Το Ισραήλ χτύπησε εκατοντάδες τοποθεσίες στην Γάζα – «222 οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς»

Μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Λωρίδα της Γάζας και επέστρεψαν στη βάση τους αφού κατέστρεψαν ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέα ενημέρωση για τον αριθμό των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα – λέγοντας ότι 222 άτομα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι κρατούνται αιχμάλωτοι.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η διείσδυση από ένοπλη δύναμη, όπως τη χαρακτήρισε, έλαβε χώρα ανατολικά της Χαν Γιούνες στη νότια περιοχή της Γάζας, εν μέσω εκτιμήσεων για χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον θύλακα.

«Μαχητές συγκρούστηκαν με τη δύναμη που διείσδυσε, καταστρέφοντας δύο μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο και ανάγκασαν τη δύναμη να αποσυρθεί, πριν επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά για την καταστροφή ισραηλινού εξοπλισμού ή οχημάτων.

IDF: Έπληξε 320 στόχους

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την διεξαγωγή περιορισμένης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της νύκτας εντός της Λωρίδας της Γάζας κατά παλαιστινίων ενόπλων και σε αναζήτηση ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο συγκεντρώσεις δυνάμεων της Χαμάς που στήνουν ενέδρες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ευρύτερης κλίμακας ισραηλινής εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης κατά την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι 222 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κρατούνται όμηροι.

Ο ισραηλινός στρατός εποπτεύει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας για να διασφαλίσει ότι δεν θα περάσει στα χέρια της Χαμάς είπε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι έπληξαν 320 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους σήραγγες και «δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης» που ανήκουν στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο σφοδρός βομβαρδισμός σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσαν στο CNN Παλαιστίνιοι γιατροί και αξιωματούχοι του υπουργείου της Γάζας.

Θερμογραφικά βίντεο από ισραηλινά αεροσκάφη και κοινοποιημένα από τον IDF έδειξαν χτυπήματα σε κτίρια στη Γάζα, τα οποία έπληξαν «δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης, μερικά από τα οποία έκρυβαν τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις παρατήρησης».

Δείτε χάρτη των ισραηλινών με τα τούνελ στη Γάζα

ΟΗΕ – Οι κάτοικοι της Γάζας επιστρέφουν βόρεια παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις

Μερικοί άνθρωποι που έφυγαν από τη βόρεια Γάζα αφού οι ισραηλινές δυνάμεις τους είπαν να φύγουν, τώρα επιστρέφουν, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο Τόμας Γουάιτ από την UNRWA λέει στο πρόγραμμα Today στο BBC Radio 4: «Είναι πολύ επικίνδυνα στο βορρά, αλλά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και στο νότο».

Ο Γουάιτ είπε ότι 8.000 άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγιο στο συγκρότημα αποθήκης της οργάνωσής του και επιβίωναν με μόνο ένα λίτρο νερό την ημέρα και μικρές ποσότητες ψωμιού.

Ένα τρίτο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισε σήμερα το πέρασμα της Ράφα προερχόμενο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και δύο πηγές από τον τομέα της ασφάλειας.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα ξεκίνησε το Σάββατο ύστερα από διαμάχες για τις διαδικασίες επιθεώρησης των προμηθειών και βομβαρδισμούς στη μεθόριο από την πλευρά της Γάζας που είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνει εγκλωβισμένο στην Αίγυπτο.

Η Ράφα είναι το βασικό πέρασμα προς και από τη Γάζα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ. Μετά την «πλήρη πολιορκία» που επέβαλε το Ισραήλ στον θύλακα ως αντίποινα στην επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ράφα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν 34 φορτηγά. Ο αριθμός των φορτηγών στο σημερινό κομβόι ήταν αντίστοιχος με τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσαν ο εργαζόμενος ανθρωπιστικής οργάνωσης και οι δύο πηγές.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και όπου εξαντλούνται τα τρόφιμα ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ