«Ο καρκίνος μου έδωσε το κουράγιο να βρω πάλι την αγάπη» – Γυναίκα εξομολογείται πώς άλλαξε την ζωή της η ασθένεια

Μία γυναίκα από την Βρετανία εξομολογήθηκε πώς άλλαξε την ζωή της η διάγνωση της με καρκίνο του μαστού και πώς την βοήθησε να κάνει στροφή και να βρει και πάλι την αγάπη.

«Όταν σου λένε ότι έχεις καρκίνο είναι σαν να σε χτυπάει τσουνάμι. Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Βασιλιά Κάρολο, αλλά έτσι ένιωσα όταν οι εξετάσεις μετά από μια μαστογραφία ρουτίνας αποκάλυψαν ότι είχα καρκίνο του μαστού το 2016, σε ηλικία 57 ετών», ανέφερε σε άρθρο στην Daily Telegraph η Έλεν Γκλάρλικ.

Όπως λέει εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως δικηγόρος και είχε πάρα πολύ δουλειά. Έτσι είχε σκεφτεί να ακυρώσει το ραντεβού στον γιατρό αφού υπολόγιζε ότι θα έκανε εξετάσεις ρουτίνας. «Δεν είχα παρατηρήσει κανένα σύμπτωμα ή εξογκώματα όταν έκανα έλεγχο στον εαυτό μου. Αλλά τελικά το έκανα (σ.σ. το ραντεβού) και μου είπαν αργότερα χρειαζόμουν επιπλέον εξετάσεις», σημείωσε η γυναίκα.

«Η ζωή μου κατέρρευσε»

Εξηγεί πώς την ημέρα που πήρε τα αποτελέσματα είχε πάει στον γιατρό με μία φίλη της. Η ίδια δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει αυτά που άκουγε μέχρι που η φίλη της φώναξε: «Θεέ μου, Έλεν έχει καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι τρομερό».

«Από τη στιγμή που έμαθα τα νέα, ένιωσα σαν να έπεφτα. Η ζωή μου κατέρρευσε. Ο γιατρός είπε ότι θα χρειαζόμουν μαστεκτομή και αν θα ήθελα να ανακατασκευαστεί το στήθος μου στην ίδια επέμβαση. Σκέφτηκα ότι καθώς ήμουν διαζευγμένος με τρία παιδιά (το μικρότερο μου ήταν τότε 16), ίσως να μην χρειαζόμουν πια στήθος», είπε η Έλεν Γκάρλικ.

Ωστόσο μίλησε με τις κόρες της που την έπεισαν να κάνει την αποκατάσταση του στήθους της αφού μία μέρα μπορεί να ήθελε να γνωρίσει κάποιον νέο σύντροφο. Ο πατέρας των παιδιών της δεν ήταν καλά και το μικρότερο παιδί ζούσε ακόμη μαζί της. «Ήταν ήδη σαν να ήμουν ο μόνος γονιός. Δεν υπήρχε περίπτωση να ήθελα να πεθάνω», ανέφερε η γυναίκα.

Οι έξι εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ της διάγνωσης και της εγχείρησής ήταν «εξαντλητικές» όπως λέει. «Αλλά ταυτόχρονα, άρχισα να βλέπω τη ζωή σε πιο κοφτερή εστίαση. Τα χρώματα φαίνονταν πιο φωτεινά. Ο ήλιος πιο εκπληκτικός. Πάντα ήθελα να πάω στο Chelsea Physic Garden, οπότε πριν από την εγχείρησή μου, ο γιος μου και εγώ το επισκεφτήκαμε μαζί και οι χιονοστιβάδες απλώς έμοιαζαν απίστευτα αστραφτερές και όμορφες. Καθώς περπατούσαμε, ένιωθα τον εαυτό μου να θέλω τόσο πολύ να κρατήσω τη ζωή και την αγάπη γύρω μου», σημείωσε η γυναίκα.

Την ημέρα που μπήκε για το χειρουργείο της, το οποίο διήρκησε 8,5 ώρες, παραδέχεται ότι έκλαιγε. «Ζήτησα από τους φίλους και την οικογένειά μου να μου ανάψουν ένα κερί πριν από την επέμβαση και να στείλουν φωτογραφίες σε μια ομάδα WhatsApp, ώστε παρόλο που δεν ήταν μαζί μου στο δωμάτιο, να πάρω αγάπη και φως από αυτούς που αγαπώ», είπε η Έλεν Γκάρλικ.

«Ορκίστηκα στον εαυτό μου να ζήσω πραγματικά»

Την ώρα που έβγαινε από το χειρουργείο άκουσε μία νοσοκόμα να μιλάει για έναν ασθενή του οποίου η χειρουργική επέμβαση δεν πέτυχε. «Πείστηκα ότι ήμουν εγώ. Κάθε ελπίδα που ένιωθα εξατμίστηκε. Αυτό ήταν, σκέφτηκα, τα παιδιά μου δεν θα είχαν κανέναν να τα φροντίσει. Αν επιβίωνα θα έκανα τα πάντα. Ορκίστηκα στον εαυτό μου, όχι απλώς να ζήσω, αλλά να ζήσω πραγματικά. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η νοσοκόμα μιλούσε για κάποιον άλλο, αποφάσισα να κρατήσω την ίδια υπόσχεση», τόνισε η γυναίκα.

Τις εβδομάδες μετά την θεραπεία τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως θυμάται. Άρχισε να πηγαίνει σε ένα μάθημα γιόγκα για ασθενείς με καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο St Bart. Τότε μία από τις γυναίκες εκεί της είπε: «Πρέπει να καταλάβετε τι σας διδάσκει ο καρκίνος για τη ζωή σας. Οι άνθρωποι που επέστρεψαν στα πράγματα όπως ήταν πριν την ασθένειά τους δεν τα πήγαν πολύ καλά».

«Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής. Συνειδητοποίησα ότι είχα περάσει τη ζωή μου ως άνθρωπος που χρόνια προσπαθεί να κάνει τους άλλους χαρούμενους, κάνοντας μόνο πράγματα που ένιωθα ότι έπρεπε παρά ότι ήθελα να τα κάνω. Αυτό ήταν: δεν υπάρχει πλέον χρόνος για «πρέπει» ή «οφείλω». Μου είχαν δώσει πίσω τη ζωή μου και θα την άρπαζα», είπε η Έλεν Γκάρλικ.

Ξεκίνησε με το να πετάξει πράγματα που δεν χρειαζόταν πια και να κάνει πράγματα που πάντα ανέβαλε, όπως το να γράψει εκ νέου την διαθήκη της. «Πολλές από τις υποθέσεις μου είχαν τακτοποιηθεί ως αποτέλεσμα του διαζυγίου, αλλά ένιωθα καθησυχαστικό να κλείσω αυτές τις εκκρεμότητες, να τακτοποιήσω τη ζωή μου και να ξεκινήσω από την αρχή. Άρχισα επίσης να κάνω σημαντικές συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα και σταμάτησα να λέω πράγματα που νόμιζα ότι ήθελαν να ακούσουν. Τώρα μιλούσα κατευθείαν από καρδιάς», σημείωσε η γυναίκα.

Βρήκε σύντροφο, άλλαξε σπίτι και δουλειά

Τελικά μετά από έξι εβδομάδες από το χειρουργείο της αποφάσισε ότι θέλει έναν νέο σύντροφο και γράφτηκε σε μία σελίδα γνωριμιών. Ανέφερε τα στοιχεία που αναζητούσε σε έναν σύντροφο. «Το να τα δημοσιοποιήσω όλα αυτά μου φαινόταν εξωφρενικό, αλλά με έφερε στον Τιμ, ο οποίος ήταν ο πιο υπέροχος σύντροφος από τότε. Παντρευτήκαμε το 2018 και κάναμε το καλύτερο πάρτι που έχει γίνει ποτέ», ανέφερε η Έλεν Γκάρλικ.

Στη συνέχεια αποφάσισε να αλλάξει σπίτι. Μετακόμισε με τον σύντροφο της από το μικρό διαμέρισμα της κοντά στην θάλασσα, όπως ήθελε πάντα. «Άφησα τη δουλειά μου ως δικηγόρος διαζυγίων και έγραψα τα απομνημονεύματα του (No Place to Lie) όπως πάντα υποσχόμουν στον εαυτό μου ότι θα κάνω. Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό ταξίδι και τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε επαφή για να πουν πόσο τους ενέπνευσε», είπε η συγγραφέας.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι σίγουρη ότι τίποτα από αυτά θα είχε συμβεί αν δεν είχα διαγνωστεί με καρκίνο. Η ζωή μου κυλούσε αργά μέχρι τότε, αλλά η διάγνωσή μου μού έδωσε ένα είδος επείγουσας ανάγκης ,μια κατανόηση ότι υπάρχει πραγματικά μόνο ένας πεπερασμένος χρόνος για να κάνεις τη ζωή να αξίζει. Εκτός από τις μεγαλύτερες αλλαγές, άρχισα να επικεντρώνομαι στην υγεία μου πολύ περισσότερο στα χρόνια που μεσολάβησαν. Πίνω σπάνια ποτό και προσπαθώ να τρώω καλά. Έχω μπει σε μια χορωδία και πηγαίνω για μεγάλους περιπάτους κατά μήκος της ακτής στο βόρειο Ντέβον, όπου ζούμε».

Τι είπε για την διάγνωση του βασιλιά Καρόλου

«Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον καρκίνο για να σας δείξει ποιος είναι σημαντικός στη ζωή σας. Επανασυνδέθηκα με μερικούς σχολικούς φίλους με τους οποίους δεν είχα μιλήσει εδώ και καιρό, αλλά ο τρόπος που ενίσχυσε τους δεσμούς μου με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι περισσότερο από ό,τι περίμενα. Η αγάπη και η οικογένεια είναι το παν», εξήγησε η Έλεν Γκάρλικ.

Στο τέλος του κειμένου της η συγγραφέας τόνισε ότι τα πράγματα μπορεί να φαίνονται τεταμένα ανάμεσα στον πρίγκιπα Χάρι και τον βασιλιά, Κάρολο τα τελευταία χρόνια αλλά «αν η κατάσταση του μοιάζει με τη δική μου, θα διαπιστώσει ότι ο καρκίνος είναι μια εποχή για να θεραπεύσει τις διαιρέσεις».

«Το διαζύγιό μου ήταν επώδυνο για τα παιδιά μου με διάφορους τρόπους, αλλά σε μια κατάσταση ζωής ή θανάτου, το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να είμαστε μαζί και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που έχουμε. Η ζωή ήταν πολύ πιο φωτεινή για μένα από τότε που έφυγα από αυτό το χειρουργικό τραπέζι πριν από οκτώ χρόνια, και μπορώ μόνο να ελπίζω ότι ο Βασιλιάς θα έχει επίσης έναν ωφέλιμο δρόμο πίσω στην καλή υγεία», κατέληξε η Έλεν Γκάρλικ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ