Έτσι θα φτιάξετε την τέλεια βασιλόπιτα – Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχει η συνταγή

βασιλόπιτα

Στην Ελλάδα, το έθιμο της βασιλόπιτας συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των παιδιών και των φτωχών. Σύμφωνα με την παράδοση, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα στα παιδιά και κρύψει ένα φλουρί ή νόμισμα μέσα στη βασιλόπιτα. Όποιος το βρει, θα έχει καλή τύχη και ευτυχία για όλη τη χρονιά.

Κυκλοφορούν άπειρες συνταγές για βασιλόπιτα, μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι μια εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα με μοναδικά αρώματα από κανελογαρύφαλλα και χυμό πορτοκάλι, με βουτυράτη υφή και μοναδική γεύση.

Πριν από αυτό όμως ας δούμε μικρά και μεγάλα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια βασιλόπιτα

Μαζέψτε όλα τα υλικά που χρειάζονται για τη συνταγή και ξεκινήστε, διαβάζοντας πρώτα από όλα τα μυστικά που ακολουθούν.

  1. Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
  3. Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  4. Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  5. Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
  6. Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
  7. Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
  8. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.

Μην ξεχάσετε να κρύψετε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέσα στη βασιλόπιτά σας!

Βασιλόπιτα της Αργυρώς

Υλικά για τη συνταγή βασιλόπιτας

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε

Προετοιμασία

Τα βήματα για την παρασκευή της βασιλόπιτας

Tips για να πετύχει συνταγή

Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.

Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνεις πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στο μίγμα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε παντού ομοιόμορφα.

Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο θα κάθεται στο κέντρο.

Για να μην σκάει στην επιφάνεια, φρόντισε στο ταψί το μίγμα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.

Αυτή η δόση είναι μεγάλη. Αν θέλεις μικρή βασιλόπιτα, τότε διαιρείς όλα τα υλικά στη μέση, τα 5 αυγά γίνονται 2 μεγάλα αυγά και το ιδανικό ταψί είναι 23 ή 25 εκ.

Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2:

  1. Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
  2. Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει στην επιφάνεια της.

 

Exit mobile version