«Γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν;» Αυτά τα 8 σημάδια δείχνουν ότι αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται

Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι πολύ εύκολο να αφήσεις τους ανθρώπους να σε εκμεταλλευτούν. Στη φασαρία της καθημερινότητάς μας, μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε είστε πολύ καλοί και άλλοι απλώς σας χρησιμοποιούν… σαν χαλί που πατούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχετε νιώσει ποτέ ότι θεωρούν την καλοσύνη σας ως αδυναμία; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Μπορεί να σας έχουν πει ότι είστε πολύ ευγενικοί, περισσότερες φορές από όσες μπορείτε να μετρήσετε. Ακούγεται οικείο; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε…

Αυτά είναι τα 8 σημάδια ότι δεν είστε απλώς καλοί, αλλά αφήνετε τους ανθρώπους να σας εκμεταλλεύονται

  1. Λέτε συχνά ναι, ακόμα και όταν θέλετε να πείτε όχι
  2. Είσαι πάντα αυτός που κάνει συμβιβασμούς
  3. Νιώθετε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων
  4. Η φροντίδα του εαυτού σας παίρνει την… πίσω θέση
  5. Συχνά νιώθετε δεδομένοι
  6. Παλεύετε με τις ενοχές που υπερασπίζεστε τον εαυτό σας
  7. Είσαι πάντα ο ακροατής, σπάνια ο ομιλητής
  8. Είστε πάντα στο πίσω κάθισμα της ζωής σας

Λέτε συχνά ναι, ακόμα και όταν θέλετε να πείτε όχι

Ένα κραυγαλέο σημάδι ότι αφήνετε τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σας είναι η αδυναμία σας να πείτε «όχι». Μπορεί να βρεθείτε να συμφωνείτε πάντα με χάρες, καθήκοντα και δεσμεύσεις, ακόμα και όταν είστε ήδη κουρασμένοι. Θέλετε να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό;

Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή φοβάστε να απογοητεύσετε τους άλλους ή να φανείτε αγενείς.

Δυστυχώς, αυτή η συνήθεια του να λέτε συνεχώς ναι μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης , άγχους και δυσαρέσκειας, καθώς βάζετε συνεχώς τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας. Οι άνθρωποι μπορεί να εκμεταλλευτούν τη συγκαταβατική φύση σας, εκλαμβάνοντάς την ως αδυναμία ή πρόσκληση να σας επιβληθούν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δουλειά σου να ευχαριστείς τους πάντες συνέχεια.

Το να μάθετε να λέτε όχι είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να μην αφήνετε τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σας.

Είσαι πάντα αυτός που κάνει συμβιβασμούς

Ένα άλλο σημάδι ότι αφήνετε τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σας είναι ότι είστε συνεχώς αυτός που κάνει συμβιβασμούς.

Ο συμβιβασμός είναι κρίσιμος σε κάθε σχέση, αλλά δεν πρέπει ποτέ να είναι μονόπλευρος. Και αν είστε πάντα αυτός που υποχωρείτε ή αλλάζετε τα σχέδιά σας για τους άλλους, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε τα όριά σας και να διεκδικήσετε τον εαυτό σας περισσότερο.

Νιώθετε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων

Έχετε βρεθεί ποτέ να περπατάτε πάνω σε “τσόφλια αυγών”, προσαρμόζοντας συνεχώς τις πράξεις και τα λόγια σας για να κρατάτε τους γύρω σας χαρούμενους; Είναι ένα κοινό συναίσθημα για πολλούς. Αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι μπορεί να αφήνετε τους ανθρώπους να σας κάνουν… χαλί για να πατήσουν.

Το θέμα είναι ότι όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων, βάζεις ένα τεράστιο, συχνά απαρατήρητο, βάρος στον εαυτό σου.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάποιος ήταν αναστατωμένος ή θυμωμένος γύρω σας. Νιώσατε αμέσως την ανάγκη να φτιάξετε την κατάσταση ή να τους κάνετε να νιώσουν καλύτερα, ακόμα κι αν δεν έφταιγες εσύ;

Αυτό το ένστικτο, ενώ είναι συμπονετικό, μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα μέρος όπου οι δικές σας ανάγκες και συναισθήματα παραμερίζονται. Με απλά λόγια, γίνεστε ο συναισθηματικός φροντιστής, συχνά εις βάρος της δικής σας συναισθηματικής ευημερίας. Στην πραγματικότητα, κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του.

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς κάποιος άλλος νιώθει ή αντιδρά σε μια κατάσταση. Ωστόσο, συχνά επωμιζόμαστε αυτό το βάρος, ειδικά όταν είμαστε πολύ βολικοί.

Η φροντίδα του εαυτού σας παίρνει την… πίσω θέση

Συνειδητοποίησα ότι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια του να αφήνεις τους άλλους να σε προσπερνούν είναι όταν η δική σου φροντίδα του εαυτού σου παίρνει πίσω θέση.

Προσπαθείτε να είστε εκεί για όλους τους άλλους όπως:

  • Συνάδελφοι που χρειάζονται μια χάρη της τελευταίας στιγμής.
  • Φίλοι που περνούν δύσκολες στιγμές.
  • Μέλη της οικογένειας που πάντα φαινόταν να χρειάζονται κάτι.

Στην πορεία, αρχίσατε να αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες. Το να δίνετε προτεραιότητα στους άλλους είναι αξιέπαινο, αλλά όχι σε βάρος της δικής σας ευημερίας.

Συχνά νιώθετε δεδομένοι

Αυτό μπορεί να τσιμπήσει λίγο, αλλά είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε. Εάν αισθάνεστε συχνά δεδομένοι, το πιθανότερο είναι ότι αφήνετε τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σας.

Βλέπετε, δίνετε τα πάντα για φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Κι όμως, οι προσπάθειές σας φαίνεται να περνούν απαρατήρητες.

Η καλοσύνη σου είναι αναμενόμενη και όχι εκτιμώμενη. Η απλή αλήθεια είναι ότι ο καθένας αξίζει να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται για τις προσπάθειές του.

Εάν δεν νιώθετε αυτήν την εκτίμηση, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τη δυναμική αυτών των σχέσεων και να αρχίσετε να βάζετε κάποια όρια.

Θυμηθείτε, η αξία σας δεν καθορίζεται από το πόσα κάνετε για τους άλλους. Είναι εντάξει να θέλετε αναγνώριση και εκτίμηση σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές σας.

Παλεύετε με τις ενοχές που υπερασπίζεστε τον εαυτό σας

Νιώθετε ποτέ ένα τσίμπημα ενοχής όταν προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας; Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Θέλεις να μιλήσεις, να βάλεις όρια, αλλά τη στιγμή που το κάνεις, ένα κύμα ενοχής σε κατακλύζει. Λοιπόν, αυτή η εσωτερική σύγκρουση είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε. Είστε μια ευγενική ψυχή που δεν θέλει να πληγώσει τα συναισθήματα κανενός ή να προκαλέσει σύγκρουση. Έτσι, έχετε την τάση να σιωπάτε ακόμα και όταν σας φέρονται άδικα.

Αλλά στην πορεία, καταλήγεις να νιώθεις ένοχος που θέλεις να διεκδικήσεις τον εαυτό σου. Έχετε το δικαίωμα να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να θέσετε όρια χωρίς να νιώθετε ενοχές. Το να μάθετε να τα εκφράζετε χωρίς ενοχές δεν είναι μόνο σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σας – είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας ευημερία.

Είσαι πάντα ο ακροατής, σπάνια ο ομιλητής

Πόσες φορές έχετε συμμετάσχει σε μια συζήτηση όπου ακούτε όλη την ώρα και μετά βίας έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις ή εμπειρίες;

Αν αυτό το σενάριο ακούγεται πολύ οικείο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αφήνετε τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σας.

Γίνεσαι ο διαρκής ακροατής. Αυτός ο ρόλος μπορεί να φαίνεται υποστηρικτικός στην αρχή. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα αορατότητας και παραμέλησης.

Το να είσαι καλός ακροατής είναι μια θαυμάσια ιδιότητα, αλλά όχι όταν βαραίνει τη δική σου φωνή. Εάν βρίσκεστε συνεχώς στο στόχαστρο μονόπλευρων συνομιλιών, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε γιατί. Είναι επειδή είστε φυσικά πιο συγκρατημένοι ή έχετε ρυθμίσει τον εαυτό σας να πιστεύει ότι οι σκέψεις και οι απόψεις σας δεν είναι τόσο πολύτιμες;

Είστε πάντα στο πίσω κάθισμα της ζωής σας

Εάν βρίσκεστε συνεχώς να βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας, σε σημείο που νιώθετε ότι ζείτε τη ζωή σας στο πίσω κάθισμα, ήρθε η ώρα για λίγη σκληρή αγάπη: Αφήνεις τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σου.

Το να ζεις για τους άλλους και να παραμελείς τα δικά σου όνειρα, φιλοδοξίες ή ακόμα και μόνο τις καθημερινές σου προτιμήσεις δεν είναι απλώς άδικο απέναντί ​​σου, είναι καθαρή αυτο-δολιοφθορά.

Τι γίνεται όμως με την ευτυχία σου; Δεν αξίζει να κυνηγήσετε τα όνειρά σας; Δεν έχουν σημασία οι προτιμήσεις σας; Ήρθε η ώρα να ανέβεις στη θέση του οδηγού της ζωής σου.

Πάρτε τον έλεγχο, πάρτε αποφάσεις που σας εξυπηρετούν, κυνηγήστε τα όνειρά σας. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η ζωή ΣΟΥ. Αξίζεις να το ζήσεις με τους δικούς σου όρους, όχι κανενός άλλου.

Τελικές σκέψεις

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα να αφήνεις τους ανθρώπους να περπατούν από πάνω σου, ειδικά σε έναν κόσμο που συχνά εκτιμά την αυτοθυσία έναντι της αυτοφροντίδας.

Μπορεί να σας χαρακτηρίσουν ως υπερβολικά συγκαταβατικό, αδύναμο ή ακόμα και αδύναμο, αλλά αυτές οι ταμπέλες προέρχονται από μια παρανόηση της καλοσύνης και της ενσυναίσθησής σας .

Επομένως, αν είστε κάποιος που βρίσκεται συχνά σε αυτή τη θέση, μην απογοητεύεστε.

Δεν είναι μια αντανάκλαση της αξίας σας, αλλά μάλλον μια ένδειξη ότι ήρθε η ώρα για κάποιες απαραίτητες αλλαγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ