Τα 3 κρυφά σημάδια ότι κάποιος σας χρησιμοποιεί – Πώς να προστατευτείτε

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουμε χειριστικοί. Πολλές φορές, όμως, δεν χειριζόμαστε συνειδητά τους ανθρώπους.

Έχουμε ελαττώματα ή αισθήματα ανασφάλειας και γι’ αυτό ενεργούμε με τρόπους που δεν είναι επιθυμητοί. Ωστόσο όταν κάποιος χειρίζεται έναν άλλον άνθρωπο αυτό είναι μία εντελώς άσχημη και άδικη συμπεριφορά.

Και όταν χρησιμοποιούμε άλλους, μπορούμε να κινηθούμε τόσο διακριτικά που το άτομο δεν το συνειδητοποιεί πάντα. Αν γνωρίζετε κάποιες από τις συμπεριφορές που έχουν οι άνθρωποι που χειρίζονται τους άλλους ίσως να είναι ευκολότερο να προστατεύσετε τους εαυτούς σας.

Τα 3 κρυφά σημάδια ότι κάποιος σας χρησιμοποιεί:

  • Επικοινωνούν μόνο όταν θέλουν κάτι
  • Αποφεύγουν προσωπικά θέματα
  • Σας κολακεύουν υπερβολικά

Επικοινωνούν μόνο όταν θέλουν κάτι

Δεν είναι πραγματική φιλία όταν το άλλο άτομο επικοινωνεί μόνο όταν χρειάζεται μια χάρη. Αν βλέπετε ότι τις περισσότερες μέρες είναι εξαφανισμένοι αλλά βλέπετε το όνομά τους να εμφανίζεται στο τηλέφωνό σας μόνο όταν χρειάζονται βοήθεια τότε κάτι δεν πάει καλά.

Ίσως τους έχετε ήδη στείλει μήνυμα και το διάβασαν χωρίς να απαντήσουν. Εβδομάδες μετά εμφανίζονται ισχυριζόμενοι ότι «ξέχασαν να απαντήσουν» και στη συνέχεια να σας ζητήσουν βοήθεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν εκτιμούν τη σχέση σας. Ήρθε η ώρα να τους το πείτε και να το συζητήσετε ή να τους βγάλετε από την ζωή σας.

Αποφεύγουν προσωπικά θέματα

Εάν είστε ένα άτομο που δημιουργείτε σχέσεις με βάθος και καλή σύνδεση θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με όσους μοιάζουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι φίλοι σας, αλλά όταν ανοιχτείτε είτε να εξαφανίζονται είτε να δίνουν αδιάφορες απαντήσεις.

Αυτό μπορεί να σας μπερδέψει στην αρχή και να πιστεύετε ότι πραγματικά νοιάζονται για τη φιλία σας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο έχοντας οικειότητα μαζί σας. Θέλουν να διατηρήσουν τα πράγματα επιφανειακά και να οδηγήσουν τη συζήτηση πίσω στον κύριο στόχο τους: πώς να σας εκμεταλλευτούν.

Σας κολακεύουν υπερβολικά

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν προσπαθούν να δείχνουν ειλικρινείς και σε κολακεύουν υπερβολικά για να μειώσουν τις άμυνες σας. Όταν κάποιος είναι πολύ ευγενικός μαζί σας χωρίς να σας γνωρίζει καλά ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείτε τα πιθανά κίνητρα του. Μην φοβηθείτε να ακολουθήσετε το ένστικτο σας.

Πώς να προστατευθείτε

• Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Αν έχετε την αίσθηση ότι κάποιος σας χρησιμοποιεί, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Δεν χρειάζεται να έχετε χειροπιαστές αποδείξεις για να ξέρετε ότι κάποιος δεν είναι ειλικρινής.
• Θέστε όρια. Είναι σημαντικό να θέσετε σαφή όρια με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει να είστε σαφείς για το τι είστε και τι δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε για αυτούς. Σημαίνει επίσης να λέτε «όχι» όταν χρειάζεται.
• Επικοινωνήστε τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας. Μιλήστε στο άτομο για τις ανησυχίες σας και για το τι χρειάζεστε από αυτό. Να είστε σαφείς και άμεσοι.
• Μην φοβάστε να απομακρυνθείτε. Αν κάποιος δεν σέβεται τα όριά σας ή δεν ακούει τις ανάγκες σας, είναι εντάξει να απομακρυνθείτε. Δεν χρωστάτε τίποτα σε κανέναν.
• Έχετε ένα σύστημα υποστήριξης. Μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας για το τι περνάτε. Μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές.

Να θυμάστε

Για να απολαύσετε ωραίες και παραγωγικές σχέσεις η επικοινωνία είναι το κλειδί. Έτσι, αν έχετε κάποιον στη ζωή σας που υποψιάζεστε ότι σας χρησιμοποιεί, εκφράστε τις ανησυχίες σας. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν τον αρνητικό αντίκτυπο των δικών τους συμπεριφορών.

Αν λάβουν τα σχόλιά σας θετικά και υποσχεθούν αλλαγή, τότε είναι ένα καλό σημάδι ότι ενδιαφέρονται για την σχέση σας. Αλλά αν γίνουν αμυντικοί ή υποσχεθούν να αλλάξουν αλλά συνεχίσουν να έχουν τις ίδιες συμπεριφορές τότε ίσως είναι η ώρα να πάτε παρακάτω και να τους βγάλετε από την ζωή σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ