To ιστορικό live άλμπουμ του Joe Cocker

Το «Mad Dogs & Englishmen» είναι ένα live άλμπουμ του Joe Cocker, που κυκλοφόρησε το 1970 και που άφησε ιστορία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, ένα masterpiece στην ιστορία της rock μουσικής.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο τίτλος του δίσκου προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Noël Coward του 1931 και από το «Ballad of Mad Dogs and Englishmen» του Leon Russell. Μόνο τέσσερα τραγούδια από τα 16 της αρχικής έκδοσης αντλήθηκαν από τα δύο πρώτα στούντιο άλμπουμ του Cocker. Τα υπόλοιπα είναι κομμάτια άλλων καλλιτεχνών σε διασκευές, αλλά πραγματικά εξαιρετικές διασκευές και εκτελέσεις. Καλλιτεχνών όπως οι: Rolling Stones, Traffic, Bob Dylan, Beatles, Ray Charles, Sam & Dave και Otis Redding.

Στο project αυτό, τον Joe Cocker συνοδεύουν μία εντυπωσιακή χορωδία για τα backing vocals, ένα τριμελές section από πνευστά και διάφοροι ντράμερ. Τρία ήσαν τα singles που υποστήριξαν αρχικά το έργο. Το πρώτο με τα τραγούδια «The Letter» και «Space Captain» που ηχογραφήθηκαν στις πρόβες για να βοηθήσουν την περιοδεία. Το single από το άλμπουμ με τα κομμάτια «Cry Me a River» και «Give Peace a Chance». Και το single με τα «Ballad of Mad Dogs and Englishmen» και «Let It Be» από το σάουντρακ της ταινίας, με τη συμμετοχή του Leon Russell και της Claudia Lennear.

Το αρχικό άλμπουμ ηχογραφήθηκε «ζωντανά» στο Fillmore East της Νέας Υόρκης στις 27 και 28 Μαρτίου 1970. Και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ως διπλό LP διάρκειας 78 λεπτών.

Joe Cocker Mad Dogs & Englishmen

Το 2005 το «Mad Dogs & Englishmen» επανακυκλοφόρησε σε μία πολυτελή επετειακή έκδοση δύο δίσκων για τα 35 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία, διάρκειας 136 λεπτών.

Joe Cocker Mad Dogs & Englishmen

Το 2006 βγήκε μία ακόμη πολυτελής έκδοση σε κουτί 6 δίσκων, η οποία συμπεριελάμβανε ολόκληρες τις απογευματινές και τις βραδινές εμφανίσεις της μπάντας σε εκείνες τις ιστορικές ημερομηνίες, 27 και 28 Μαρτίου 1970. Ο τίτλος της εν λόγω έκδοσης ήταν «Mad Dogs & Englishmen: The Complete Fillmore East Concerts by Hip-O Select». Η Hip-O Select είναι ένα label της Universal Music για ειδικές και πολυτελείς εκδόσεις δίσκων.

Σύμφωνα με την ιστορία ο Joe Cocker ειδοποιήθηκε από τον μάνατζερ του, στις 12 Μαρτίου 1970, ότι στις 20 Μαρτίου ξεκινούσε περιοδεία στην Αμερική. Ο Cocker μέσα σε ελάχιστες μέρες έπρεπε να στήσει ένα συγκρότημα και να κάνει και πρόβες. Έτσι λοιπόν ζήτησε την βοήθεια του φίλου του Leon Russell, ο οποίος του έστησε την μπάντα τραβόντας μουσικούς από την συνεργασία που είχε παλαιότερα με τους Delaney & Bonnie. Οι Delaney & Bonnie ήταν ένα σούπερ project, από όπου είχαν περάσει σπουδαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων και οι: Duane Allman, Gregg Allman, Eric Clapton, George Harrison, Leon Russell, Bobby Whitlock, Dave Mason, Steve Howe, Rita Coolidge και King Curtis. Επίσης στρατολογήθηκε ο κημπορντίστας Chris Stainton, ο οποίος είχε συνοδέψει τον Joe Cocker στο Woodstock και στην θρυλλική εκείνη εκτέλεση του «With A Little Help From My Friends» των Beatles και ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα ήρθε και στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στις συναυλίες του Eric Clapton στο Σπόρτινγκ (που είχα την τιμή και την χαρά να διοργανώσω).

Leon Russell Rita Coolidge
O Leon Russell με την Rita Coolidge

Τέλος, επιστρατεύθηκε και η ανεπανάληπτη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Claudia Lennear, η οποία καθιερώθηκε ως μέλος των Ikettes, της χορωδίας που έκανε φωνητικά στους Ike & Tina Turner, αλλά που στη συνέχεια πέρα από τις σημαντικές συνεργασίες που έκανε, έμεινε στην ιστορία για τις σχέσεις που έκανε τόσο με τον Mick Jagger όσο και με τον David Bowie. Μάλιστα είναι επιβεβαιωμένο ότι αποτέλεσε την έμπνευση για δύο αντίστοιχα σούπερ τραγούδια, το «Brown Sugar» (1971) των Rolling Stones και το «Lady Grinning Soul» (1973) του David Bowie.

Η περιοδεία κινηματογραφήθηκε και βγήκε σε ταινία το 1971 από την Metro-Goldwyn-Mayer.

Στην αρχή οι κριτικές του «Mad Dogs & Englishmen» ήσαν κάπως επιφυλακτικές έως αρνητικές, επιρρεασμένες από το γεγονός ότι η μπάντα στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, οι φίλοι της μουσικής κατάλαβαν ότι το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, γεμάτο αυθορμητισμό και εξαιρετικές εκτελέσεις. Είναι σίγουρα ένα έργο που πρέπει να έχει τη θέση του σε όλες τις δισκοθήκες!

Honky Tonk Women (With Intro / Set 1 / Live At The Fillmore East/1970)

The Weight (Live At The Fillmore East/1970)

Bird On The Wire (Live At The Fillmore East/1970)

Cry Me A River (Live At The Fillmore East/1970)

Feelin’ Alright (Live At The Fillmore East / 1970)

Something (Set 1 / Live At The Fillmore East/3/28/70)

Let It Be (Live Santa Monica Civic/1970)

The Letter (Live At The Fillmore East/1970)

Delta Lady (Set 2 / Live At The Fillmore East/1970)

Give Peace A Chance (With Outro / Live At The Fillmore East/1970)

With A Little Help From My Friends (Live At Fillmore East/1970)

Warm-Up Jam Including Under My Thumb

The Ballad Of Mad Dogs And Englishmen

Blue Medley: I’ll Drown In My Own Tears/ When Something Is Wrong With My Baby/ I’ve Been Loving You Too Long (Live At The Fillmore East/1970)

Απόσπασμα από την ταινία: Joe Cocker The Letter with Leon Russell Live on Mad Dogs & Englishmen

Απόσπασμα από την ταινία: Joe Cocker, Mad Dogs and Englishmen – Honky Tonky Woman

Απόσπασμα από την ταινία: Joe Cocker, Mad Dogs and Englishmen – Please Give Peace A Chance

Απόσπασμα από την ταινία: Joe Cocker, Mad Dogs and Englishmen – Something

Απόσπασμα από την ταινία: Joe Cocker – Mad Dogs & Englishmen – With A Little Help From My Friends

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή ” ‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ