραπέζι της κουζίνας ή να τις καταψύξετε για μία νύχτα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων

Την ημέρα των Χριστουγέννων ακολουθείστε την εξής διαδικασία:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου και τοποθετείστε ένα ταψί με λίπος χήνας. Το λίπος πρέπει να είναι τόσο ζεστό όσο ο φούρνος.
  2. Βάλτε τις πατάτες στο λίπος της χήνας, φροντίζοντας να μην είναι στριμωγμένες. Θα πρέπει να τσιτσιρίζουν όταν έρχονται σε επαφή με το λίπος της χήνας.
  3. Ψήστε τις πατάτες για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Δεν χρειάζεται να τις καρυκεύσετε ξανά.

Η συνταγή του Bhasin είναι απλή αλλά αποτελεσματική. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φτιάξετε τις τέλειες ψητές πατάτες για το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας.

Ορισμένες επιπλέον συμβουλές για να φτιάξετε τις τέλειες ψητές πατάτες:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο, κρύο νερό για να ζεματίσετε τις πατάτες.
  • Μην αφήσετε τις πατάτες να μαγειρευτούν υπερβολικά, γιατί θα γίνουν πολύ μαλακές και θα διαλυθούν.
  • Αφήστε τις πατάτες να στεγνώσουν εντελώς πριν τις ψήσετε. Αυτό θα βοηθήσει το λίπος της χήνας να δημιουργήσει ένα τραγανό εξωτερικό περίβλημα.
  • Μην ψήσετε υπερβολικά τις πατάτες γιατί θα γίνουν σκληρές και άνοστες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ