Τα 7 λάθη που κάνετε ασυνείδητα και σας στερούν την επιτυχία

Αρκετές φορές, η αδυναμία των ανθρώπων να πετύχουν τους στόχους τους, δεν αποδίδεται στην έλλειψη προσπάθειας ή φιλοδοξιών, αλλά σε ορισμένες διακριτικές και ανεπαίσθητες συνήθειες που μας κρατούν στάσιμους.

Οι 9 πρωινές συνήθειες αποτυχημένων ανθρώπων που δεν προχωρούν ποτέ στη ζωή

Στο άρθρο, αναλύονται επτά λάθη που κάνετε και τα οποία μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι αναχαιτίζουν την επιτυχία σας.

Ορισμένες από τις συνήθειες αυτές μπορεί να είναι ασυνείδητες. Ας ανακαλύψουμε ποιες είναι αυτές!

Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά, πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ επιτυχημένοι στη ζωή

Τα 7 λάθη που κάνετε ασυνείδητα και σας στερούν την επιτυχία

  • Φόβος αποτυχίας
  • Χρονοτριβή
  • Παραμέληση της αυτοφροντίδας
  • Έλλειψη ξεκάθαρων στόχων
  • Απουσία αυτοπεποίθησης
  • Σύγκριση
  • Παραμέληση της προσωπικής εξέλιξης

Φόβος αποτυχίας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στο δρόμο προς την επιτυχία είναι ο φόβος της αποτυχίας.

Είναι ένα ψυχολογικό εμπόδιο με το οποίο πολλοί από εμάς παλεύουμε. Φοβόμαστε τόσο πολύ να κάνουμε ένα λάθος ή να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη που συχνά επιλέγουμε να μην προσπαθήσουμε καθόλου.

Τα 8 πράγματα που κάνουν συνήθως οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι μετά τη δουλειά

Αυτός ο φόβος μπορεί να μας παραλύσει, εμποδίζοντάς μας να πάρουμε ρίσκα ή να κυνηγήσουμε ευκαιρίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτυχία. Η αποτυχία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας.

Ο Αϊνστάιν είπε κάτι παρόμοιο: «Η αποτυχία είναι επιτυχία σε εξέλιξη».

Το θέμα είναι ότι ο φόβος μπορεί να είναι πιο καταστροφικός από την ίδια την αποτυχία. Άλλωστε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε πιο δυνατοί. Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει κάποια στιγμή την αποτυχία. Είναι μέρος του ταξιδιού προς την επιτυχία.

Χρονοτριβή

Όλοι είμαστε, σε κάποιο βαθμό ένοχοι για τη συνήθεια αυτή.

Μπορεί, έχοντας να διεκπεραιώσετε ένα σημαντικό έργο, να προσπαθείτε να βρείτε ένα σωρό δικαιολογίες προκειμένου να το καθυστερήσετε. Αυτή η διαιώνιση είναι ένας μηχανισμός άμυνας και παροδικής ανακούφισης από τον επικείμενο κίνδυνο της αποτυχίας.

Η αναβλητικότητα είναι ένας ύπουλος εχθρός της επιτυχίας. Είναι εύκολο να δικαιολογήσουμε την αναβολή των καθηκόντων μας με το πρόσχημα ότι πρέπει να είμαστε «στη σωστή διάθεση» ή να περιμένουμε την «τέλεια στιγμή». Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο αναβάλλουμε το έργο, τόσο πιο τρομακτικό γίνεται. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η απελευθέρωση από αυτήν τη συνήθεια απαιτεί αυτογνωσία και πειθαρχία.

Πρέπει να αναγνωρίζετε πότε χρονοτριβείτε και να αναγκάζετε τον εαυτό σας να αναλάβει δράση.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Στην επιδίωξη της επιτυχίας, είναι τόσο εύκολο να ξεχάσουμε τη σημασία της φροντίδας του εαυτού μας. Συχνά θυσιάζουμε τον ύπνο, τη σωστή διατροφή και την ψυχική ειρήνη προσπαθώντας να επιτύχουμε περισσότερα.

Η παραμέληση της αυτοφροντίδας σχετίζεται άμεσα με την μειωμένη παραγωγικότητα.

Η έλλειψη αυτοφροντίδας συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μειωμένη παραγωγικότητα και εξουθένωση.

Είναι σαν να θέλετε να τρέξετε μαραθώνιο χωρίς να έχετε φάει – δεν πρόκειται να φτάσετε στον τερματισμό.

Τι σημαίνει αυτοφροντίδα; Αυτοφροντίδα σημαίνει μέριμνα και συνειδητές ενέργειες για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ευημερίας σας.

Για άλλους, η αυτοφροντίδα συνεπάγεται διάβασμα, ενώ για άλλους, σημαίνει γυμναστική ή κοινωνικοποίηση.

Ό,τι και αν συνεπάγεται για εσάς, να θυμάστε: Χρειάζεστε δύναμη για να φτάσετε στην κορυφή.

Δεν είναι πολυτέλεια η αυτοφροντίδα – αλλά αναγκαιότητα.

Έλλειψη ξεκάθαρων στόχων

Θα ξεκινούσατε ποτέ ένα ταξίδι χωρίς GPS ή χάρτη;  Τι θα γινόταν αν ξεκινούσατε για έναν πρωτόγνωρο προορισμό χωρίς ξεκάθαρες οδηγίες; Μάλλον, θα καταλήγατε να χαθείτε, ή κάπου που ποτέ δεν θέλατε να φτάσετε.

Το ίδιο ισχύει και για την επιτυχία. Χωρίς σαφείς στόχους, είναι πιθανό να καταλήξετε να περιφέρεστε άσκοπα, σπαταλώντας χρόνο και πόρους.

Όπως έχει πει ο συγγραφέας Τόνι Ρόμπινς, «Ο καθορισμός στόχων είναι το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του αόρατου στο ορατό». Παρέχει έναν οδικό χάρτη, καθοδηγώντας τις δράσεις και τις αποφάσεις μας προς την επίτευξη της επιτυχίας.

Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή. Αφού ορίσετε τους στόχους σας, φροντίστε να τους αναλύσετε σε διαχειρίσιμα βήματα και να δημιουργήσετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης.

Απουσία αυτοπεποίθησης

«Είτε νομίζετε ότι μπορείτε, είτε ότι δεν μπορείτε – έχετε δίκιο», έχει πει ο  Χένρι Φορντ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος επιτυχίας. Μας ψιθυρίζει στα αυτιά ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ούτε αρκετά έξυπνοι, ούτε αρκετά ταλαντούχοι για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και συχνά, τον ακούμε.

Αφήνουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις να διαμορφώσουν την πραγματικότητά μας, αναχαιτίζοντάς μας ακόμα και από την προσπάθεια να φτάσουμε στην επιτυχία. Γινόμαστε οι χειρότεροι εχθροί μας.

Αλλά να μια ενθαρρυντική αλήθεια: έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτήν την αφήγηση. Μπορούμε να επιλέξουμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στις δικές μας ικανότητες και δυνάμεις.

Πιστέψτε στον εαυτό σας, ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Ειδικά όταν είναι δύσκολο. Επειδή αυτός που χρειάζεται περισσότερο να εμπιστευτεί τις δυνατότητές σας για να είναι επιτυχής, είστε εσείς.

Σύγκριση

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι ευκολότερο από ποτέ να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους. Είμαστε συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμάτα με φαινομενικά τέλειες ζωές, όπου δύσκολο να μην αισθάνεσαι ανεπαρκής.

Αλλά αυτό το παιχνίδι σύγκρισης είναι μια παγίδα. Προκαλεί δυσαρέσκεια και αυτο-αμφιβολία, κάνοντάς μας να αμφισβητήσουμε την αξία και την πρόοδό μας.

Η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία δεν είναι μια ιδέα που ταιριάζει σε όλους. Φαίνεται διαφορετικό για όλους. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσο έχουν προχωρήσει οι άλλοι, αλλά πόσο μακριά έχετε φτάσει από εκεί που ξεκινήσατε.

Επικεντρωθείτε στο δικό σας ταξίδι, στους δικούς σας στόχους και να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας. Αυτός είναι ο πραγματικός δρόμος προς την επιτυχία.

Παραμέληση της προσωπικής εξέλιξης

Στην καρδιά της επιτυχίας βρίσκεται η συνεχής προσωπική ανάπτυξη. Αφορά τη συνεχή μάθηση, προσαρμογή και βελτίωση. Όποιος δεν εξελίσσεται, παραμένει στάσιμος. Και η στασιμότητα είναι το αντίθετο της επιτυχίας.

Η προσωπική ανάπτυξη απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση.

Μπορεί να είναι δύσκολο και άβολο μερικές φορές. Ωστόσο αυτές οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν, μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να φτάσουμε σε νέα ύψη.

Tip: Αναγνωρίστε πρώτα τα λάθη

Είτε είναι ο φόβος της αποτυχίας, της αναβλητικότητας, της παραμέλησης της αυτοφροντίδας, είτε οποιοδήποτε από τα άλλα εμπόδια που έχουν εκτεθεί, η αναγνώριση αυτών των λαθών είναι το πρώτο βήμα για την υπέρβασή τους.

Όπως είπε κάποτε ο διάσημος ψυχολόγος, Καρλ Γιουγκ, «Μέχρι να κάνετε το ασυνείδητο, θα κατευθύνει τη ζωή σας και θα το ονομάσετε μοίρα».

Έτσι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συλλογιστείτε αυτά τα πιθανά λάθη. Μήπως σας θυμίζουν τον εαυτό σας;  Μήπως στέκονται στο δρόμο σας προς την επιτυχία;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ