Νέο βιβλίο για τον Leon Russell

Ένα νέο βιβλίο για τον αείμνηστο πιανίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Leon Russell πρόκειται να κυκλοφορήσει. Θα πρόκειται για ένα διαφωτιστικό νέο βιβλίο για την μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο πολύ σημαντικός μουσικός και για τα θριαμβευτικά πάνω του και τα καταστροφικά κάτω του που βίωσε στην καριέρα και τη ζωή του.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Leon Russell άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του μια δεκαετία πριν πεθάνει, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει απίστευτες λεπτομέρειες και γεγονότα από την πολυτάραχη ζωή του. Όπως την ιστορία βαθιάς ταπείνωσης που έζησε μικρό παιδί, όταν παίζοντας με την σχεδόν συνομήλικη ξαδέλφη του, ανακάλυψαν ότι τα γεννητικά τους όργανα ήσαν διαφορετικά και είχαν αρχίσει να τα εξετάζουν και να τα συγκρίνουν σε έναν απομονωμένο παιδότοπο. Ώσπου μια αυστηρή θεία τους ανακάλυψε και αντί να αναγνωρίσει το παιχνίδι τους ως αθώα εξερεύνηση, προχώρησε στην ταπεινωτική παρέλαση και τον εξευτελισμό του Russell μπροστά σε όλη την οικογένειά του. «Αυτό το περιστατικό με επηρέασε για όλη μου τη ζωή», έγραψε ο μουσικός πριν φύγει από τη ζωή το 2016.

Κατά την διάρκεια της βασικής δημιουργικής περιόδου της κλασικής rock μουσικής – μεταξύ 1969 και 1973 – ο Leon Russell βρισκόταν στο προσκήνιο ως πρωτοπόρος με έναν ευδιάκριτα νέο (τότε) αμερικανικό ήχο που άλλαξε την καριέρα των πολλών σταρ, συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών Eric Clapton, George Harrison και Elton John. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, δημιούργησε ως παραγωγός ένα live άλμπουμ για τον Joe Cocker, που έγινε ένα από τα πιο θρυλικά της μουσικής, το “Mad Dogs & Englishmen”.

Έγραψε πολλά σπουδαία κομμάτια, ανάμεσά τους το “Song for You”, που το τραγούδησαν πολλοί καλλιτέχνες και το “This Masquerade”, που το έκανε επιτυχία ο George Benson. Ενέπνευσε πολλούς, μέχρι και τον Willie Nelson, προκειμένου να διαμορφώσει την παραβατική επαρχιώτικη περσόνα του. Σαν μουσικός ο Russell έπαιξε σε πολλές παραγωγές δίσκων, από του Frank Sinatra μέχρι των Beach Boys και του Phil Spector.

Με την υγεία του αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα. Έπασχε από διπολική διαταραχή και από το σύνδρομο Άσπεργκερ. «Ο Leon ήταν ένας βαθιά ανασφαλής τύπος», έγραψε ο Bill Janovitz, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που προσφέρει την πρώτη ολιστική μελέτη του μουσικού, με τίτλο “Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History”. «Πάλεψε με την καταθλιπτική πλευρά του όλη του τη ζωή».

Leon Russell

«Ο τρόπος που δούλευε το μυαλό του Leon δεν ήταν σαν το μυαλό των άλλων», είχε πει κάποτε η τραγουδίστρια Rita Coolidge, η οποία έπαιξε μαζί του σε μερικές σημαντικές ηχογραφήσεις και η οποία είχε ρομαντική σχέση μαζί του για μικρό διάστημα. «Από κάθε άποψη, ο Leon ήταν διαφορετικός».

Ο Leon Russell γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, η οποία προκαλούσε κάποια παράλυση στη δεξιά πλευρά που είχε ως αποτέλεσμα να χωλαίνει. Ήταν όμως παιδί-θαύμα στο πιάνο και επέδειξε αξιοσημείωτη ευκολία στη μουσική από την παιδική ηλικία. Παρόλα αυτά είδε τον πατέρα του να εγκαταλείπει την οικογένεια. Στα 14 του έπαιζε σε τοπικά κλαμπ, όπου ανακαλύφθηκε από τον Jerry Lee Lewis, ο οποίος τον προώθησε ως τον καλύτερο πιανίστα εκείνης της εποχής και έτσι βρήκε τον δρόμο του προς την αναγνώριση.

Λόγω της βλάβης στο νευρικό σύστημα και στη δεξιά πλευρά του, ο Russell είχε αναπτύξει ένα μοναδικό στυλ παιξίματος που βασιζόταν στο δυνατό αριστερό του χέρι, βοηθώντας τον να δημιουργήσει τους δικούς του ρυθμούς. Ο Herb Alpert είπε κάποτε ότι όταν ο Leon έπαιζε στο πιάνο, όλο το rhythm section ακολουθούσε αυτόν». «Θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την εκτέλεση ή τη διασκευή ενός τραγουδιού».

Σε κάποια φάση ο Leon Russell έφτιαξε τη δική του δισκογραφική εταιρεία (Shelter Records). Ο Elton John ήταν μεγάλος θαυμαστής του Leon Russell και είχε επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την μουσική του. “Δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα χωρίς τον Leon Russell”, είχε δηλώσει κάποτε ο Άγγλος τραγουδοποιός.

Η Rita Coolidge είχε εξομολογηθεί για την εποχή που είχε συνάψει σχέση μαζί του: «Ήταν ένας τόσο εξαιρετικός άντρας, με εκείνα τα διαπεραστικά μάτια». Μόλις όμως τα έφτιαξαν ανακάλυψε εκκεντρικότητες τόσο βαθιές όσο και το ταλέντο του. «Ο Leon ήταν ο πιο παρανοϊκός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ», είπε η τραγουδίστρια. Όταν ως ζευγάρι έκαναν τη μεγάλη διαδρομή από το Μέμφις στο νέο τους σπίτι στο Λος Άντζελες, ο Leon «δεν έβγαινε καν από το αυτοκίνητο. Φοβόταν τόσο πολύ τους ανθρώπους που τον κοιτούσαν». Όταν εκείνη του είπε ότι δεν ήθελε να κάνει μωρό μαζί του, επέμεινε να πάρει μια μαϊμού. Αλλά «εκείνος ο πίθηκος τρομοκρατούσε όλο το σπίτι».

Το 2010 έγινε η μεγάλη συνεργασία του Elton John με τον μέντορα του μουσικά, τον Leon Russell, με το συγκλονιστικό άλμπουμ συνεργασίας “The Union”, ακολουθούμενο από μια sold-out περιοδεία. Ακολουθεί η ένταξη του Russell στο Rock & Roll Hall of Fame.

Το βιβλίο “Leon Russell: The Master of Space and Time’s Journey Through Rock & Roll History” πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 10 Μαρτίου.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή ” ‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ