Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου στην ιστορία της μουσικής

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στην ιστορία της μουσικής…

Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

του Ιωσήφ Αβράμογλου

1962 – Ο Elvis Presley μπαίνει στο βρετανικό Top-10 με το σιγκλάκι “Can’t Help Falling In Love”/”Rock-A-Hula Baby”.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Φεβρουαρίου

1963 – Οι Rolling Stones προσλαμβάνονται ως το κυριακάτικο συγκρότημα που παίζει μουσική στο Station Hotel κοντά στο Λονδίνο. Πληρώνονται 24 λίρες για να διασκεδάσουν ένα κοινό που δεν ξεπερνούσε τα 70 άτομα.

1965 – ΟΙ Beatles άρχισαν να γυρίζουν τη δεύτερη ταινία τους στις Μπαχάμες. Η ταινία ονομαζόταν αρχικά “Eight Arms to Hold You”, αλλά οι παραγωγοί κατέληξαν τελικά στο “Help!”. Συμπρωταγωνιστής στην ταινία ήταν ο ηθοποιός Victor Spinetti, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης στα “A Hard Day’s Night”, “Magical Mystery Tour” και “How I Won The War” του John Lennon.

1969 – Οι Jimi Hendrix Experience δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου πριν χωρίσουν τον επόμενο Ιούνιο.

1973 – Με τον Roger McGuinn να παραμένει το μόνο αρχικό μέλος, οι Byrds έκαναν την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση στο Capitol Theatre στο Passaic του New Jersey.

1973 – Η Roberta Flack ανεβάζει τη δεύτερη επιτυχία της στο Νο.1 του Billboard με το “Killing Me Softly With His Song”. Μιά μελωδία που εμπνεύστηκε η τραγουδίστρια Lori Lieberman όταν είδε live τον Don McLean να τραγουφάει το “American Pie” στο κλαμπ Troubadour στο Λος Άντζελες.

1976 – Το LP των Eagles “Their Greatest Hits 1971 – 1975” γίνεται το πρώτο άλμπουμ στην ιστορία, που πιστοποιείται πλατινένιο από την Recording Industry Association of America, για τις πωλήσεις του. Η νέα βράβευση αντιπροσώπευε πωλήσεις τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου αντιτύπων για άλμπουμ και 2 εκατομμυρίων αντιτύπων για σινγκλ. Το άλμπουμ αυτό με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Eagles παρέμεινε στο τσαρτ Hot 200 του Billboard για δυόμισι χρόνια.

1978 – Ο Barry Manilow μοιράστηκε τη σκηνή με τον Ray Charles κατά τη διάρκεια του “The Second Barry Manilow Special”. Είπαν μαζί ντουέτο το “It’s a Miracle”.

1979 – Οι Pointer Sisters, μετά την αποχώρηση της Bonnie Pointer, κάνουν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους στις ΗΠΑ με το τραγούδι του Bruce Springsteen “Fire”.

1982 – Το “Double Fantasy” του John Lennon ανακηρύχθηκε άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία Grammy. Το “Betty Davis Eyes” της Kim Carnes κέρδισε το δίσκο της χρονιάς και η Sheena Easton ανακηρύχθηκε η καλύτερη νέα καλλιτέχνιδα, στην ίδια τελετή.

1988 – Κάνοντας εκστρατεία ως μέλος του Wild Party, ο Alice Cooper ανακοινώνει ότι πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για Κυβερνήτης της Αριζόνα. Το γεγονός ότι δεν εκλέχτηκε δεν απετέλεσε έκπληξη για κανέναν.

1990 – Οι Roger McGuinn, David Crosby και Chris Hillman των Byrds ενώθηκαν ξανά για να παίξουν τα “Mr. Tambourine Man” και “Turn, Turn, Turn” στο Roy Orbison All-Star Tribute Concert.

1990 – Ο Johnnie Ray, το είδωλο των εφήβων της δεκαετίας του 1950, πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια σε ηλικία 63 ετών. Είχε πάνω από είκοσι singles στο Top-40 των ΗΠΑ μεταξύ του 1952 και του 1960, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας του “Just Walking In The Rain”. Ο Johnnie Ray αναφέρεται στην επιτυχία των Dexys Midnight Runners του 1982 “Come On Eileen”, ως Poor old Johnnie Ray.

1993 – Ο Eric Clapton ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς στα 35α Ετήσια Βραβεία Grammy, παίρνοντας έξι βραβεία από εννέα υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς για το “Unplugged” και του Τραγουδιού της Χρονιάς και του δίσκου της χρονιάς για το “Tears In Heaven”.

1994 – Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Dinah Shore πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών, πέντε ημέρες πριν από τα 78α γενέθλιά της. Ανέβασε πέντε τραγούδια της στο Billboard Top-100, μεταξύ των οποίων το “Whatever Lola Wants (Lola Gets)” και το “Fascination”.

1998 – Ο Elton John ανακηρύσσεται ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μπροστά στους γονείς του και τον σύντροφό του David Furnish.

1998 – Ο γεννημένος στην Αθήνα, ελληνικής καταγωγής, ντράμερ των Motley Crue, Tommy Lee, συλλαμβάνεται και κατηγορείται ότι χτύπησε τη σύζυγό του Pamela Anderson, η οποία είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί του ζευγαριού δύο μήνες νωρίτερα.

1999 – Η Madonna κερδίζει τέσσερα βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ποπ άλμπουμ για το “Ray Of Light”. Η Celine Dion βραβεύεται για την Καλύτερη Γυναικεία Ποπ Φωνητική Ερμηνεία για το “My Heart Will Go On” και το “My Father’s Eyes” του Eric Clapton ανακηρύσσεται Καλύτερη Ανδρική Ποπ Φωνητική Ερμηνεία.

2006 – Οι Sex Pistols έστειλαν ένα εικονικό μεσαίο δάχτυλο στο Rock and Roll Hall of Fame με μια ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα του τραγουδιστή τους Johnny Rotten, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παρευρεθούν στην τελετή ένταξής τους στο Waldorf Astoria Hotel της Νέας Υόρκης. Έγραψαν: “Μετά στους Sex Pistols, το ροκ εν ρολ και αυτό το Hall of Fame είναι ένας λεκές από κάτουρο. Το μουσείο σας είναι… ούρα σε κρασί. Δεν ερχόμαστε”.

2010 – Η διοργανώτρια εταιρεία συναυλιών MCD, κατέθεσε αγωγή 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Prince για την υπαναχώρηση του από την συμφωνία για μια συναυλία στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας τον Ιούνιο του 2008, μόλις δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της. Ο τραγουδιστής κατηγόρησε το πρακτορείο του William Morris, που συμφώνησε για την εκδήλωση χωρίς την άδειά του, αλλά το πρακτορείο απάντησε ότι ο τραγουδιστής ακύρωσε τη συναυλία και μάλιστα δεν έδωσε «κανένα λόγο ουσίας».

2016 – Ο προσωπικός γιατρός του Elvis Presley, ο ελληνικής καταγωγής, Δρ. George C. Nichopoulos, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Γνωστός ως “Dr. Nick”, ο Nichopoulos ήταν ο γιατρός του Presley για έντεκα χρόνια πριν από τον θάνατο του τραγουδιστή από καρδιακή νόσο στις 16 Αυγούστου 1977. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Tennessee αργότερα ανέστειλε και εν τέλει ανακάλεσε την ιατρική του άδεια, αφού έκρινε ότι είχε συνταγογραφήσει σε υπερβολικές ποσότητες εθιστικά φάρμακα σε δεκατρείς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του Elvis και του Jerry Lee Lewis.

2019 – Οι Queen με τον Adam Lambert στα φωνητικά, ανοίγουν την τελετή των Όσκαρ με τα κομμάτια “We Will Rock You” και “We Are The Champions”. Η βιογραφική ταινία “Bohemian Rhapsody” κερδίζει τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Rami Malek, Καλύτερου Μοντάζ Ήχου και Καλύτερης μίξης ήχου. Ενώθηκαν ξανά για να παίξουν τα “Mr. Tambourine Man” και “Turn, Turn, Turn” στο Roy Orbison All-Star Tribute Concert. Λίγους μήνες αργότερα, το τρίο θα ηχογράφησε άλλα τέσσερα τραγούδια για το επερχόμενο Boxed Set, το οποίο περιελάμβανε και τα δύο τραγούδια από τη συναυλία αφιερώματος.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ