Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν πλένετε τα τηγάνια σας – Ο σωστός τρόπος καθαρισμού

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε μαντεμένια τηγάνια, πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές προειδοποιήσεις που αφορούν τη χρήση υγρού πιάτων στον καθαρισμό τους. Υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι να καθαρίσετε το τηγάνι από χυτοσίδηρο με σαπούνι πιάτων και καλό είναι να ακολουθήσετε τις πιο ασφαλείς πρακτικές για να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση για περισσότερο καιρό.

Συχνά θεωρείται ότι το υγρό σαπούνι πιάτων μπορεί να αφαιρέσει το καρύκευμα από το χυτοσίδηρο στο τηγάνι και το φαγητό να κολλάει πιο εύκολα στην επιφάνειά του. Παράλληλα, η καταστροφή του καρυκεύματος μπορεί να προκαλέσει σκουριά στο τηγάνι. Αυτές οι συμβουλές, όμως, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Τα σύγχρονα σαπούνια πιάτων δεν περιέχουν πια καυστική ποτάσα ή ξύδι, οπότε δεν καταστρέφουν το πολύτιμο καρύκευμα στο μαντεμένιο τηγάνι. Τώρα μπορείτε να απομακρύνετε πιο εύκολα τα κολλημένα υπολείμματα φαγητού και το λίπος με υγρό πιάτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αφήσετε το μαντεμένιο τηγάνι σας να μουλιάζει στον αφρό μέσα στο νεροχύτη.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τα μαντεμένια τηγάνια με σαπούνι πιάτων

Πολλοί πιστεύουν πως το σαπούνι “καταστρέφει” τα μαντεμένα τηγάνια. Στην πραγματικότητα, η σωστή χρήση σαπουνιού μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να διατηρήσετε το αγαπημένο σας τηγάνι σε άριστη κατάσταση.

Πότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι

Αν τα υπολείμματα φαγητού δεν φεύγουν με απλό σκούπισμα, τότε το σαπούνι μπορεί να γίνει σύμμαχός σας στον καθαρισμό. Αφαιρέστε πρώτα τα πιο σκληρά κομμάτια και μετά χρησιμοποιήστε λίγο σαπούνι και νερό για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα του τηγανιού.

Για να καθαρίσετε σωστά το τηγάνι σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Ξεπλύνετε καλά: Πλύνετε σχολαστικά το τηγάνι για να απομακρύνετε κάθε ίχνος σαπουνιού. Διαφορετικά, τα υπολείμματα σαπουνιού μπορεί να επηρεάσούν τη γεύση του φαγητού.
  • Στεγνώστε άμεσα: Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει σκουριά.
  • Λίπανση για προστασία: Αφού στεγνώσει, ζεστάνετε το τηγάνι για λίγο και αλείψτε το με λίγο λάδι για να προστατεύσετε την επικάλυψη.

Χρησιμοποιώντας σωστά το σαπούνι και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά το μαντεμένιο τηγάνι σας χωρίς να το καταστρέψετε.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Το «κλειδί» για τον καθαρισμό του τηγανιού από χυτοσιδήρου με σαπούνι πιάτων είναι να το κάνετε με φειδώ. Κάντε ένα γρήγορο και απαλό πλύσιμο με σαπούνι, αλλά ποτέ μην αφήσετε το τηγάνι να μουλιάσει.

  • Σε καμία περίπτωση μην τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Επειδή λειτουργεί με αρκετό σαπούνι και ζεστό νερό, μπορεί να καταστρέψει το σκεύος και την επίστρωσή του (πατίνα).
  • Προσοχή στην ηλικία του σκεύους: Ενώ το σαπούνι δεν βλάπτει τα παλαιότερα σκεύη με καλή πατίνα, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τα πλύνετε με σαπούνι μέχρι να αποκτήσουν τη δική τους πατίνα. Στα καινούργια σκεύη, η επίστρωση δεν έχει σχηματιστεί πλήρως ακόμα και το σαπούνι μπορεί να την αφαιρέσει, αφήνοντας ευάλωτο το σίδερο. Όταν όμως αποκτήσει ένα ωραίο μαύρο γυαλιστερό χρώμα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο σαπούνι.
  • Τι να κάνετε αν το παρακάνετε: Αν χρησιμοποιήσετε πολύ σαπούνι ή δεν στεγνώσετε και δεν λαδώσετε σωστά το σκεύος, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την απομάκρυνση της σκουριάς και την συντήρησή του. Έτσι, θα το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ