Όσοι δεν μεγάλωσαν με πειθαρχία ως παιδιά, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της πειθαρχίας που είχαμε ως παιδιά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Αν δεν σας πειθαρχούσαν πολύ ως παιδιά, είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει κάποιες μοναδικές συνήθειες και χαρακτηριστικά.

Οι άνδρες που είναι βαθιά αγχωμένοι αλλά δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Το να μεγαλώνεις χωρίς διαρκή πειθαρχία δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, μπορεί συχνά να καλλιεργήσει ορισμένες ιδιότητες που εντυπωσιάζουν.

Εμβαθύνουμε στα 9 πιο κοινά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε άτομα που βίωσαν λιγότερη πειθαρχία κατά τη διάρκεια των διαμορφωτικών τους χρόνων.

Οι άνθρωποι που χάνουν την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας, έχουν την τάση να εμφανίζουν αυτές τις 7 λεπτές συμπεριφορές

Τα 9 στοιχεία που αποκτούνται όταν ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς ιδιαίτερη πειθαρχία

  • Ανεξαρτησία
  • Δημιουργικότητα
  • Ανάληψη κινδύνων
  • Ευελιξία
  • Ενσυναίσθηση
  • Ψυχική ανθεκτικότητα
  • Ανοιχτό μυαλό
  • Συναισθηματική αυτορρύθμιση
  • Εσωτερικό κίνητρο

Ανεξαρτησία

Ένα πολύ συνηθισμένο γνώρισμα των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με σχετικά χαλαρή πειθαρχία, είναι το αίσθημα της ανεξαρτησίας τους. Χωρίς συνεχή πειθαρχία, συχνά πρέπει να κατανοήσουν τα πράγματα μόνοι τους , με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της  ικανότητας να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση ή έγκριση.

Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν άνετα με το να «πατούν στα πόδια τους» και να παίρνουν αποφάσεις βάσει της δικής τους κρίσης.

Ωστόσο, όπως κάθε χαρακτηριστικό, η ανεξαρτησία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Ενώ ενισχύει την ανθεκτικότητα και την αυτοδυναμία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πείσμα ή δυσκολία στην αποδοχή της βοήθειας.

Δημιουργικότητα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους που βίωσαν λιγότερη πειθαρχία ως παιδιά είναι η δημιουργικότητα.

Χωρίς αυστηρούς κανόνες και όρια, φαντασία γνωρίζει ελεύθερη κυριαρχία. Τα παιδιά αυτά μπορούν  να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εκφραστούν με τρόπους που  μία πιο αυστηρή ανατροφή θα μπορούσε να καταπνίξει.

Η ελευθερία ενθαρρύνει τη σκέψη πέρα από τα καθιερωμένα,  και τη δυνατότητα για εύρεση δημιουργικών λύσεων σε προβλήματα. Η δημιουργική σκέψη συχνά οδηγεί σε καινοτόμες ιδέες και μοναδικές προοπτικές.

Ανάληψη κινδύνων

Οι άνθρωποι που δεν μεγάλωσαν με αυστηρή πειθαρχία ως παιδιά, ως ενήλικες αναλαμβάνουν κινδύνους. Χωρίς αυστηρούς κανόνες και όρια, έχουν αναπτύξει μια αίσθηση παντοδυναμίας και μια προθυμία να δοκιμάζουν νέες προκλήσεις.

Το  λιγότερο πειθαρχημένο περιβάλλον επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν, να κάνουν λάθη και να μάθουν από τις εμπειρίες τους – κρίσιμες δεξιότητες για την επιχειρηματικότητα.

Αυτή η τάση ανάληψης κινδύνου δεν περιορίζεται στην έναρξη επιχειρήσεων. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως την αγάπη για περιπετειώδη ταξίδια, τις  νέες κουζίνες ή την υποδοχή  της αλλαγή με ανοιχτές αγκάλες.

Ευελιξία

Η ευελιξία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που απαντά συχνά σε άτομα που βίωσαν λιγότερη πειθαρχία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Χωρίς να έχουν μεγαλώσει με  άκαμπτο σύνολο κανόνων, αυτά τα άτομα έμαθαν να προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί στην  ικανότητα χειρισμού της αλλαγής, είτε πρόκειται για μια νέα δουλειά, μια ξαφνική αλλαγή στα σχέδια, ή μια απροσδόκητη πρόκληση. Αντί να πτοούνται  από αυτές τις αλλαγές, μπορούν να τις προσαρμόζουν στα μέτρα τους.

Συχνά είναι οι άνθρωποι  που κρατούν την ψυχραιμία τους υπό πίεση και βρίσκουν καινοτόμες λύσεις όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως περίμεναν.

Ενσυναίσθηση

Τα άτομα που ήταν λιγότερο πειθαρχημένα ως παιδιά συχνά αναπτύσσουν μια βαθιά αίσθηση ενσυναίσθησης. Η κατανόηση και η συμπόνια αναπτύσσονται καθώς:

Χωρίς αυστηρούς κανόνες, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν εκείνα  των άλλων. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να συνδέονται με τους ανθρώπους σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Αυτή η αυξημένη συναισθηματική επίγνωση, συχνά μεταφράζεται σε έντονη ενσυναίσθηση κατά την ενηλικίωση. Όταν κάποιος είναι αναστατωμένος μπορούν να το αντιλαμβάνονται, ακόμα και όταν οι άλλοι δεν το παραδέχονται. Δεν είναι μόνο άνθρωποι με ενσυναίσθηση, αλλά καταλαβαίνουν πραγματικά τι περνούν οι άλλοι.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Η ψυχική ανθεκτικότητα συνιστά ένα πολύ συνηθισμένο στοιχείο της προσωπικότητας των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με χαλαρή πειθαρχία. Χωρίς συνεχή πειθαρχία, συχνά συναντούν περισσότερες ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν μετωπικά τις προκλήσεις και να κάνουν λάθη. Αυτές οι εμπειρίες, όσο σκληρές και αν είναι, ενισχύουν την ανθεκτικότητα.

Μαθαίνοντας να σηκώνεσαι μετά από πτώση, να προσπαθείς ξανά μετά από αποτυχία, και να επιμένεις σε αντιξοότητες,  είναι τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας.

Η δύναμη και η επιμονή τους εμπνέουν τους άλλους, τους  μαθαίνουν  τη σημασία της ψυχικής αντοχής

Ανοιχτό μυαλό

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν χωρίς αυστηρή πειθαρχία, μαθαίνουν ν’ αποδέχονται και να εκτιμούν τις διαφορές των  ανθρώπων από νωρίς.

Χωρίς αυστηρά όρια ή ένα αυστηρό σύνολο κανόνων, κατά την ανατροφή, οι άνθρωποι μαθαίνουν να  αποδέχονται διαφορετικές  απόψεις και πεποιθήσεις.

Ένα ανοιχτό μυαλό, βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους και αποτελεί χαρακτηριστικό που προάγει τη συνεχή μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη.

Έτσι, αν συναντήσετε κάποιον που ενστερνίζεται τη διαφορετικότητα και είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, θα μπορούσε να είχε μια ανατροφή κάπως χαλαρή σε σχέση με την πειθαρχία.

Συναισθηματική αυτορρύθμιση

Η ικανότητα αυτορρύθμισης είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει χωρίς έντονη πειθαρχία. Τα άτομα αυτά, μαθαίνουν να θέτουν τα δικά τους όρια και πρότυπα, χωρίς να χρειάζονται κανόνες και κατευθυντήριες από κάποια εξωτερική πηγή. Αναπτύσσουν μια κατανόηση των συνεπειών των πράξεών τους και μαθαίνουν να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα.

Αυτή η ικανότητα αυτορρύθμισης,  εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως η αποτελεσματική διαχείριση συναισθημάτων, η ένδειξη αυτοσυγκράτησης όταν χρειάζεται, και η διατήρηση της συγκέντρωσης  και της πειθαρχίας κατά την  επιδίωξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Εσωτερικό κίνητρο

Τα άτομα που δεν μεγάλωσαν με αυστηρή πειθαρχία, έχουν  ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: εσωτερικό κίνητρο.

Αντί να υποκινούνται από εξωτερικούς παράγοντες όπως ανταμοιβές ή ποινές, υποκινούνται από τις εσωτερικές τους αξίες, πάθη και στόχους. Αυτή η εσωτερική παρόρμηση, τους κάνει ένα έχουν υψηλές  φιλοδοξίες και εσωτερικό κίνητρο.

Είναι οι άνθρωποι  που θέτουν υψηλούς στόχους και εργάζονται ακούραστα για να τους επιτύχουν. Δεν έχουν ανάγκη από  εξωτερικές πιέσεις, αφού τα κίνητρά τους προέρχονται από μέσα τους.

Έτσι, όταν συναντάς κάποιον με παθιασμένο κίνητρο και ακλόνητη αποφασιστικότητα, μπορεί να αποδίδεται στο ότι, μεγαλώνοντας, του δόθηκε η ελευθερία να καλλιεργήσει  αυτό το εσωτερικό κίνητρο.

Τελικές σκέψεις: Το κλειδί είναι η ισορροπία

Το ταξίδι της διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι περίπλοκο και επηρεάζεται από ένα πλήθος διαφορετικών παραγόντων. Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερη πειθαρχία, αναπτύσσουν συχνά τα παραπάνω χαρακτηριστικά.  Πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε ότι η πειθαρχία δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα όρια και την ελευθερία της έκφρασης.

Τέλος, η πορεία κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται από τις εμπειρίες της ζωής και ιδιαίτερα της πρώιμης παιδικής ηλικίας.  Κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και εμπειρίες της ζωής μας, αποτελεί ένα μοναδικό στοιχείο του χαρακτήρα μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ