Οι «72 Εποχές» των Metallica

“Διώξτε του δαίμονες που στραγγαλίζουν τη ζωή σας, τέρμα τα γκάζια ή τίποτα” βρυχάται ο James Hetfield, ο τραγουδιστής των Metallica, στο «Lux Æterna». Πρόκειται για μία μεθυστική κραυγή, που ενώνει όλα τα εκατομμύρια των θαυμαστών των Metallica. Ταυτόχρονα όμως είναι και το πρώτο σινγκλ από το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφορεί στις 14 Απριλίου, με γενικό τίτλο “72 Seasons” από την δική τους δισκογραφική εταιρία Blackened Recordings. Παραγωγός είναι ο Greg Fidelman, ο οποίος είχε κάνει την παραγωγή και στο προηγούμενο άλμπουμ τους, το “Hardwired… to Self-Destruct” του 2016.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Οι στίχοι στο νέο στούντιο άλμπουμ των Metallica αναφέρονται εν πολλοίς στη ψυχοθεραπεία, τη νηφαλιότητα και τον αυτοστοχασμό. Ο Hetfield έχει προχωράει βαθύτερα στα προσωπικά του από ποτέ μέσα από το “72 Seasons”, αποκαλύπτοντας τις πληγές που του είχαν δημιουργηθεί στα πρώτα 18 χρόνια του συγκροτήματος. Υπήρχε θρίαμβος αλλά υπήρχαν και βασανιστήρια, αφήνει να εννοηθεί ο καλλιτέχνης μέσα από τα λόγια των τραγουδιών.

Πρόκειται για μία ωρίμανση, ένα είδος σοφίας, που ναι μεν έρχεται με περισσότερα τατουάζ και γκρίζα μαλλιά, αλλά που διατηρεί τους Metallica στην κορυφή του βάθρου δημοφιλίας του heavy metal. Όλη αυτή η νεώτερη φάση θα συναντηθεί με τους φανς στην παγκόσμια περιοδεία, που θα κρατήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο ντράμερ Lars Ulrich, που είναι αυτός που δίνει την περισσότερη ενέργεια στο γκρουπ, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι πράγματι οι Metallica δεν πήραν ποτέ μακρές διακοπές τα τελευταία 18 χρόνια ή τις τελευταίες 72 σεζόν, απ’ όπου προκύπτει και ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς. Ουσιαστικά από το 1981 που ιδρύθηκαν, δεν επιβράδυναν ποτέ για να ξεκουραστούν.

«Η τελευταία φορά που είχαμε βάλει λίγο φρένο στους Metallica ήταν το 2005», λέει ο Lars. «Ολοκληρώσαμε το άλμπουμ “St. Anger”, που βγήκε το ’03. Είμασταν στο δρόμο για ολόκληρο το ’03 και το ’04 και μετά διακόψαμε το μεγαλύτερο μέρος του ’05. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο διάλειμμα που είχαμε κάνει”.

Το “νέο παιδί” των Metallica, ο μπασίστας Robert Trujillo, είναι με το συγκρότημα για 20 χρόνια και έχει τη δική του άποψη για τα μυστικά της επιτυχίας τους: “Ειλικρίνεια στη μουσική και στη δημιουργικότητα. Έρχεται από την καρδιά ότι κι αν πούμε ή ότι κι αν παίξουμε». «Οι οπαδοί των Metallica είναι οι καλύτεροι οπαδοί στον κόσμο, κατά τη γνώμη μου. Αλλά μας αγαπούν τόσο πολύ που εξοργίζονται όταν δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα».

Οι οπαδοί τους όντως έχουν επαναστατήσει σε ορισμένες εποχές των Metallica. Υπήρξε η πολύ δυσμενής ανταπόκριση στη συνεργασία τους με τον Lou Reed στο “Lulu”. Οι κατηγορίες για ξεπούλημα που ήρθαν με τα κοντύτερα μαλλιά και τις αλλαγές στυλ του “Load”, καθώς και η αντίδραση κατά του Ulrich και η αντιδικία της μπάντας με τους θαυμαστές κατά τη διάρκεια του δράματος του Napster στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τραγωδίες και εσωτερικές διαμάχες έχουν κατακλύσει το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Στο απόγειο της ανάτασής τους, υπήρξε ο καταστροφικός θάνατος του μπασίστα Cliff Burton το 1986. Το ντοκιμαντέρ “Some Kind of Monster” του 2004 εξιστορούσε χρόνια διαπροσωπικών δυσκολιών, η πρώτη περίοδος αποτοξίνωσης του James Hetfield, η αντικατάσταση του Jason Newsted από τον Trujillo, οι εντάσεις μέσα στο στούντιο, όλα παρουσιάστηκαν μέσα από το πρίσμα της ψυχοθεραπείας, που κάποιοι (συμπεριλαμβανομένου του Newsted) ισχυρίστηκαν ότι έκανε το συγκρότημα του σκληροπυρηνικού thrash metal. Λέγανε μερικοί με φθόνο και κακία: οι rockers φαίνονται «κουτσοί και αδύναμοι».

Ωστόσο, οι Metallica πάντα έβρισκαν έναν τρόπο να προχωρήσουν, ακόμα και στις πιο αδύναμες στιγμές. Κατάφεραν να επικαλεστούν τη θέληση να συνεχίσουν μετά την τραγωδία της απώλειας του Burton, βγάζοντας το περίφημο “…And Justice for All” το ’88, ενώ ακολούθησε το μεγάλο σε πωλήσεις «Black Album» το 1991. Και ενώ το “St. Anger” εισέπραξε όπως είπαμε το μερίδιό της αντίδρασης, ανέβηκε στην κορυφή των chart, όπως και το “Death Magnetic” του 2008 και το “Hardwired… To Self-Destruct” του 2016.

Η οικογένεια των Metallica είχε πάντα τις δικές της δυσλειτουργίες. Στις μέρες μας όμως πλέον, εργάζονται συνειδητά πάνω στα ζητήματα, αποφεύγοντας τους καυγάδες της εποχής του “Some Kind of Monster”. Ο Ulrich χαρακτηρίζει με υπερηφάνεια το “72 Seasons” ως «τον πιο ειρηνικό, τον δίσκο με τις λιγότερες τριβές που έχουμε κάνει ποτέ». Εξηγεί: «Επειδή νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο τώρα που αγαπάμε ο ένας τον άλλον τόσο πολύ και αγαπάμε τόσο πολύ αυτό που έχουμε και αγαπάμε την ίδια τη διαδικασία, που θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι δεν θέλουμε να το χαλάσουμε και αυτό».

Ο νέος δίσκος ξεκίνησε να ετοιμάζεται το 2019, αλλά το lockdown τους έδωσε την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άλμπουμ “72 Seasons” δείχνει σημαντική βελτίωση στη μουσική και στιχουργική ανάπτυξη. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι ότι η πρεμιέρα του δίσκου θα γίνει σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες.
Στο τελευταίο βίντεο δείτε πως τυπώνεται σε βινύλιο το νέο άλμπουμ των Metallica.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ