Χαμός με το «bird test» – Μπορείς να μάθεις πόσο θα κρατήσει η σχέση σου με μια φράση

Το «bird test» έχει γίνει viral στο TikTok ως ένας τρόπος αξιολόγησης της υγείας και της μακροζωίας μίας σχέσης. Αλλά η θεωρία πίσω από το τεστ δεν είναι καινούργια, καθώς υποστηρίζεται από μια έρευνα μιας εκ των κορυφαίων ομάδων οικογενειακής συμβουλευτικής στις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Gottman.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το bird test ξεκίνησε όταν μία χρήστης του TikTok, η Alyssa Cardib, δημοσίευσε κάτι σχετικό στα τέλη Οκτωβρίου.

Το συνόψισε στο βίντεο ως εξής: Όταν ένας σύντροφος επισημαίνει κάτι που «θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντο» στο άλλο άτομο, όπως το δει ένα πουλί ξαφνικά, ο άλλος ανταποκρίνεται με γνήσιο ενδιαφέρον; Η ίδια θυμήθηκε πώς εκείνη και ένας «φρέσκος» τότε σύντροφος είχαν μια 10λεπτη συνομιλία για έναν δρυοκολάπτη που εντόπισε. Από τότε είναι μαζί.

Άλλοι χρήστες του TikTok, συμπεριλαμβανομένης της πρώην Bachelorette Michelle Young, έχουν τραβήξει βίντεο από τη δοκιμασία στην οποία υπέβαλαν τον σύντροφό τους. Το hashtag #birdtest έχει συγκεντρώσει πάνω από 6 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα.

@alyssacardibBird test♬ original sound – Lyss Lyss

 

Τι είναι «το bird test»;

Με την κυριολεκτική του έννοια, το τεστ πουλιών, δηλαδή το bird test, είναι όταν επισημαίνετε στον σύντροφό σας ότι βλέπετε ένα πουλί και παρατηρείτε πώς αντιδρά.

Αν ασχοληθούν με αυτό που είπατε — για παράδειγμα ρωτώντας, “Πού είναι το πουλί;” — ή απλώς θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει το πουλί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεστε σε μια δυνατή, μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της δοκιμασίας. Εάν το άλλο άτομο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πουλί και δεν κάνει καμία προσπάθεια να ασχοληθεί με το ενδιαφέρον σας για αυτό, η σχέση υποτίθεται ότι είναι λιγότερο υγιής.

Αλλά το bird test δεν ισχύει μόνο για τα πουλιά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman. Έχει σχεδιαστεί για να μετρήσει πόσο συχνά σε μια σχέση, όταν ένα άτομο κάνει μια πρόταση για να έρθετε πιο κοντά, ο σύντροφός του εξασκεί αυτό που αναφέρεται ως «στροφή προς την προσφορά». Το αντίθετο είναι ο «αποκλεισμός της προσφοράς».

Η «στροφή» σημαίνει ότι συμμετέχετε πλήρως σε μια προσφορά για connection από τον σύντροφό σας. Το να απομακρύνεσαι σημαίνει να μην ανταποκρίνεσαι σε αυτή. Οι προσφορές υπάρχουν κάθε φορά που ένα άτομο σε μια σχέση αναζητά θετική σύνδεση με τον σύντροφό του, είτε αυτό είναι μέσω στοργής, επιβεβαίωσης ή απλώς οποιαδήποτε προσοχής. Μια προσφορά μπορεί να είναι να ζητάτε από τον σύντροφό σας να βγάλει τα σκουπίδια έξω, να θέλετε φιλοφρονήσεις για το φαγητό που του μαγειρέψατε ή να ζητάτε συμβουλές. Μπορεί να είναι πολύπλοκα πράγματα που να απαιτούν προσπάθεια ή άλλα που είναι εξαιρετικά απλά.

Στις επιτυχημένες σχέσεις, η «στροφή» – όταν ο άλλος συνομιλεί με χαρά για το πουλί που βλέπετε, βγάζει τα σκουπίδια, κάνει κομπλιμέντα για το φαγητό που φτιάξατε ή δίνει συμβουλές – συμβαίνει πιο συχνά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman.

Γιατί λειτουργεί το «bird test»;

Ο John Gottman, Ph.D., ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Gottman, δοκίμασε τη σημασία της «στροφής», τη θεωρία που βρίσκεται πίσω από το τεστ πουλιών, σε μια έρευνα που διεξήγαγε σε νεόνυμφους.

«Στην εξαετή παρακολούθηση (μετά τον γάμο), τα ζευγάρια που παρέμειναν παντρεμένα στράφηκαν το ένα προς το άλλο στο 86% των περιπτώσεων», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman. «Στα ζευγάρια που χώρισαν, ο μέσος όρος ήταν 33%».

Η θεραπεύτρια ζευγαριών Sinead Smyth, πιστοποιημένη από τον Gottman, είπε στο TODAY.com ότι η «στροφή» είναι η Νο. 1 συμβουλή της για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και ότι αυτή και ο σύζυγός της προσπαθούν να εξασκήσουν αυτή την πρακτική όσο περισσότερο μπορούν. Τόνισε επίσης ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, ορισμένα ζευγάρια έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους και μπορεί να μην παρατηρούν καν πότε το άλλο άτομο κάνει μια τέτοια προσφορά.

«Άρχιζα να αποδεσμεύομαι (από τον σύζυγό μου) καταφεύγοντας στην οθόνη μου… και δεν θα πρόσεχα και πολύ αν προσπαθούσε να κάνει μια προσφορά για μια θετική σύνδεση», λέει. «Έτσι, ένα από τα πράγματα στα οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επανασυνδεθούμε, αφήνοντας μεταξύ άλλων τα κινητά στο τραπέζι».

«Γενικά οι άνθρωποι δεν είναι πλέον τόσο κοντά, αλλά το αντίδοτο δεν είναι η περαιτέρω απεμπλοκή. Είναι να ασχοληθείς πραγματικά με τη σχέση σου», πρόσθεσε. «Έτσι, προσπαθούμε να είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε αυτό, σε καθημερινή βάση. Είναι απλώς μια διόρθωση της πορείας μας».

Πώς να «στραφείς» προς τον σύντροφό σου

Η Νο. 1 συμβουλή από το Ινστιτούτο Gottman για να στραφείτε με επιτυχία στις προσφορές του συντρόφου σας είναι να δώσετε προσοχή σε αυτά που λέει και κάνει.

Η πραγματική προσοχή σας βοηθά να προσδιορίσετε την προσφορά και να κατανοήσετε το κείμενο και το υποκείμενό της. (Δεν πρόκειται μόνο για ένα πουλί, αλλά για τα μικρά καθημερινά πράγματα στη ζωή για τα οποία νοιάζεται και ο σύντροφός σας.)

Στη συνέχεια, ο πιστοποιημένος από το ινστιτούτο Gottman θεραπευτής Zach Brittle συμβουλεύει εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το πώς κάνετε και οι δύο προσφορές και πώς ανταποκρίνεστε και οι δύο σε αυτές. Η κατανόηση του τι θεωρεί ο σύντροφός σας προσφορά θα διευκολύνει την αναγνώριση της σημασίας της ενασχόλησης με τον σύντροφό σας την επόμενη φορά που θα αναζητήσει μία σύνδεση μαζί σας.

«Κάντε τη λέξη «προσφορά» μέρος των συζητήσεών σας και ίσως ονομάσετε τις προσφορές που κάνετε ο ένας στον άλλον», προτείνει ο Brittle. «Είναι εντάξει να πούμε, “Κάνω μια προσφορά, δώσε προσοχή τώρα».

Είτε πρόκειται για έναν φίλο, συγγενή ή σύντροφο, μία απλή ερώτηση όπως «πού είναι το πουλί;» όταν του πείτε ότι το είδατε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτόν.

@michelleyoung Will this man pass? 😭 #birdtest #relationships ♬ original sound – Michelle Young

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ