Δύτες χαρτογράφησαν θρυλικό ναυάγιο: Ο θησαυρός που κρύβει από το 1656 – «100 εκατομμύρια βρίσκονται ακόμη θαμμένα στην άμμο»

Μετά από χρόνια προσεκτικής εξερεύνησης, δύτες βοήθησαν να χαρτογραφηθεί ένα ολόκληρο μονοπάτι από διάσπαρτα αντικείμενα και θησαυρούς που εκτείνεται για περισσότερα από δύο μίλια στο βυθό ανοικτά από τις Μπαχάμες νήσους , τα οποία εδώ και αιώνες έχουν προσελκύσει αρχαιολόγους και τυχοδιώκτες, οι οποίοι ψάχνουν τα απομεινάρια ενός θρυλικού ναυαγίου.

Το Nuestra Señora de las Maravillas, ένα ισπανικό πλοίο με θησαυρούς, βυθίστηκε κοντά στις Μπαχάμες, τον Ιανουάριο του 1656, μετά από σύγκρουση με άλλο πλοίο. Οι κυνηγοί θησαυρών εξερευνούν έκτοτε την περιοχή αναζητώντας το χαμένο φορτίο του πλοίου και ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι από την περιοχή ανασύρθηκαν από το 1656 ως το 1683, ράβδοι αργύρου, νομίσματα και επεξεργασμένο ασήμι αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων πέσος.

Σημαντικές εξερευνήσεις και επιχειρήσεις ανάκτησης συνεχίστηκαν κατά τους επόμενους αιώνες, με τον πλούτο των κειμηλίων που βρέθηκαν το 1972 από τον τυχοδιώκτη Ρόμπερτ Μαρξ, να είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος μεταξύ των σύγχρονων αποστολών αναζήτησης θησαυρού στην περιοχή αυτή.

Μία από τις πλουσιότερες ισπανικές γαλέρες

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μία από τις πλουσιότερες ισπανικές γαλέρες που βυθίστηκαν στον Νέο Κόσμο», δήλωσε ο Michael Pateman, έφορος του Ναυτικού Μουσείου στις Μπαχάμες που βρίσκεται στο Freeport, μιλώντας για το Maravillas σε συνέντευξή του στην εκπομπή “CBS Mornings” τον Απρίλιο. Ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Τζιμ Σινκλέρ επέμεινε στην ίδια συνέντευξη ότι το κύριο μέρος του  θησαυρού, αυτού του χαμένου πλοίου δεν έχει ακόμη βρεθεί, λέγοντας: “Πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται ακόμη στην άμμο εδώ έξω”.

Η κυβέρνηση στις Μπαχάμες απαγόρευσε τις καταδύσεις στην περιοχή, το 1999,  αφού πάρα πολλά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο κατέληξαν σε δημοπρασίες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Αλλά το 2019, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση για να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία  AllenX – προηγουμένως Allen Exploration – να εξερευνήσει ό,τι απέμεινε.

Με την άδεια στα χέρια, η εταιρεία άρχισε να ερευνά τον βυθό δυτικά της Little Bahama Bank αναζητώντας υπολείμματα της 891 τόνων, ισπανικής γαλέρας, που είχε δύο καταστρώματα. Οι έρευνες με όργανα και με ομάδες δυτών έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει έναν τεράστιο θησαυρό από αντικείμενα. Εκτείνονται γύρω από το σημείο όπου το Maravillas προσέκρουσε σε ύφαλο στις 4 Ιανουαρίου 1656.

8.800 αντικείμενα “δυνητικής πολιτιστικής σημασίας”

Η AllenX εντόπισε περίπου 8.800 αντικείμενα “δυνητικής πολιτιστικής σημασίας”, όπως ανέφερε η εταιρεία σε νέα έκθεση, στην οποία  περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα. Σημειώνει ότι το Maravillas Treasure Trail εκτείνεται σχεδόν 3,5 μίλια, ή λίγο περισσότερο από 2 μίλια, από έναν κύριο σωρό έρματος που ανακαλύφθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1970, και λέει ότι η περιοχή έχει επίσης πλάτος περίπου ένα μίλι.

Όταν λέει «σωρό έρματος» εννοεί ένα σωρός από πέτρες που κάποτε αποθηκεύονταν στο αμπάρι ενός πλοίου για να το σταθεροποιήσουν στο νερό. Το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να παρέχει στοιχεία για τη θέση ενός ναυαγίου.

Το πολύπλοκο μονοπάτι των διάσπαρτων αντικειμένων “αποτελείται από μια εξαιρετικά ποικίλη σειρά” ευρημάτων  που οι εξερευνητές και οι αξιωματούχοι στις Μπαχάμες θεωρούν πολιτιστικά σημαντικά. Τα αντικείμενα είναι από “ελαφρές πέτρες έρματος,  σιδερένιο εξάρτημα, κροκάλες πυροβόλων και δύο σιδερένια περιστρεφόμενα όπλα, μέχρι κεραμικά, ασημένια πέσος, ασημένιες ράβδοι, σμαράγδια, αμέθυστοι και χρυσά κοσμήματα”, αναφέρει η έκθεση.

Η πλειονότητα των λειψάνων των Maravillas, σήμερα, είναι θαμμένα κάτω από στρώματα άμμου, ορισμένα σε βάθος έως και 1,5 μίλι. Έχουν κρυφτεί και διασκορπιστεί στον πυθμένα του ωκεανού από τα κύματα και, σε αρκετές περιπτώσεις επί εκατοντάδες χρόνια, από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ισχυροί τυφώνες.

Κρυμμένα κάτω από όλη αυτή την άμμο, οι εξερευνητές έχουν εντοπίσει χιλιάδες αντικείμενα που κάποτε προέρχονταν από τα Maravillas. Έχουν χαρτογραφήσει προσεκτικά κάθε αντικείμενο που βρέθηκε. Το ίχνος του θησαυρού περιλαμβάνει περίπου 11.000 θραύσματα βάζων με ελιές, σχεδόν 3.000 ασημένια νομίσματα, 828 μολύβδινες σφαίρες μουσκέτων και 125 σμαράγδια και αμέθυστους. Δουλεύοντας υπό την άδεια της κυβέρνησης, η AllenX έχει ανακτήσει συνολικά περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από το Maravillas, συμπεριλαμβανομένων μενταγιόν, χρυσών αλυσίδων, ασημένιων ράβδων και σταυρών, πολλά από τα οποία βρέθηκαν αξιοσημείωτα ανέπαφα.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποδηλώνει ο κατακλυσμός των εξερευνητών του παρελθόντος που ερευνούσαν το σημείο του ναυαγίου, η AllenX επιβεβαιώνει στην τελευταία της έκθεση ότι «το Maravillas δεν έχει διασωθεί». Αντιθέτως  «επιβιώνουν σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα».

Όχι μόνο τα ουσιαστικώς  σημαντικά τεχνουργήματα έχουν ξεπεράσει τις πιθανότητες, αλλά και γενικώς έχουν βρεθεί «υλικά τεχνολογικής, κοινωνικοοικονομικής και θρησκευτικής σημασίας», γράφει η εταιρεία. Ορισμένα αντικείμενα που εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν από το Maravillas βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ήταν η ζωή στο πλοίο, με την AllenX να αναφέρει ότι κάποτε είχαν εγκατασταθεί δύο περιστρεφόμενα πυροβόλα κατά μήκος του καταστρώματος “για να πυροβολούν τους επιτιθέμενους που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο ή να χτυπήσουν τα εχθρικά πλοία από κοντινή απόσταση”.

“Προσωπικά αντικείμενα και  λάφυρα από τα διαμερίσματα των αξιωματικών και των επιβατών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα”, αναφέρει η έκθεση. “Κυμαίνονται από εξοπλισμό πλοήγησης, κινεζική πορσελάνη και μαγιόλικα από τη Σεβίλλη και το Πουέμπλο του Μεξικού από τα οποία οι αξιωματικοί και οι επιβάτες έτρωγαν με ασημένια πιρούνια,  μέχρι χρυσά κοσμήματα και κοσμήματα με πετράδια, κλειδιά σεντουκιών, σπαθιά και λαθραία σμαράγδια και αμέθυστους”.

Πηγή: FOXreport.gr

Αστέρι θα μπορούσε να βγάλει την Γη εκτός τροχιάς και να σώσει τον πλανήτη

Family Switch: Άστραψαν και βρόντηξαν οι θεατές του Netflix για την σκηνή «αιμομιξίας»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ