3 συνταγές για μελομακάρονα – Πώς να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο καιρό

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Είναι αφράτα, νόστιμα και αρωματικά. Με μερικά απλά tips, μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα και γευστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς να διατηρήσετε τα μελομακάρονα για περισσότερο καιρό

Τα μελομακάρονα διατηρούνται περισσότερο αν τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για έως και 6 μήνες.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του αγαπημένου γλυκού των Χριστουγέννων:

  • Μην αφήνετε τα μελομακάρονα να στεγνώσουν. Αν τα μελομακάρονα σας αρχίσουν να στεγνώνουν, μπορείτε να τα βάλετε στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μην αφήνετε τα μελομακάρονα να μουχλιάσουν. Αν τα μελομακάρονα σας αρχίσουν να μουχλιάζουν, τότε πετάξτε τα.
    Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές για να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας μελομακάρονα για περισσότερο καιρό χωρίς να χάσουν τη γεύση τους.

3 συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε τις γιορτές

Συνταγή για μελομακάρονα με καρύδα

Τα μελομακάρονα με καρύδα είναι αφράτα, νόστιμα και αρωματικά με ξεχωριστή γεύση καρύδας.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 100 γρ. καρύδα τριμμένη

Για το σιρόπι

  • 3,5 κούπες ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
    3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
    4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
    5. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
    6. Προσθέτουμε την καρύδα και ανακατεύουμε ξανά.
    7. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
    8. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    9. Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βάζουμε μέσα στο κρύο σιρόπι αναποδογυρίζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα.

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα

Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι μια πιο πλούσια και γευστική εκδοχή του παραδοσιακού γλυκού. Είναι αφράτα, νόστιμα και αρωματικά με ξεχωριστή γεύση της σοκολάτας.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για το σιρόπι

  • 3,5 κούπες ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
    3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
    4. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
    5. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
    6. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά.
    7. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
    8. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    9. Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βάζουμε μέσα στο κρύο σιρόπι.

Εκμέκ με μελομακάρονα

Μια πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε με τα μελομακάρονα που έχουν περισσέψει είναι το εκμέκ με μελομακάρονα.

Υλικά

  • 500 γρ. μελομακάρονα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βανίλια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο

Οδηγίες

  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  2. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το γάλα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια στρώση από μελομακάρονα.
  6. Ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι.
  7. Απλώνουμε το μισό ινδοκάρυδο.
  8. Ρίχνουμε την κρέμα.
  9. Απλώνουμε το υπόλοιπο ινδοκάρυδο.
  10. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ