Τα 10 fun facts της ημέρας (16/10)

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους, τα παιδιά και την οικογένειά σας με τυχαία διασκεδαστικά γεγονότα και περίεργες/υπέροχες πληροφορίες, διαβάζετε το σωστό άρθρο.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 10 ενδιαφέροντα γεγονότα που θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο μας – και πολύ πιο πέρα.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να διασκεδάσετε τα παιδιά, να εντυπωσιάσετε (ή να ενοχλήσετε) τους συναδέλφους σας, να εκθαμβώσετε τους καλεσμένους σας στο δείπνο και να ενθουσιαστείτε με διασκεδαστικές λεπτομέρειες.

10 fun facts

  1. Ένα σύννεφο ζυγίζει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους
  2. Οι καμηλοπαρδάλεις είναι 30 φορές πιο πιθανό να χτυπηθούν από κεραυνό από τους ανθρώπους
  3. Τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα
  4. Η περιστροφή της Γης αλλάζει ταχύτητα
  5. Ο εγκέφαλός σας τρώει συνεχώς τον εαυτό του
  6. Το μεγαλύτερο κομμάτι απολιθωμένων περιττωμάτων δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε έχει μήκος πάνω από 30 εκατοστά και όγκο πάνω από δύο λίτρα
  7. Το μέσο χρώμα του Σύμπαντος ονομάζεται «Cosmic latte»
  8. Τα ζώα μπορούν να βιώσουν τον χρόνο διαφορετικά από τους ανθρώπους
  9. Ένα κοτόπουλο έζησε κάποτε 18 μήνες χωρίς κεφάλι
  10. Όλα τα βακτήρια του κόσμου στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο θα εκτείνονταν για 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός

Ένα σύννεφο ζυγίζει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους

Ένα σύννεφο έχει συνήθως όγκο περίπου 1km3 και πυκνότητα περίπου 1,003km ανά m3 – δηλαδή μια πυκνότητα που είναι περίπου 0,4% χαμηλότερη από τον αέρα που το περιβάλλει (έτσι μπορούν να επιπλέουν).

Οι καμηλοπαρδάλεις είναι 30 φορές πιο πιθανό να χτυπηθούν από κεραυνό από τους ανθρώπους

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μόνο πέντε καλά τεκμηριωμένες θανατηφόρα περιστατικά με κεραυνό σε καμηλοπαρδάλεις μεταξύ 1996 και 2010. Αλλά επειδή ο πληθυσμός του είδους είναι μόλις 140.000 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κεραυνοί προκαλούν περίπου 0,003 θανάτους ανά χίλιες καμηλοπαρδάλεις κάθε χρόνο. Αυτό είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας για τον άνθρωπο.

Τα πανομοιότυπα δίδυμα δεν έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα

Δεν γίνεται τα δίδυμα να έχουν τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά την ανάπτυξη στη μήτρα (μήκος ομφάλιου λώρου, θέση στη μήτρα και ρυθμός ανάπτυξης του δακτύλου) επηρεάζουν το δακτυλικό σας αποτύπωμα.

Η περιστροφή της Γης αλλάζει ταχύτητα

Στην πραγματικότητα επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, η διάρκεια μιας ημέρας αυξάνεται κατά περίπου 1,8 δευτερόλεπτα ανά αιώνα. Πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια μια μέρα διαρκούσε μόλις 21 ώρες.

Ο εγκέφαλός σας τρώει συνεχώς τον εαυτό του

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φαγοκυττάρωση, όπου τα κύτταρα περιβάλλουν και καταναλώνουν μικρότερα κύτταρα ή μόρια για να τα αφαιρέσουν από το σύστημα. Μην ανησυχείτε! Η φαγοκυττάρωση δεν είναι επιβλαβής, αλλά στην πραγματικότητα βοηθά στη διατήρηση της φαιάς ουσίας σας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι απολιθωμένων περιττωμάτων δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκε έχει μήκος πάνω από 30 εκατοστά και όγκο πάνω από δύο λίτρα

Πιστεύεται ότι είναι τα περιττώματα ενός Tyrannosaurus rex. Η απολιθωμένη κοπριά (ονομάζεται επίσης «κοπρολίτης») βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τι έτρωγε ο δεινόσαυρος.

Το μέσο χρώμα του Σύμπαντος ονομάζεται «Cosmic latte»

Σε μια μελέτη του 2002, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι το φως που προέρχεται από τους γαλαξίες μετατρέπεται κατά μέσο όρο σε ένα μπεζ χρώμα που είναι κοντά στο λευκό.

Τα ζώα μπορούν να βιώσουν τον χρόνο διαφορετικά από τους ανθρώπους

Στα μικρότερα ζώα, ο κόσμος γύρω τους κινείται πιο αργά σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Οι σαλαμάνδρες και οι σαύρες, για παράδειγμα, βιώνουν τον χρόνο πιο αργά από τις γάτες και τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τις εισερχόμενες πληροφορίες.

Ένα κοτόπουλο έζησε κάποτε 18 μήνες χωρίς κεφάλι

Το απίστευτο κατόρθωμα του Mike the chicken καταγράφηκε τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ. Επέζησε καθώς η σφαγίτιδα φλέβα του και το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφαλικού του στελέχους έμειναν ως επί το πλείστον άθικτα, διασφαλίζοντας ότι η λειτουργία του εγκεφάλου παρέμενε αρκετή για την επιβίωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένα ακέφαλο κοτόπουλο πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα βακτήρια του κόσμου στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο θα εκτείνονταν για 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός

Μαζί, τα μικρόβια μήκους 0,001 mm της Γης θα μπορούσαν να τυλιχτούν γύρω από τον Γαλαξία πάνω από 20.000 φορές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ