RadioBike: Το ποδήλατο που ήταν και ραδιόφωνο

Ξαφνικά στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στην καρδιά μιας προαστιακής γειτονιάς της Νέας Υόρκης, μια ομάδα παιδιών μαζεύεται γύρω από ένα ποδήλατο, που φαίνεται να έχει ένα μαγικό μυστικό. Καθώς οι ρόδες του ποδηλάτου γυρίζουν, ο αέρας γεμίζει με γλυκούς ήχους μουσικής. Αυτό το μαγικό “θαύμα” προερχόταν από το ευρηματικό ποδήλατο, που ονομαζόταν “Huffy RadioBike”, μια επαναστατική εφεύρεση που τότε είχε βγει τους δρόμους, κατακτώντας τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Εν μέσω της μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική, η Huffy Corporation, μία γνωστή τότε αμερικάνικη εταιρία κατασκευής ποδηλάτων, έθεσε ως στόχο της την δημιουργία ενός πραγματικά μοναδικού προϊόντος, που θα τραβούσε την προσοχή των καταναλωτών. Εμπνευσμένη από την αυξανόμενη τότε δημοτικότητα των ραδιοφώνων και των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, η εταιρία ξεκίνησε μια αποστολή να συνδυάσει δύο αγαπημένα αγαθά: το ποδήλατο και το ραδιόφωνο. Το αποτέλεσμα ήταν το “Huffy RadioBike”, μια εξαιρετική καινοτομία που σύντομα θα γινόταν σύμβολο διασκέδασης και ελευθερίας για τις επόμενες γενιές.

Το ραδιοποδήλατο ή RadioBike όπως το έλεγαν, ήταν τότε ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς διέθετε ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ, έξυπνα ενσωματωμένο στο σώμα του ποδηλάτου. Ο σχεδιασμός του ήταν μπροστά από την εποχή του, διέθετε ένα επιχρωμιωμένο μπροστινό πάνελ με πίνακες και ένα ηχείο, που έμοιαζε με το ταμπλό ενός κλασικού αυτοκινήτου. Το ραδιόφωνο τροφοδοτούνταν από μια σειρά μπαταριών που ήταν καλά κρυμμένες σε μια θήκη κάτω από τη σέλα. Έτσι οι αναβάτες μπορούσαν να κάνουν βόλτα στους δρόμους απολαμβάνοντας αγαπημένες μελωδίες.

Το Huffy RadioBike, που λανσαρίστηκε το 1955, κατέκτησε γρήγορα τη φαντασία των παιδιών και των εφήβων σε όλη την Αμερική. Η προοπτική της ακρόασης μουσικής εν κινήσει ήταν μια συναρπαστική ιδέα και τα παιδιά ανυπομονούσαν να κάνουν πετάλι στην πόλη με το προσωπικό τους τζουκ μποξ πάνω σε ρόδες. Η δημοτικότητα του ποδηλάτου εκτοξεύτηκε στα ύψη και έγινε το απόλυτο must-have αντικείμενο για κάθε νεαρό μουσικόφιλο.

Το RadioBike δεν έφερε απλώς χαρά και μελωδίες στους δρόμους, αλλά προκάλεσε επίσης μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τα ποδήλατα. Το RadioBike δεν ήταν πλέον μόνο ένα μέσο μεταφοράς, αλλά μετέτρεψε τα ποδήλατα σε μοντέρνες και διαδραστικές συσκευές ψυχαγωγίας.
Αν και η ακμή του RadioBike κράτησε μόνο στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η κληρονομιά του συνεχίζει να ευδοκιμεί στις καρδιές των συλλεκτών και των νοσταλγών. Τα vintage RadioBikes είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, πιάνουν υψηλές τιμές σε δημοπρασίες και καταστήματα με αντίκες.

Τελευταία κυκλοφορούν φήμες ότι η Huffy Corporation, σε συνεργασία με τεχνολογικούς εταίρους, πιθανόν να σχεδιάζει την επαναφορά του αγαπημένου RadioBike με μια νέα γενιά ποδηλατών. Ένα νέο μοντέλο με σύγχρονες αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά, που θα έχει ως στόχο να προκαλέσει την ίδια αίσθηση θαυμασμού και ελευθερίας που προκαλούσε ο εμβληματικός προκάτοχός του πριν από τόσα χρόνια.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ