Τα συχνά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν καθαρίζετε τα παράθυρα

Το να κάνετε τα παράθυρα να φαίνονται καθαρά και λαμπερά, στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται. Συνήθως πιστεύετε ότι απλά ψεκάζοντας τα τζάμια με ένα ειδικό καθαριστικό και σκουπίζοντας τα, με μία χαρτοπετσέτα, είναι αρκετό για τον αποτελεσματικό καθαρισμό τους. Όμως, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και τη θέση του παραθύρου στο σπίτι, από το πότε καθαρίστηκε για τελευταία φορά και πόσο βρώμικο είναι όταν ξεκινάτε τον καθαρισμό του.

Ακολουθούν ορισμένα κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν καθαρίζετε τα παράθυρα. Είναι ο λόγος που τα τζάμια σας μπορεί να φαίνονται βρώμικα, ακόμη και μετά τον καθαρισμό τους. Όμως, μην ανησυχείτε δεν κάνετε μόνο εσείς αυτά τα λάθη.

  • Η επιλογή μιας ζεστής, ηλιόλουστης ημέρας για τον καθαρισμό των τζαμιών
  • Η παράλειψη του ξεσκονίσματος
  • Η χρήση λάθους καθαριστικού
  • Η χρήση σπιτικών καθαριστικών με σκληρό νερό
  • Το σκούπισμα των τζαμιών με λάθος υλικά καθαρισμού
  • Η χρήση εφημερίδας

Η επιλογή μιας ζεστής, ηλιόλουστης ημέρας για τον καθαρισμό των τζαμιών

Σίγουρα, με τον ήλιο μπορείτε να διακρίνετε πιο εύκολα τις δαχτυλιές ή άλλους λεκέδες στα παράθυρα. Όμως, με την θερμότητα του ήλιου το υγρό συστατικό ενός οποιουδήποτε καθαριστικού τζαμιών εξατμίζεται γρήγορα αφήνοντας υπολείμματα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ραβδώσεις στα τζάμια, μετά το σκούπισμα του παραθύρου. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να περιμένουν τον ιδανικό καιρό για να κάνουν διάφορες οικιακές δουλειές. Όμως, αν έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το πλύσιμο των παραθύρων είναι πιο εύκολο τις πιο δροσερές και συννεφιασμένες μέρες.

Η παράλειψη του ξεσκονίσματος

Πριν ψεκάσετε τα παράθυρα με καθαριστικό τζαμιών, ξεσκονίστε τα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, στεγνό πανί με λίγο ή καθόλου χνούδι (όπως ένα πανί με μικροΐνες). Αφαιρέστε τη σκόνη και τα υπολείμματα από την επιφάνεια των τζαμιών, ώστε να μην μετατραπούν σε συμπαγή κομμάτια βρωμιάς όταν συνδυαστούν με το καθαριστικό.

Η χρήση λάθος καθαριστικού

Δεν όλα τα καθαριστικά το ίδιο αποτελεσματικά, καθώς κάποια μπορεί να αφήσουν ραβδώσεις στα τζάμια. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Mill City Cleaning, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καθαριστικό τζαμιών με «χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό», για να αποφύγετε τυχόν υπολείμματα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ραβδώσεις. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι ένα καθαριστικό ή, σύμφωνα με το Consumer Reports, να αραιώσετε ένα καθαριστικό τζαμιών με βάση την αμμωνία.

Η χρήση σπιτικών καθαριστικών με σκληρό νερό

Υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτικά καθαριστικά τζαμιών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό υγρού πιάτων, λευκού ξυδιού και νερού. Αν χρησιμοποιώντας αυτό το διάλυμα δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα στον καθαρισμό των παραθύρων, τότε αυτό πιθανότατα οφείλεται στο νερό. Εάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για να φτιάξετε το καθαριστικό και έχετε σκληρό νερό, αυτό σημαίνει ότι μεταφέρετε τα διαλυμένα μέταλλα, τα οποία αφήνουν ασβεστώδη υπολείμματα στις βρύσες σας και στα παράθυρά σας, όταν τα καθαρίζετε. Στην περίπτωση αυτή, προτιμήστε αποσταγμένο νερό.

Το σκούπισμα των τζαμιών με λάθος υλικά καθαρισμού

Οι χαρτοπετσέτες είναι βολικές, αλλά τείνουν να αφήνουν χνούδι αφήνοντας υπολείμματα βρωμιάς και σκόνη σε ένα παράθυρο, αντί να την απομακρύνουν. Ένα καθαρό, στεγνό πανί από μικροΐνες ή άλλο υλικό χωρίς χνούδι είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε το καθαριστικό σας διάλυμα με ένα βρεγμένο (αλλά όχι πολύ βρεγμένο) σφουγγάρι και στη συνέχεια να το αφαιρέσετε με μια καθαρή, υγρή σφουγγαρίστρα.

Τι συμβαίνει με την χρήση εφημερίδας

Πολλοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εφημερίδα αντί για χαρτοπετσέτες, επειδή είναι πολύ απορροφητική και δεν αφήνει ραβδώσεις στα τζάμια. Οι απόψεις για αυτό το παλιό κόλπο διίστανται: Ενώ ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να ορκίζονται σε αυτή την τεχνική, άλλοι, όπως ο Brad Roberson, πρόεδρος της Glass Doctor, λένε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε άλλους τρόπους καθαρισμού.

«Ενώ αυτή ήταν μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, οι εφημερίδες ήταν κάποτε πολύ πιο χοντρές από ό,τι είναι τώρα», είπε ο Roberson στο Real Simple, το 2019. «Οι σημερινές εφημερίδες μπορούν να φθαρούν γρήγορα όταν βραχούν και να αφήσουν λεκέδες από μελάνι στους καθρέφτες και στα παράθυρά σας, για να μην αναφέρουμε τα δάχτυλά σας», είπε ο ειδικός στον καθαρισμό.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε τα παράθυρά σας, προσέξτε να μην επαναλάβετε τυχόν λάθη που καθιστούν αναποτελεσματική τη δουλειά σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ