Οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι δεν είναι πιο επιτυχημένοι – 9 λόγοι που καταρρίπτεται ο μύθος

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση εκεί οι άνθρωποι που είναι πρωινοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από τους νυχτερινούς τύπους.

Αυτή η ιδέα ενισχύεται από αμέτρητα βιβλία αυτοβοήθειας που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί στην διάρκεια του πρωινού. Υπάρχουν, όμως, μελέτες που αμφισβητούν αυτή την άποψη. Η επιτυχία δεν καθορίζεται από το ξυπνητήρι. Παρακάτω θα διαβάσετε 9 λόγους που καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι είναι πιο επιτυχημένοι.

Οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι δεν είναι πιο επιτυχημένοι – 9 λόγοι που καταρρίπτουν τον μύθο

  • Η επιτυχία δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου
  • Ο καθένας έχει το δικό του χρονικό διάστημα παραγωγικότητας
  • Υπάρχουν άνθρωποι «κουκουβάγιες» που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία
  • Σημασία έχει ο ποιοτικός ύπνος
  • Ο καθένας έχει ένα μοναδικό βιολογικό ρολόι
  • Η επιτυχία έρχεται όταν αποδέχεστε την ατομικότητά σας
  • Δεν ταιριάζουν όλοι στο παραδοσιακό ωράριο 9 με 5
  • Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και τα προγράμματα εργασίας
  • Δεν υπάρχει μια φόρμουλα επιτυχίας για όλους

Η επιτυχία δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου

Εδώ έχει γίνει μία μεγάλη παρανόηση. Υπάρχει η αντίληψη ότι όταν ξυπνάς πολύ πρωί θα καταφέρει να γίνεις επιτυχημένος. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη ενισχύθηκε από το γεγονός ότι κάποιοι από τους πολύ επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη ξυπνούν νωρίς.

Δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία που να συνδέουν άμεσα την επιτυχία με το πρόγραμμα του ύπνου. Η επιτυχία είναι υποκειμενική και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση και μερικές φορές η απλή τύχη. Και να θυμάστε, επειδή πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς δεν σημαίνει ότι το να ξυπνάτε νωρίς σας κάνει επιτυχημένους.

Ο καθένας έχει το δικό του χρονικό διάστημα παραγωγικότητας

Αρκετοί άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι σιχαίνονται να σηκώνονται νωρίς το πρωί από το κρεβάτι. Έτσι στη διάρκεια της καριέρας τους γίνονται επιτυχημένοι επειδή γνωρίζουν ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο παραγωγικοί. Προτιμούν λοιπόν να προσαρμόζουν το πρόγραμμα εργασίας του με βάση τις δικές τους ώρες ύπνου και παραγωγικότητας και καταφέρνουν πραγματικά να λάβουν εύσημα στην καριέρα τους.

Υπάρχουν άνθρωποι «κουκουβάγιες» που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία

Ας εστιάσουμε την προσοχή μας σε μερικές διάσημες προσωπικότητες, που είναι γνωστό ότι πήγαιναν πολύ αργά για ύπνο. Για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ήταν γνωστός για την αντισυμβατική ρουτίνα του.

Ο Τσόρτσιλ συχνά δούλευε όλη τη νύχτα και δεν πήγαινε για ύπνο πριν τις 3 τα ξημερώματα. Παρόλα αυτά, είχε τα ηνία της Βρετανίας σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ίδιο πρόγραμμα είχε και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Παρά τις πρωινές απαιτήσεις που είχε ο ρόλος του ο Ομπάμα έχει αναφέρει ότι προτιμούσε να δουλεύει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτοί οι πολιτικοί αποδεικνύουν ότι η επιτυχία δεν έχει σχέση με τις ώρες της μέρας που δουλεύουμε. Αφορά περισσότερο την αφοσίωση, την σκληρή δουλειά και την επιμονή.

Σημασία έχει ο ποιοτικός ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία και την παραγωγικότητά μας. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως κατάθλιψη. Και, μπορεί επίσης να βλάψει τις γνωστικές μας λειτουργίες και να επηρεάσει τη μνήμη, τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων και τη δημιουργικότητά μας.
Για παράδειγμα μπορεί να ξυπνάτε στις 5 το πρωί, αλλά αν δεν κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, η παραγωγικότητα και η απόδοσή σας θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Έτσι, αντί να εστιάσετε στο να ξυπνάτε νωρίς, δώστε προτεραιότητα στον καλό βραδινό ύπνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Για κάποιους, μπορεί να είναι οκτώ ώρες ύπνου χωρίς διακοπή, ενώ για άλλους, έξι ώρες ύπνου μπορεί να είναι αρκετές. Σε τελική ανάλυση, έχει να κάνει με το να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να βεβαιωθείτε ότι είστε ξεκούραστοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

Ο καθένας έχει ένα μοναδικό βιολογικό ρολόι

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου- αφύπνισης. Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να ξυπνούν νωρίς και να πέφτουν για ύπνο νωρίς. Άλλοι προτιμούν να εργάζονται βραδινές ώρες και να κοιμούνται μετά.

Αν πιέσετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ύπνου κόντρα στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι σας αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να μην κοιμάστε αρκετά. Αυτό κατ’ επέκταση θα την παραγωγικότητα και τη συνολική υγεία σας μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να σέβεστε τον φυσικό σας κύκλο ύπνου-αφύπνισης για να πετύχετε την βέλτιστη απόδοση και ευεξία.

Η επιτυχία έρχεται όταν αποδέχεστε την ατομικότητά σας

Ο καθένας είναι μοναδικός, όπως και η πορεία του προς την επιτυχία. Η αξία σας δεν καθορίζεται από την ώρα που ξυπνάτε. Αφορά περισσότερο το τι κάνετε με τον χρόνο που έχετε, το πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους, τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν και τους στόχους που επιδιώκετε. Η επιτυχία είναι ένα προσωπικό ταξίδι και σίγουρα είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Για κάποιους, μπορεί να σημαίνει να ανέβουν γρήγορα στην ιεραρχία στην δουλειά τους. Για άλλους, μπορεί να αφορά την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή να βοηθήσουν ουσιαστικά στην κοινότητα με το έργο τους.

Γι’ αυτό μην αφήνετε τους κοινωνικούς κανόνες να υπαγορεύουν την αξία ή την επιτυχία σας. Αγκαλιάστε την ατομικότητά σας, ακούστε το σώμα σας και χαράξτε το δικό σας μονοπάτι. Γιατί τελικά αληθινή επιτυχία είναι να ζεις μια ζωή που σου αρέσει.

Δεν ταιριάζουν όλοι στο παραδοσιακό ωράριο 9 με 5

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται με το παραδοσιακό πρόγραμμα εργασίας 9 έως 5. Πηγαίνουν κόντρα στην βιολογία τους και καταλήγουν να έχουν πολλές αμφιβολίες για τον εαυτό τους αφού αισθάνονται ότι δεν καταφέρνουν όσα οι συνάδελφοι τους, που είναι πρωινοί τύποι.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην ταιριάζετε με το παραδοσιακό ωράριο εργασίας και αυτό είναι εντάξει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσετε τον εαυτό σας και να βρείτε τρόπους να δουλέψετε με τους φυσικούς σας ρυθμούς και όχι εναντίον τους.

Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και τα προγράμματα εργασίας

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα ωράρια εργασίας γίνονται ολοένα και λιγότερο συνηθισμένα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει νέες συνήθειες στον χώρο εργασίας, όπως την τηλεργασία και πιο ευέλικτα ωράρια.

Αυτές οι αλλαγές έχουν ωφελήσει όσους δεν συμβαδίζουν με τα παραδοσιακά ωράρια εργασίας. Οι εταιρείες σταδιακά αναγνωρίζουν τα οφέλη της ευελιξίας του ωραρίου. Οδηγεί σε πιο ευτυχισμένους υπαλλήλους και συχνά οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα.

Έτσι, η ιδέα ότι η επιτυχία συνδέεται με το πρωινό ξύπνημα γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένη στον εξελισσόμενο κόσμο μας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας, ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η μέρα σας.

Δεν υπάρχει μια φόρμουλα επιτυχίας για όλους

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει μία φόρμουλα επιτυχίας για όλους. Η επιτυχία δεν αφορά το να ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα ή να ακολουθείς τη ρουτίνα κάποιου άλλου.

Η επιτυχία είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να εξελιχθείς, να κατανοήσεις τα δυνατά σου σημεία και να τα αξιοποιήσεις αποτελεσματικά. Έχει να κάνει με το να θέτεις τους δικούς σου στόχους, να τους κυνηγήσεις με αποφασιστικότητα. Για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες σας στην εργασίας πρέπει να σεβαστείτε αυτό που είστε, τις ανάγκες του σώματός σας. Έτσι θα χαράξτε το δικό σας μοναδικό μονοπάτι προς την επιτυχία.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα

Σε έναν κόσμο που προσπαθεί διαρκώς να σε αλλάξει το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να παραμείνεις ο εαυτός του. Το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι να συμμορφώνεστε με τις προσδοκίες της κοινωνίας αλλά να κατανοείτε και να αποδέχεστε τον δικό σας ρυθμό. Αυτό φυσικά αφορά και το πότε ξυπνάτε, το βιολογικό σας ρολόι, την παραγωγικότητά σας, την δημιουργικότητά σας. Όλα αυτά έχουν τον δικό τους ρυθμό και εσείς πρέπει να συντονίσετε με αυτά την εργασία σας για να επιτύχετε τα όνειρα σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ