Ψυχολόγος του Χάρβαρντ: 7 πράγματα που κάνουν πάντα οι πιο παθητικό-επιθετικοί άνθρωποι – Ο Νο 1 τρόπος να απαντήσεις

Η διαφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Αλλά μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν εμπλέκεται παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος εκφράζει έμμεσα αρνητικά συναισθήματα αντί να απευθύνεται ανοιχτά σε αυτό που τον ενοχλεί.

Η ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, Δρ. Cortney Warren, αναφέρει πως έχει δει πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να πλοηγούνται στις αλληλεπιδράσεις όταν το άλλο άτομο δεν αναγνωρίζει τα αληθινά του συναισθήματα.

Εδώ είναι επτά πράγματα που κάνουν πάντα τα πιο παθητικά-επιθετικά άτομα

  1. «Όλα είναι καλά!»
  2. Σιωπή
  3. Σαρκασμός
  4. Μουρμουρίζοντας κάτω από την ανάσα τους
  5. Συγκράτηση στοργής
  6. Αγανακτισμένη συμφωνία
  7. Προσποιείται ότι συνεργάζεται

 

«Όλα είναι καλά!»

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν η μη λεκτική επικοινωνία κάποιου έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα που μεταδίδει. Λένε ένα πράγμα, αλλά είναι ξεκάθαρο από τον τόνο της φωνής τους, την κλίση ή την ένταση της ομιλίας τους ότι είναι αναστατωμένοι.

Παρόμοια σημάδια: Λέει, “Δεν είμαι τρελός!” ή οτιδήποτε παρόνοι. “Δεν με ενοχλεί”.

Σιωπή

Η σιωπηλή αντιμετώπιση υποδηλώνει έντονα συναισθήματα διακόπτοντας εντελώς την επαφή. Αφού ισχυριστείς ότι δεν είναι θυμωμένος, κάποιος μπορεί απλώς να σταματήσει να σου μιλάει εντελώς.

Παρόμοια σημάδια: Δεν επιστρέφει τηλεφωνήματα ή απαντά σε ερωτήσεις με σύντομες, μονολεκτικές απαντήσεις.

Σαρκασμός

Ένα κοινό σημάδι παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς είναι όταν κάποιος σας απαντά με έναν υποκείμενο τόνο αγανάκτησης, εχθρότητας ή γενικής δυσαρέσκειας.

Παρόμοια σημάδια: Κάνοντας ένα αγενές σχόλιο ή ένα αστείο που έχει έμμεσα σκοπό να προσβάλει.

Μουρμουρίζοντας κάτω από την ανάσα τους

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν με παθητικό-επιθετικό τρόπο είναι να συνεχίσουν να κάνουν διάλογο με τον εαυτό τους, κάτω από την ανάσα τους, για το τι θα ήθελαν πραγματικά να σας πουν για τα συναισθήματά τους.

Παρόμοια σημάδια: Κάνει απορριπτικές ή επιθετικές εκφράσεις του προσώπου ή μιλάει με κάποιον πίσω από την πλάτη σας, αλλά σε απόσταση αναπνοής.

Συγκράτηση στοργής

Η αποφυγή του αγγίγματος, για παράδειγμα, είτε κρατιούνται από τα χέρια είτε ένα χτύπημα στον ώμο, καθιστά σαφές ότι είναι δυσαρεστημένοι μαζί σας — ακόμα κι αν δεν σας το πουν απευθείας.

Παρόμοια σημάδια: Δεν κάνετε επαφή με τα μάτια ή δεν συνεχίζει τις προσπάθειες να επανασυνδεθείτε.

Αγανακτισμένη συμφωνία

Όταν κάποιος είναι αναστατωμένος, μπορεί να συμβιβαστεί με κάτι που δεν θέλει να κάνει, αλλά διατηρεί μια πικρή στάση μέσα από την εμπειρία.

Παρόμοια σημάδια: Λέγοντας, «Ωραία, κερδίζεις» — και μουτρώνει μετά το γεγονός.

Προσποιείται ότι συνεργάζεται

Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε ότι θα κάνουν κάτι, όπως να καθαρίσουν την κουζίνα ή να βοηθήσουν στην πληρωμή των λογαριασμών, αλλά μετά σκόπιμα δεν θα ακολουθήσουν. Η μη συμμόρφωση με ένα αίτημα ή η παρακολούθηση με ελλιπή ή λιγότερο από τον ιδανικό τρόπο λέει πολλά.

Παρόμοια σημάδια: Λέω ναι σε κάτι, αλλά κάνω κακή δουλειά για να σε κακομάθω.

Ο Νο 1 τρόπος απάντησης στην παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Εάν λάβετε κάποια από αυτές τις απαντήσεις, σας συνιστώ να κοινοποιήσετε με σεβασμό την εμπειρία σας από το να βρίσκεστε κοντά τους.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Ξέρω ότι μου λες ότι δεν είσαι στενοχωρημένος, αλλά δεν μου φαίνεται έτσι». Ή, «Έχω την εντύπωση ότι είσαι αναστατωμένος. Θέλεις να το συζητήσουμε;»

Υπενθυμίστε τους ότι ενδιαφέρεστε και είστε πρόθυμοι να μιλήσετε εάν και όταν είναι έτοιμοι. Εν τω μεταξύ, απομακρυνθείτε και εστιάστε σε αυτό που έχετε τον έλεγχο: εσείς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ